Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Северна Корея се опасява, че САЩ, Южна Корея и Япония планират съюз като НАТО

Хиперзвуковата ракета на КНДР "Хвасон-8"
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Северна Корея разкритикува Съединените щати, Южна Корея и Япония заради договореностите им да укрепят военното сътрудничество помежду си. Според Пхенян това е начин за реализиране на американски план за създаването в региона военен съюз като НАТО. 

"Реалността ясно показва, че истинската цел на разпространявания от Съединените щати слух за "заплаха от Северна Корея" е да предостави извинения за постигането на военно превъзходство над азиатско-тихоокеанския регион", посочил говорител на външното министерство в Пхенян пред държавната информационна агенция.

Президентът на Съединените щати Джо Байдън, държавният глава на Южна Корея Йон Сук-йол и премиерът на Япония Фумио Кишида разговаряха в кулоарите на срещата на върха на НАТО по-рано тази седмица, припомня Ройтерс. Те се договориха да си сътрудничат по-тясно, за да отговорят на заплахата, която представлява Северна Корея. Напредъкът на ядрената и ракетна програма на Пхенян представлява сериозен риск както за Корейския полуостров, така и за Източна Азия и света, смятат тримат лидери.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

СС на ООН заседава заради Северна Корея

Съветът за сигурност на ООН ще заседава днес заради Северна Корея. Това става ясно от разпространена  програма на световната организация. Според Ройтерс, която се позовава на служител на американската администрация, се очаква гласуване по проект..

публикувано на 26.05.22 в 10:45
Лидерът на КНДР Ким Чен-ун инспектира аптека в Пхенян, 15 май 2022 г.

Опасения за над един милион болни от Covid-19 в Северна Корея

Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун нахока "безотговорните" здравни шефове за реакцията в страната на растящите случаи на коронавирус и нареди на армията да помага при раздаването на лекарства, предаде АФП. Над 1 милион души са болни нещо, което..

публикувано на 16.05.22 в 13:24
Снимката е от предишен ракетен тест на КНДР

Северна Корея направи 14-и тест на балистична ракета тази година

Северна Корея е изстреляла балистична ракета от летище Сунан в Пхенян към морето източно от страната, съобщи южнокорейската агенция Йонхап, цитирана от Ройтерс. По всичко личи, че става дума за балистична ракета, уточнява агенцията. Според..

публикувано на 04.05.22 в 09:09
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вашингтон и Берлин са се договорили за разполагане на далекобойни американски ракети в Германия

САЩ и Германия се договориха за разполагане на далекобойни американски ракети на германска територия, предаде Ройтерс. От 2026 година в Германия ще бъдат изпратени зенитни ракети SM-6, крилати ракети "Tomahawk", както и хиперзвуково оръжие, което е..

публикувано на 10.07.24 в 21:18

25 депутати в групата "Европа на суверенните нации", Станислав Стоянов ще е зам.-председател

25 евродепутати ще наброява по последни данни парламентарната група "Европа на суверенните нации", съобщи за БНР неин говорител. В нея влизат и българските представители от "Възраждане", като Станислав Стоянов ще бъде един от двамата..

публикувано на 10.07.24 в 21:02
Ахмед Доган и Делян Пеевски

Доган иска оставката на Делян Пеевски и на други 5 знакови имена на ДПС

В призив към всички депесари почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган поиска оставката на председателят на парламентарната група Делян Пеевски и на други 5 знакови имена на Движението. Ето и пълния текст на писмото на Ахмед Доган (без съкращения и..

публикувано на 10.07.24 в 20:43
Служебният премиер Димитър Главчев говори пред медиите в конгресния център Walter E. Washington във Вашингтон, САЩ, 10 юли 2024 г.

Главчев разговаря с Мицкоски във Вашингтон: На едно мнение бяхме, че трябва да се намали напрежението

Служебният министър-председателят Димитър Главчев е разговарял с премиера на Северна Македония Християн Мицкоски преди официалното заседание на лидерите на страните членки от НАТО.  Главчев към Байдън: България е лоялен и надежден съюзник..

публикувано на 10.07.24 в 20:40
Руската мобилна система за противовъздушна отбрана Оса от групировката войски

Руската армия с ракетни удари към украинския град Вознесенск

Руската армия извърши ракетно нападение по украинския град Вознесенск. Загинал е един местен жител, а други 8, сред които и кметът, са били ранени, съобщава Ройтерс. Вознесенск се намира в южната Николаевска област. По-рано днес при ракетно нападение..

публикувано на 10.07.24 в 20:15

Медицинският хеликоптер е в Банско, уточниха най-рисковите места за инциденти в планината

Първият хеликоптер за спешна помощ у нас пристигна в Банско. Екипът от пилоти и медици проведоха среща с кмета на курорта Стойчо Баненски и планинските спасители, след което медицинският хеликоптер облетя землището на града и северен Пирин...

публикувано на 10.07.24 в 19:42
Съдебната палата в Перник

Досегашният заместник Ангел Байрактарски става окръжен прокурор на Кюстендил

Досегашният заместник Ангел Байрактарски става окръжен прокурор на Кюстендил за следващите 5 години, реши единодушно на заседанието си Прокурорската колегия при ВСС. Преди двадесетина години Байрактарски също е бил кандидат за обвинител номер 1..

публикувано на 10.07.24 в 19:41