Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна: Битка за Лисичанск в Луганска област, Зеленски иска още въоръжения

| обновено на 27.06.22 в 12:38
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руски ракети поразиха украинската столица Киев, докато лидерите на Г-7 обсъждаха нови санкции срещу Русия в Германия. На изток битката е в град Лисичанск - последният голям град под контрола на украинците в Луганска област.

Украинският президент Володимир Зеленски, който днес участва чрез видеовръзка в срещата на Г-7, поиска още оръжия от Запада. Той поиска системи за противовъздушна отбрана, помощ за износа на зърно, още санкции срещу Русия и помощ във възстановяването на страната.

Руските удари в Украйна стават по интензивни на фона на срещата на лидерите от Г-7 в Германия и в навечерието на срещата на върха на НАТО в Мадрид утре. 

Поразени бяха редица украински региони, които не са на фронтовата линия - Лвовска, Хмелницка, Житомирска, Киевска, Черниговска, Николаевска и Одеска област. В Донбас след падането на Северодонецк сраженията са фокусирани около Лисичанск. 

След 3-седмично затишие руски ракети вчера отново се прицелиха в столицата Киев. От украинската армия съобщават, че са изстреляни 6 ракети с далечен обсег от бомбардировачи от Каспийско море, на 1000 километра от целта. Ударен е многоетажен блок в близост до детска градина.

В традиционното си обръщение президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че е ранено 7-годишно момиче, а баща му е убит при руската атака. Ранени са още 5-ма души. Русия отрече да е поразявала цивилни цели, според Москва атаката е насочена срещу оръжейния завод "Артьом" в района на Киев.

Зеленски поднови призивите си за въоръжена помощ.

"Имаме нужда от мощна противовъздушна отбрана - модерна, напълно ефективна, за да се защитим от ракетите. Говорим с нашите партньори за това всеки ден. Забавяне на прехвърлянето на оръжия към нашата страна, всякакви рестрикции, всъщност са покана за Русия да нанася удари отново и отново. Окупаторите, тези терористи, трябва да бъдат бити с пълната ни сила, за да не си помислят, че могат да ни оказват натиск и да надиграят някой."

На изток руски медии съобщават, че проруските сепаратистки сили вече са влезли в град Лисичанск. От украинската армия признават, че се използва артилерия в опит градът да бъде откъснат от юга, но не споменават улични боеве със сепаратисти. Губернаторът на областта призова всички цивилни да се евакуират от Лисичанск. 

Руската агенция ТАСС съобщава, че руските сили и проруските сепаратисти са влезли от 5 посоки в Лисичанск и обръчът около украинските бойци се затяга.

В събота падна другият голям град в Луганска област - Северодонецк.

Руската агенция Новости цитира представител на сепаратистите, че от химическия завод "Азот" са евакуирани 250 души, сред тях и деца.

Русия нанесе ракетни удари и близо до град Черкаси в Централна Украйна. Загинал е един човек, поразен е мост, който свързва западните области с източните зони на бойните действия, казаха украинските власти.

Украинската агенция УНИАН съобщи за руски ракетен удар и в Одеска област, при който са пострадали шестима души, сред които и дете.

Руската армия ще се опита да превземе и източния град Изюм, където последната седмица има интензивен обстрел. Това показва последният анализ на бойните действия на британското министерство на отбраната.

Над 100 тела са били намерени сред останките на разрушена сграда в южния град Мариупол, съобщи съветник на кмета. Руските сили превзеха пристанищния град преди около месец.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Летище в Милано ще носи името на Силвио Берлускони

Вече е официално, че летище "Малпенса" в Милано ще носи името на бившия премиер на Италия Силвио Берлускони. Опозиция в Италия срещу идеята летище да носи името на Силвио Берлускони Това съобщи министерството на транспорта, ръководено от Матео Салвини. Уточнява се, че заповедта на Националния орган за гражданска авиация Enac, влиза в..

публикувано на 11.07.24 в 21:14

Ивелин Михайлов от "Величие" допусна, че може да бъде дискредитиран с досъдебно производство и арест

След създаването на временната парламентарна комисия за проверка на всички факти и обстоятелства по данни за извършени престъпления от Ивелин Михайлов, член на партия "Величие" и управител на комплекс "Исторически парк" във ветренското село Неофит Рилски, самият Михайлов допусна, че може да бъде дискредитиран с досъдебно производство и арест...

публикувано на 11.07.24 в 21:00

Регионалният министър инспектира строителството на АМ "Хемус"

Министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова e инспектирала строителството на магистрала „Хемус“. Работи се в отсечката между 132 -я и 139-я км, където се извършва оформяне на скатове и се изгражда колектор и дренаж. Към днешна дата участъкът от "Боаза" до пътния възел „Дерманци“ е изграден около 68%. Той е с..

публикувано на 11.07.24 в 20:32

Президентът посети в Бургас производствена база за бронирана отбранителна техника

Държавният глава Румен Радев посети новоизграждаща се в Бургас производствена база на компанията "International Armored Group“ (IAG), специализирана в произвеждането на бронирани автомобили за световните пазари. Президентът и съпругата му Десислава Радева бяха посрещнати от основателя и собственик на IAG д-р Антон Стефов, който представи плановете..

публикувано на 11.07.24 в 20:26
Джевдет Чакъров

Джевдет Чакъров: Има шанс депутатите от ДПС, застанали зад Доган, да подкрепят мандат на ПП-ДБ

Съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров, който е сред 17-имата депутати, които бяха изключени днес от парламентарната група на движението, заяви пред БНТ, че вълната от декларации в подкрепа на Ахмед Доган ще продължи. Според Чакъров още депутати ще напуснат групата на ДПС. Към днешна дата в нея остават 25-има народни представители и тя е вече..

публикувано на 11.07.24 в 20:06

В Кюстендил стартират "Музикалните четвъртъци"

Утвърдилите се вече като културно събитие всяко лято "Музикални четвъртъци" стартират от тази вечер на естрадата пред централното градско читалище "Братство“ в Кюстендил.  През седмица местните ценители на музикалното и танцовото изкуство, както и гостите на града и почиващите по балнеосанаториума ще имат среща с повече или по-малко известни, но..

публикувано на 11.07.24 в 19:57
Ахмед Доган

6 от структурите на ДПС в област Добрич се обявиха в защита на Доган, свалиха доверието си от Ертен Анисова

Шест от структурите на ДПС в област Добрич свалиха доверието си към депутата от 8 МИР Добрич Ертен Анисова. В протокол от проведено заседание те се обявяват в защита на почетния председател на партията Ахмед Доган. В протокола от проведеното заседание на структурите на ДПС в област Добрич, поместен на страницата им в интернет е записано, че..

публикувано на 11.07.24 в 19:33