Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев: Френското предложение можеше да бъде много по-успешно

Снимка: Пресцентър на президентството

"Така нареченото "Френско предложение" съдържа голяма част от основните български изисквания, но можеше да бъде много по-успешно като цяло, включително и Българо-македонският протокол, ако нашите политици имаха много, много по-голямо внимание към целия този процес; ако дипломатите от Външно министерство не разчитаха само на президентската институция и не пилееха много време и енергия в опита си да вкарат разнопосочната политика на министър-председателя в някакви приемливи рамки".

Това заяви президентът Румен Радев в първото си публично изявление по двете основни политически събития от седмицата - свалянето на правителството с вот на недоверие и решението на парламента България да отмени ветото си върху начало на преговори за членсво на Република Северна Македония в ЕС. Изказването той направи в авиобаза Граф Игнатиево край Пловдив, където е гост на чествания по повод 110 години от първия боен полет на българската авиация.

"Отдавна настоявам македонските българи да бъдат вписани в конституцията. Факт е, че това бе прието от френското председателство, но е парадоксално, че беше по-лесно да бъде убеден френския президент и европейските лидери, отколкото българския министър-председател, чийто кабинет не пое дори отговорност за действията си и не остави достатъчно време, така че институциите и обществото да се запознаят с казуса", заяви още държавният глава. 

"Що се касае до гаранцията за културно-историческото наследство, учебниците, езика на омразата, които се защитават именно в този двустранен протокол, вчера народните представители гласуваха празен чек за нещо, с което мнозина от тях така и не успяха да се запознаят, което категорично не предостави необходимите механизми, срокове и критерии за защита и което ще остави следващите български правителства в днешното положение - да водят безплодни спорове с македонската страна", каза още Радев.

"За КСНС държа да е ясно, че това е закрито заседание. И аз наистина държа всеки участник да има свободата да отстоява своите позиции. Мога само да споделя, че вие чакахте долу 5 часа, в които категорично настоявах македонските българи да се впишат в конституцията и това да бъде задължително условие за начало на преговори за присъединяване. Министър-председателят Петков, неговите министри и всички участващи партии, с изключение на една - ИТН, отхвърлиха това предложение и го приеха едва , когато то дойде чрез президента Макрон. 

По повод интервюто в британско издание, в което Кирил Петков заяви, че България би станала "мека държава", ако има служебно правителство, държавният глава заяви:   

"Това интервю пред "Гардиън" много е показателно. Първо, премиерът лично призна, че България изнася оръжие за Украйна. И, второ, в своето желание да уцели мен, той простреля г-жа Нинова, която оглавява комисията, която отговаря за издаване на разрешителни за това оръжие".

В началото на обръщението си, Радев поздрави служещите във ВВС:
"Искам да поздравя българските ВВС със славната 110-годишнина и да изкажа своята дълбока признателност към всички мъже и жени в сини пагони за техния висок професионализъм и всеотдайност".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Съдът в Дупница

Досъдебно производство за отрязаните дървета в центъра на Дупница

Образувано е досъдебно производство за отрязаните дървета в центъра на Дупница, казаха за БНР от прокуратурата в Кюстендил. Разследването е за унищожаване или увреждане на движими вещи. По данни на подалия сигнала, сечта е осъществена за времето от полунощ до 12:50 ч на 14 април.  Напрежение в Дупница заради отрязани дървета пред..

публикувано на 17.04.24 в 22:35

Камарата на представителите гласува за предоставяне на военна помощ за Украйна

Очаква се тази събота Камарата на представителите на Съединените щати да гласува предложението за предоставяне на дълго отлаганата военна помощ за Украйна, както и за Израел, съобщи председателят на Камарата Майк Джонсън. Това съобщиха АФП и Ройтерс. От месеци крайнодясното крило на Републиканците блокира подпомагането на украинските сили...

публикувано на 17.04.24 в 22:11
Районният съд във Велико Търново

Обвиниха пияния полицай, предизвикал катастрофа във Велико Търново

Районната прокуратура във Велико Търново повдигна обвинение на пияния полицай, който снощи предизвика катастрофа на оживен булевард в града.  Дисциплинарна проверка за пияния полицай, катастрофирал във В. Търново Резултатите от кръвната проба на полицейския инспектор Иван Атанасов показват концентрация на алкохол от 2,31 на..

публикувано на 17.04.24 в 21:56

Екзитпол в Хърватия: Управляващата партия води на парламентарните избори

Управляващата дясноцентристката партия Хърватска демократична общност (ХДО) води на парламентарните избори в Хърватия, които се проведоха днес, сочи екзитпол проучване на ИПСОС, цитирано от хърватската държавна телевизия ХРТ. Това съобщи БТА. ХДО на премиера Андрей Пленкович получава 58 места в 151-местния парламент, според екзитпол допитването...

публикувано на 17.04.24 в 21:47
Румънски леи

До 78 000 лв. глоба за хазарт в населени места в Румъния с под 15 000 жители

Законът за забрана на хазарта в населени места с до 15 000 жители беше подписан от румънския президент Клаус Йоханис.  Това съобщи Радио Румъния. За нарушителите са определени глоби до 200 000 леи или около 78 000 лева.

публикувано на 17.04.24 в 21:43
Александър де Кро

Какво казаха европейските лидери преди срещата си

"Моята позиция е, че Корпусът на гвардейците на ислямската революция в Иран трябва да бъде санкциониран", заяви на влизане на заседанието на европейските лидери белгийският премиер Александър де Кро, чиято страна е ротационен председател на ЕС. Една от темите на вниманието на ръководителите ще бъде налагане на санкции на персийската страна заради..

публикувано на 17.04.24 в 21:40

Кола се преобърна на път Е-79 край Монтана

Лека кола се преобърна по таван на международен път Е-79 край Монтана. Инцидентът е станал след 18 часа. Автомобилът се е движел по пътя от Монтана към Видин. В района след село Клисурица, преди Смоляновци, шофьорът е изгубил контрол върху колата и се е преобърнал в канавката по таван.  Автомобилът е управляван от 22-годишен румънски..

публикувано на 17.04.24 в 21:11