Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Неизвестни около добива и транспорта поставят под съмнение обещанията на властта

Евтините държавни дърва за бедните тази година може да се окажат "златни"

"Нищо от това, което беше обещано от Корнелия Нинова, няма да се случи", коментира зам.-кметът на Велико Търново Нейко Генчев

Снимка: Ани Петрова

Евтините държавни дърва за бедните тази година може да се окажат „златни“. Държавните горски стопанства, които трябва да осигурят дървесината, ще трябва да наемат частни фирми за сечта и за транспорта на дървата. Процедурите отнемат време и може да се окаже, че до началото на отоплителния сезон държавните дърва за огрев за социално слабите няма да стигнат до домовете на хората. Каква е ситуацията за района на Велико Търново проверка направи кореспондентът ни Здравка Маслянкова. 

През февруари тази година вицепремиерът Корнелия Нинова и земеделският министър Иван Иванов обявиха, че държавата влиза директно в пазара на дървесина и цената ще падне, защото държавата започва да сече в държавната гора и да продава директно на гражданите.  

Четири месеца след това обещание ситуацията с евтините дърва за бедните за района на Велико Търново е в сферата на пожеланията, които се оказва, че трудно ще се сбъднат, защото държавното горско стопанство „Болярка“ няма нито секачи, нито камиони, с които да осигури и достави дървата за огрев от държавните гори. В средата на юни от горското стопанство изпращат писмо до Община Велико Търново. 

„Самото писмо ме смути доста, първо - горското стопанство ни съобщава на община Велико Търново, че е заделило 1000 кубика дърва, което, може би, ще стигне за 30 домакинства, според мен, ако се отопляват само на дърва. От общината се изисква да направи заверени списъци по населени места и да разпределим посоченото количество по домакинства. Следващото нещо, което е много притеснително, е: „Разходите за товарене, транспортиране и разтоварване на дървата за огрев от временен горски склад до адреса за доставка са за сметка на гражданите“. Нищо от това, което беше обещано от Корнелия Нинова, няма да се случи“, коментира заместник-кметът по хуманитарните дейности на Велико Търново Нейко Генчев.  

Няма противоречие със законодателството, че разходите по транспорта на дървата са за сметка на гражданите, поясни директорът на Държавното горско стопанство „Болярка“ инж. Никола Воденичаров и допълни, че за Велико Търново държавни дърва за огрев за бедните сега се дават за първи път, но те не са евтини

„Предходните години не са давани такива количества дърва по този начин - чрез информативни писма до общините и искане от тяхна страна да се предоставят заверени списъци на лица, които могат да получат дърва за огрев. Аз не бих ги нарекъл точно евтини. Те са на цени, които са близки до пазарните, просто горското стопанство не реализира печалба от тях, която примерно би реализирала някоя частна фирма, добивайки дървесина от гора, независимо от собствеността ѝ“.  

инж. Никола Воденичаров

Държавното горско стопанство „Болярка“ е изпратило писма за по 200 пространствени кубически метра дърва за огрев за общините Павликени и Сухиндол и за 400 пространствени кубически метра за община Полски Тръмбеш. Всяко от четирите сечища за общо 1800 кубика дърва ще е на територията на всяка от общините, като за Велико Търново е в държавната гора на село Войнежа в Прохода на Републиката. 

„Възниква въпросът като извадим дърводобивните фирми, т.е. изедниците, както бяха наречени тогава, които разполагат със специализирана техника и с хора за тази дейност, кой ще извършва тази дейност, след като нито едно от горските 17 стопанства в България не разполагат с такава техника“, изтъкна зам.-кметът Генчев. 

Снимка: БГНЕСЗа добива на дървата за огрев в държавните гори предстои да бъде обявена процедура към частни фирми за дърводобив.  

„Аз лично се надявам да намерим, тъй като ще заложим по-високи цени за добив на дървесина, отколкото са залагани към момента. Няма да оскъпи дървата. Цената, която сме посочили, ще остане такава, каквато сме посочили в писмата – 62 лв. с ДДС. Правя важното уточнение, че дървата ще се намират, ако бъдат добити, за което силно се надявам, в близост до гората на временен горски склад“, поясни инж. Воденичаров. 

Разходите за сечта ще бъдат поети от горското стопанство, зависят от това дали гората е равнинна или в силно пресечена високопланинска местност, като осреднено разходът за добив ще е по 30 лева за пространствен кубик, каза още инж. Воденичаров. 

До 30 юни общините трябва да изпратят списъците на бедните, които ще имат право на дървата по 62 лв., но от сечището. Вариантите за транспорт пак подлежат на договаряне и нова поръчка. 

„Би могло след получаване на списъците и яснота къде ще бъдат насочени тези количества, може да се направи процедура да се търси изпълнител, който да транспортира дървата, но без конкретни населени места процедурата не може да се обяви, защото няма ясни параметри. Ще оскъпи дървата, няма как, има транспорт на тази дървесина“, каза Воденичаров. 

Най-отдалечените села на община Велико Търново са на повече от 50-60 километра от сечището и бъдещия временен склад в горите в Прохода на Републиката, а със сегашните цени на дизела, дървата за огрев на бедните за Ресен, Никюп, Русаля, Емен и други села ще излязат буквално златни.  

Нейко Генчев

Вариант е общините да поемат транспорта на дървата от сечището до селата, но това на този етап няма как да се случи, коментира заместник-кметът на Велико Търново Нейко Генчев: 

„Със сигурност общината не разполага с такава високопроходима техника. Със сигурност пак ще трябва да ползваме услугите на дърводобивните предприятия, това ще се наложи да направи и държавното стопанство, въпреки обещанията. Вече излиза въпросът на каква цена ще се случи всичко това. Единственият начин ние да помогнем на хората е да търсим някакви финансови резерви, което е много трудно в този момент, между държавата и общините в момента отношенията не са от най-добрите“.  

За Велико Търново ще се секат габър, цер, бук от горите на Войнежа. С обявяването на процедурата за дърводобив, ако се явят кандидати, и с последващата реална сеч, метровите дърва ще са на временен склад до гората не по-рано от края на август. За Павликени, Полски Тръмбеш и Сухиндол ще се доставят акациеви дърва. Там дърводобивът ще започне, според държавните изисквания, след 1 септември.  

Не осигуряваме евтини дърва, осигуряваме възможна и сигурна доставка на дърва за огрев в условията на недостиг на дървесина, категоричен е директорът на ДГС „Болярка“ инж. Никола Воденичаров. 

Дърва за огрев няма и по частните бази в региона. Правят се списъци, чака се със седмици, а цената вече е с 50% по-висока и стигна 150 лв. за кубик нарязани и нацепени дърва. 

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Анна Кръстева: Това служебно правителство е репетиция за бъдеща власт на Румен Радев

" Електоралният сезон бих го определила като 50 нюанса сиво . Много радикално различен е днешният залог за изборите. Преди две години залогът беше промяна, днес е управление. Преди беше смяна на елита, а сега въпросът е кой може да управлява.  Емоционалната окраска преди 2 години беше надеждата, а сега - прагматиката".  Това коментира пред БНР..

публикувано на 11.08.22 в 14:43
Иван Хиновски

Иван Хиновски: Парното ще поскъпне с не повече от 20%

" Парното ще поскъпне с не повече от 20% през следващия отоплителен сезон ".  Тази прогноза направи пред БНР енергийният експерт Иван Хиновски. Той уточни, че цената на парното ще следва хода на цената на природния газ, "но няма да бъде с 60%, тъй като само една част от това повишение се превръща в покачване на себестойността на топлинната..

публикувано на 11.08.22 в 13:38

Даниел Лорер: Трябва да бъде ясно, че не може да се разчита на "Газпром"

" Българската държава може и трябва да защити българските граждани от високите цени и на електроенергия, и на газ . Това го показа нашата администрация миналата зима, като определихме над 4 млрд. лева за този вид помощи за енергийни нужди на гражданите и на бизнеса". Това заяви пред БНР бившият министър на иновациите и растежа Даниел Лорер от..

публикувано на 11.08.22 в 12:47
Андрей Райчев

Андрей Райчев: Борисов нахлу в центристки води, в криза центърът надделява. Лявото вече не е БСП

" Бойко Борисов нахлу в познати, любими води . Центристът е обединител, седи в обединителна реторика, консенсусна реторика. Тя е печелившата. В повечето случаи политическата криза завършва с това, че центърът надделява." Този коментар направи в интервю за БНР социологът Андрей Райчев. Той смята, че Борисов е подал няколко центристки..

публикувано на 07.08.22 в 13:21
Стефан Янев

Стефан Янев: Големите началници са българските избиратели

"Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света.  Големите началници са българските избиратели . Големите началници са в Кула, Каспичан, Малко Търново, Петрич и Добрич. Ние трябва да чуваме гласа на българските граждани и да работим за тях, за техния интерес. Ако Виктор Орбан прави това – слуша гласа на унгарските..

публикувано на 06.08.22 в 13:04

ЖП синдикат: Влаковете за Бургас са с по 900 души, а нямаме вагони

Реваншистка политическа чистка - така от БСП определиха освобождаването на Гергана Алексова от поста заместник-директор на Национална компания железопътна инфраструктура – НКЖИ, в първия ден от работата на служебното правителство. Алексова е член на левицата, където смятат, че тя е отстранена заради обявената проверка на част от обществените..

публикувано на 05.08.22 в 11:18
Мирослав Севлиевски

Мирослав Севлиевски: 24 часа тишина и без политическо кудкудякане за газа!

Кабинетът "Петков" е допринесъл "доста за какофонията в сектор енергетика с това разнопосочно говорене и с тези опити за хитруване и за показване колко те са най-умните, а пък всички останали са глупави", посочи Мирослав Севлиевски. Газ за топлофикациите има, няма за индустрията, каза ексминистърът. "Не са малки деца. Индустрията е..

публикувано на 05.08.22 в 08:00