Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асен Василев: Към момента нямаме подкрепата на 121 депутата, имаме сериозни различия с ИТН

Асен Василев
Снимка: БГНЕС

"Продължаваме промяната" към момента не разполагат с подкрепата на 121 депутата и дали ще има предсрочни избори зависи от съвестта и начина на вземане на решение на няколко народни представители.

Това заяви за Българската национална телевизия кандидатът за нов премиер Асен Василев.

Той изтъкна и че няма намерение да преговаря с лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов:

"С г-н Трифонов и въобще с "Има такъв народ" ние имаме много сериозни различия по които трябва да се води политика и целите на тази политика. Целите, които ние смятаме, че трябва да се следват, е средствата да отиват при всички български граждани и да се спре с това определени фири да взимат големи поръчки, да са предварително избрани".

"Трудно виждам как "Продължаваме промяната" може да взаимодейства по този начин с някой и затова ние търсим в момента хора, които много ясно искат да застанат на страната на гражданите. В цяла Европа имаме най-голямото неравенство между бедни и богати и основната причина за това е, че всички еврофондове отиват при предварително избрани фирми с предварително нагласени поръчки", коментира още Василев.

Според кандидата за премиер дали Кирил Петков ще бъде министър в новия проектокабинет на "Продължаваме промяната" ще зависи от разговорите с коалиционните партньори и решението на партията.

Асен Василев отбеляза, че на този етап ще се търси подкрепа за програмата на проектокабинета и начинът, по който ще работи, като би било прибързано да "тръгнем да сглобяваме кабинет преди да е ясно дали програмата и начинът на водене на политика имат подкрепа".

На въпрос на водещия на "Панорама" във връзка с изгонването на 70-те руски дипломата, Василев заяви, че решението е взето по препоръка на Външно министерство и че според него това решение е правилно. "Кирил Петков го е взел по информация, предоставена от службите за национална сигурност, където е имало и препоръка в съответния доклад на Външно министерство за точно 70 души. Поне това ни беше казано в заседанието на парламента. След това ДАНС са работили с Външно министерство и те си придвижват съответните ноти".

Относно публичните финанси Асен Василев посочи, че държавата няма да фалира заради допълнителните разходи в бюджета:

"В момента имаме приходи с 1,1 млрд. лева повече от разходите към 30 юни 2022 г. Имаме над 8 млрд. лв в единната сметка. Към момента имаме дълг, който е по-нисък от дълга в началото на годината. Фискално страната стои много стабилно".

Според него гласуваните в парламента допълнителни разходи от 760 млн. лева, след които следва да има и приходи, са "трудно изпълним, но изпълними", каза Василев. "Всичко зависи много от икономическата ситуация в последните четири месеца на годината, но няма да има нищо драматично, което да застраши финансовите устои на държавата".

"Цените на електроенегрията са овладени, като парламентът гласува компенсации за бизнеса. Цените за бита са реално същите като миналия месец, увеличението е 2-3%. Относно горивата и бензина, за съжаление не произвеждаме и зависим от цените на петрола на световните борси", отбеляза кандидатът за премиер.

"В момента цената на зърното в България е вързана с цените на световните борси и по-конкретно - с Чикагската борса и това води до две опасности", предупреди Асен Василев:

"Първата е, че цените на зърното ще скочат драстично през есента. В световен мащаб като се качат цените, това, че произвеждаме зърно, по никакъв начин не ни помага и втората - зърното, вместо да отиде при най-нуждаещите се, ще отиде при най-богатите държави. В голямата си част - в Китай".

За да не се изправи Европа пред две едновременни кризи - висока цена на храните и потенциална мигрантска вълна, се обсъжда вариант, в който европейският пазар да стане свободен, но износът от Европа да стане контролиран.


По публикацията работи: Явор Римски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Законопроектите в подкрепа на Украйна, Израел и Тайван бяха приети окончателно от американския Конгрес

Съединените щати ще започнат да изпращат нови оръжия и оборудване на Украйна още тази седмица, каза американският президент Джо Байдън, след като помощният пакет за Киев беше приет от Конгреса. Текстовете, които предвиждат общо 95 милиарда долара за оръжейни доставки и финансова помощ за американските съюзници Украйна, Израел и Тайван,..

публикувано на 24.04.24 в 05:27

Последен ден за регистрация на партиите и коалициите за изборите на 9 юни

Днес изтича крайният срок, в който партиите и коалициите могат да подават в Централната избирателна комисия документите си за регистрация за участие в предстоящите избори две в едно на 9 юни за народни представители и за членове на Европейския парламент. Също до днес кметовете на общини определят местата за обявяване на избирателните списъци и уведомяват..

публикувано на 24.04.24 в 04:18

Президентски избори в Северна Македония

Избори за президент има днес в Република Северна Македония. За доверието на гласоподавателите се борят седем претенденти,  сред които настоящият държавен глава Стево Пендаровски и министърът на външните работи Буяр Османи. За първи път албанската опозиция в страната ще участва в избори с една обща кандидатура. Продължаването на евроинтеграционния..

публикувано на 24.04.24 в 04:06

В Италия заловиха крадец, маскирал се като Мики Маус

В Милано е задържан крадец, който дълго време обирал хора, маскиран като Мики Маус. Действал маскиран като Мики Маус заедно с предполагаемият си съучастник, дегизиран като Мини - и двамата герои  от прочутите  анимационни  филми на Дисни.  Подвизавал се е необезпокояван в центъра на Милано с цел да ограби родителите на децата, които, привлечени от..

публикувано на 24.04.24 в 03:49

Започва Световната имунизационна седмица

Днес започва Световната имунизационна седмица, организирана от СЗО. Този път събитието е посветено на 50-годишнината на Разширената имунизационна програма, която има ключово значение за ваксинирането на милиони деца по света. През последните години обаче има спад в броя на поставените ваксини.  При създаването на Разширената имунизационна програма през..

публикувано на 24.04.24 в 03:27
Димитър Главчев

Служебният премиер ще се срещне с представители на земеделците

Служебният премиер Димитър Главчев и новоизбраният министър на земеделието Георги Тахов ще се срещнат с представители на земеделския бранш.  Очаква се на срещата да присъства и вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, а в предварителния дневен ред е обявено, че ще се обсъждат въпроси от „спешен порядък“. Без предварително да е посочена..

публикувано на 24.04.24 в 03:07

Пореден протест заради качеството на водата в Брестовица

Жители на пловдивското село Брестовица организират пореден протест заради качеството на водата в пловдивското село, която от 4 години е замърсена с манган и е негодна за ползване.   В  края на работния ден те ще блокират Околовръстния път на Пловдив и Пещерско шосе.  Хората от Брестовица заявиха още миналата седмица , че не могат  повече да живеят по..

публикувано на 24.04.24 в 02:31