Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна: Битка за Лисичанск в Луганска област, Зеленски иска още въоръжения

| обновено на 27.06.22 в 12:38
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руски ракети поразиха украинската столица Киев, докато лидерите на Г-7 обсъждаха нови санкции срещу Русия в Германия. На изток битката е в град Лисичанск - последният голям град под контрола на украинците в Луганска област.

Украинският президент Володимир Зеленски, който днес участва чрез видеовръзка в срещата на Г-7, поиска още оръжия от Запада. Той поиска системи за противовъздушна отбрана, помощ за износа на зърно, още санкции срещу Русия и помощ във възстановяването на страната.

Руските удари в Украйна стават по интензивни на фона на срещата на лидерите от Г-7 в Германия и в навечерието на срещата на върха на НАТО в Мадрид утре. 

Поразени бяха редица украински региони, които не са на фронтовата линия - Лвовска, Хмелницка, Житомирска, Киевска, Черниговска, Николаевска и Одеска област. В Донбас след падането на Северодонецк сраженията са фокусирани около Лисичанск. 

След 3-седмично затишие руски ракети вчера отново се прицелиха в столицата Киев. От украинската армия съобщават, че са изстреляни 6 ракети с далечен обсег от бомбардировачи от Каспийско море, на 1000 километра от целта. Ударен е многоетажен блок в близост до детска градина.

В традиционното си обръщение президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че е ранено 7-годишно момиче, а баща му е убит при руската атака. Ранени са още 5-ма души. Русия отрече да е поразявала цивилни цели, според Москва атаката е насочена срещу оръжейния завод "Артьом" в района на Киев.

Зеленски поднови призивите си за въоръжена помощ.

"Имаме нужда от мощна противовъздушна отбрана - модерна, напълно ефективна, за да се защитим от ракетите. Говорим с нашите партньори за това всеки ден. Забавяне на прехвърлянето на оръжия към нашата страна, всякакви рестрикции, всъщност са покана за Русия да нанася удари отново и отново. Окупаторите, тези терористи, трябва да бъдат бити с пълната ни сила, за да не си помислят, че могат да ни оказват натиск и да надиграят някой."

На изток руски медии съобщават, че проруските сепаратистки сили вече са влезли в град Лисичанск. От украинската армия признават, че се използва артилерия в опит градът да бъде откъснат от юга, но не споменават улични боеве със сепаратисти. Губернаторът на областта призова всички цивилни да се евакуират от Лисичанск. 

Руската агенция ТАСС съобщава, че руските сили и проруските сепаратисти са влезли от 5 посоки в Лисичанск и обръчът около украинските бойци се затяга.

В събота падна другият голям град в Луганска област - Северодонецк.

Руската агенция Новости цитира представител на сепаратистите, че от химическия завод "Азот" са евакуирани 250 души, сред тях и деца.

Русия нанесе ракетни удари и близо до град Черкаси в Централна Украйна. Загинал е един човек, поразен е мост, който свързва западните области с източните зони на бойните действия, казаха украинските власти.

Украинската агенция УНИАН съобщи за руски ракетен удар и в Одеска област, при който са пострадали шестима души, сред които и дете.

Руската армия ще се опита да превземе и източния град Изюм, където последната седмица има интензивен обстрел. Това показва последният анализ на бойните действия на британското министерство на отбраната.

Над 100 тела са били намерени сред останките на разрушена сграда в южния град Мариупол, съобщи съветник на кмета. Руските сили превзеха пристанищния град преди около месец.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Явор Нотев

Явор Нотев за изборите: Обезверен съм!

49-ото НС ще остане в историята с това безобразно действие и решение, което беше наложено и огласено с гръмкото наименование "поправка на Конституцията" . Това заяви пред БНР Явор Нотев - юрист, бивш депутат от партия "Атака" и зам.-председател на 43-ото Народно събрание. " По друг начин очаквахме да бъде изпълнено със съдържание..

публикувано на 26.04.24 в 13:22
Кметът на Ловеч Страцимир Петков

Кметът на Ловеч уволни свой заместник заради липса на подкрепа от БСП

Кметът на Ловеч Страцимир Петков уволни един от заместниците си - Петър Маринов.  Петков поясни, че това е политическо уволнение, тъй като не получава подкрепа от коалиционния партньор БСП, от чиято квота беше назначен Маринов.  Петър Маринов беше назначен за заместник-кмет на общината след коалиционно споразумение между кмета и коалиционните..

публикувано на 26.04.24 в 13:20
Атанас Запрянов

Окончателно депутатите увеличиха заплатите на военните средно с 30%

Увеличение на заплатите на военните от догодина - със специфичен коефициент и в зависимост от заеманата длъжност, одобри окончателно и единодушно Народното събрание. Ръстът на възнагражденията се очаква да е средно с 30%. В края на дебатите служебният министър на отбраната Атанас Запрянов изрази задоволство от подкрепата на парламента...

публикувано на 26.04.24 в 12:55

Въведоха мерки срещу птичия грип в Габровско

В Габровска област въведоха мерки срещу разпространението на птичи грип. Заради усложнената епизоотична ситуация се забранява провеждането на пазари и изложби на птици. В Габровска област няма огнище на птици грип, но здравните власти предприемат превантивни мерки срещу разпространението на заразата. Освен забраната за провеждане на..

публикувано на 26.04.24 в 12:54
Кирил Петков

Петков вижда нормално управление при прекъсната зависимост на Борисов от Пеевски

България не може да има нормално управление, ако зависимостта на Бойко Борисов от Делян Пеевски не бъде прекъсната. Така съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков коментира думите на лидера на ГЕРБ, че след изборите няма шанс да бъдат заедно в управлението след вчерашното отстраняване на Росен Желязков от поста председателя на НС. "Това,..

публикувано на 26.04.24 в 12:17
Микола Солски

Съд разпореди арест на украинския агроминистър Микола Солски

Министърът на аграрната политика и прехраната Микола Солски да бъде задържан по обвинения в съучастие в незаконно придобиване на държавна земя на стойност около 7 милиона долара. Това разпореди украински съд.  Солски отхвърля обвиненията, които се отнасят за събития от 2017-2021 г. - преди той да стане министър на земеделието през март 2022..

публикувано на 26.04.24 в 12:07

НС отмени патентния данък за бране на билки, горски плодове, гъби и трюфели

На първо четене мнозинството в Народното събрание (НС) отмени патентния данък за бране на гъби, билки и горски плодове, включително и трюфели. В подкрепа на предложението на ГЕРБ и ДПС гласуваха БСП и "Има такъв народ". Мотивът е, че данъкът се е оказал непосилен, тъй като заплащането му е авансово, без да се знае дали събирането им няма..

публикувано на 26.04.24 в 11:50