Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Г-7 с проект за масирани инфраструктурни инвестиции в най-бедните държави

Лидерска среща на Г-7
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съединените щати и партньорите им от Г-7 обявиха проект за масирани инвестиции в инфраструктурата на най-бедните развиващи се държави по света, предаде Франс прес.

През следващите пет години за целта трябва да бъдат мобилизирани 600 милиарда долара, съобщиха от администрацията на президента Джо Байдън.

Тези средства трябва да послужат за проекти в конкуренция с инициативата на Китай "Един пояс, един път". Пекин вече има години преднина, но Г-7 ще предложат на потенциалните страни-получатели инвестиции, които реално спомагат за икономическото им развитие, без да ги поставят в дългов капан.

Само малка част от 600-те милиарда ще бъде от бюджетите на САЩ и партньорските им държави - останалите пари ще трябва да бъдат събрани от частни инвеститори, а задачата на правителствата от Г-7 ще е само да осигурят необходимите стимули за това.

САЩ ще допринесат общо 200 милиарда долара към инициатива, озаглаване "Партньорство за глобална инфраструктура и инвестиции“, въпреки че не е ясно какво ще бъде разделението между финансирането от частния и публичния сектор и как правителството планира да убеди компаниите да вземат участие.

Освен към Африка, Латинска Америка и части от Азия, средствата по американската инициатива могат да бъдат насочени и към Източна Европа. Смята се, че регионът ще се нуждае от такива инвестиции предвид икономическите последици от руското нашествие в Украйна, сочи агенция Франс прес.

Сред проектите, обявени в неделя, са 2 милиарда долара за проекти за слънчева енергия в Ангола, договор за 600 милиона долара за изграждане на подводен телекомуникационен кабел, който ще свърже Сингапур с Франция през Египет и Африканския рог (Сомалийският полуостров в Източна Африка) и 14 милиона долара за подкрепа на проектно проучване за разполагането на румънски малка модулна реакторна централа, посочва от своя страна агенция Блумбърг.

Една от основните точки в инициативата са информационните и комуникационните технологии, заедно със здравето, климата и равенството между половете. Това включва например предлагането на алтернативи на китайския телекомуникационен гигант Huawei Technologies Co за внедряване на 5G мрежи и изграждане на центрове за грижи за деца.

Американски служител посочи пред Блумбърг, че САЩ също ще се съсредоточат върху инвестирането в проекти, които подпомагат сигурността на веригите на доставки, като по този начин направят Вашингтон и неговите съюзници по-малко зависими от Китай. Амос Хохщайн, един от ключовите енергийни съветници на Байдън, ръководи подхода на САЩ и очертава нови проекти през последните няколко месеца.

Европа ще мобилизира 300 милиарда евро под формата на частни и публични средства в продължение на пет години за финансиране на инфраструктура в развиващите се страни като част от стремежа на Г-7 да се противопостави на многотрилионния проект на Китай "Един пояс, един път", заяви от своя страна председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, предаде Ройтерс.

"От нас зависи да дадем положителен и мощен инвестиционен импулс на света, за да покажем на нашите партньори в развиващия се свят, че имат избор и че възнамеряваме да се засилим солидарността, за да отговорим на техните нужди за развитие“, каза тя на пресконференция заедно с лидерите на Германия, Италия, Канада, САЩ и Япония по време на срещата на Г-7.

Необходими са големи инвестиции в газова инфраструктура в развиващите се страни, посочи италианският премиер Марио Драги, докато лидерите на Г-7 разкриха проекти за енергийно и инфраструктурно финансиране.

"Пределно ясно е, че в настоящата ситуация ще имаме краткосрочни нужди, които ще изискват големи инвестиции в газова инфраструктура в развиващите се страни и на други места", каза Драги по време на съвместно изявление с лидерите на Г-7.

Той добави, че трябва да е възможно една такава инфраструктура да се преобразува във водород, за да се съчетаят "краткосрочните нужди с дългосрочните нужди от климата“.


По публикацията работи: Явор Римски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Йото Пацов: Днешната журналистика и медии са по-несвободни от тези преди 1989 г.

Степента на политическата демагогия е несравнимо по-голяма днес, отколкото едно време. Съответно обслужващият персонал в лицето на медиите боледува точно от тази болест. Това коментира в интервю пред БНР журналистът Йото Пацов, кореспондент на „Работническо дело“, който заедно с Любен Антонов влизат в забранената радиационна зона при..

публикувано на 26.04.24 в 19:15
Йенс Столтенберг

Столтенберг призова съюзниците в НАТО да увеличат помощта си за Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова от Берлин другите съюзници в Алианска да последват примера на Германия и да увеличат помощта си за Украйна. "Германия е най-големият европейски донор на военна помощ за Украйна. Вие току-що решихте да изпратите трета система "Пейтриът" на Украйна и аз силно вярвам, че другите съюзници трябва да..

публикувано на 26.04.24 в 19:11

МС одобри над 195 млн. лв. допълнителни разходи за различни ведомства

Правителството одобри общо над 195 милиона лева допълнителни разходи за различни ведомства.  От пресслужбата на Министерския съвет посочват, че целта е преодоляване на разликите във възнагражденията на персонала в бюджетните организации и увеличаване на заплатите.  Близо 2 500 000 лева получава Националния статистически институт, над 4 милиона лева -..

публикувано на 26.04.24 в 19:04

Шестима нови областни управители

Правителството освободи областните управители на Ловеч, Русе, Силистра, Сливен, София и Софийска област и назначи нови на тяхно място. Стефан Арсов, който беше заместник областен управител на област София-град е назначен за областен управител.  Силвия Арнаутска, експерт по "образование и здравеопазване" в община Ихтиман, е назначена за..

публикувано на 26.04.24 в 18:58

Русия засилва бомбардировките по жп инфраструктурата на Украйна в подготовка за офанзива

Русия засилва бомбардировките по железопътната инфраструктура на Украйна в подготовка за голяма офанзива, твърди източник от украинските служби пред агенция Франс прес.  На въздушни удари днес бяха подложени и разположените до руската граница области Харков и Суми.  Песков: Русия ще разшири "буферната зона" в Украйна, ако САЩ доставят на Киев..

публикувано на 26.04.24 в 18:07

"Хамас" отхвърли призива на 18 държави да освободи израелските заложници

Палестинската групировка "Хамас" разкритикува вчерашния призив на 18 държави, сред които САЩ, Великобритания, Германия, Испания, Полша и България, да освободи всички заложници, държани от групировката в Газа вече повече от 200 дни като начин да се сложи край на кризата в палестинския анклав. В изявлението на групировката се посочва, че..

публикувано на 26.04.24 в 17:53
Доц. Атанас Мангъров

Доц. Атанас Мангъров: В това положение сме, защото новата ваксина срещу коклюш е краткотрайна

Пресилено е обявяването на епидемия от коклюш, защото не се е покрил нито един от критериите. Причината да сме в това положение е, че новата ваксина не е лоша, с по-малки странични действия , но е краткотрайна - за 4-5 години.  Това коментира доц. д-р Атанас Мангъров, специалист по инфекциозни болести и педиатър, в интервю пред БНР...

публикувано на 26.04.24 в 17:51