Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хаос по летища в САЩ за Деня на независимостта

Хиляди полети бяха отменени, а на летищата имаше масово струпване на пътници в дните преди Деня на независимостта
Снимка: ЕПА/БГНЕС

САЩ отбелязват днес своя национален празник. На този ден през 1776 г. Конгресът ратифицира Декларацията за независимостта. С нея официално се обявява отделянето на 13-те колонии от властта на Британската империя, а през 1870 -а  Конгресът обявява 4 юли за федерален празник.  Американците празнуват със събития на открито и събирания на приятели и семейства.

Хаос по летищата

За Деня на независимостта на много летища в САЩ настъпи хаос поради струпване на пътници. Отменяха се полети, ситуацията се усложнява допълнително от високите цени на горивата.

Почти 15 000 отменени полета в празничните почивни дни. В петък, първия от най-натоварените преди Деня на независимостта повече от 2,46 милиона души са преминали през летищата в САЩ.

Пътуванията се завръщат към нормалното ниво, но авиокомпаниите не изглежда да имат готовност за това. След пандемията това е рекорден брой пътуващи за един ден и премахнати от графика 50 полета само на "Юнайтед еърлайнс" на летище Нюарк поради ремонт на летището и недостиг на персонал. Но премахнатите, отменени полети и закъснения не са само там и не засягат само вътрешните линии.

На международното летище "Джон Ф. Кенеди" в Ню Йорк само в събота - със закъснение са били 36 процента от излитанията или общо 247 полета.

Нарастващо търсене  срещу недостиг на персонал, високи  цени на горивата и хаос по летищата. Така изглежда картината в момента. И докато авиокомпаниите хвърлят вината за проблемите с персонала върху Федералната авиационна администрация, от Администрацията казват, че компаниите не могат да се оправдават с това, след като са получили десетките милиарди долари за стимулиране, а докато те си прехвърлят вината пътниците продължават да чакат по летищата.

Във Вашингтон се очакват задръствания и закъснения на метрото

В страна традиционно се очакват паради и заря като в американската столица ще се състоят и събития, които бяха отменяни през изминалите две години заради пандемията от Covid-19.

Във Вашингтон очакванията са за множество хора, задръствания и огромни закъснения на метрото. Освен малките паради по райони, тук в началото на деня ще се проведе и Националния парад за Деня на независимостта, както и фестивал.

В следобедните часове е завръщането на концертът A Capitol Fourth на западната поляна на Капитолия. Очаква се районът от Капитолия от Мемориала на Линкълн да е изпълнен с хора, като се предвижда специален пропускателен режим и затворени зони. Фойерверките, които се очаква да са около 20 минути са планирани за малко след 9 вечерта местно време.  

Президентът Джо Байдън по програма се връща във Вашингтон от Кемп Дейвид в следобедните часове като той заедно с първата дама ще е домакин в Белия дом на барбекю за военнослужещи и техните семейства.  

Това ще е вторият 4 юли за Байдън в ролята му на президент в една важна за него година, през която са междинните избори. През ноември американците гласуват за Конгрес. На вота ще се гледа и като оценка на управлението на Байдън с възможност за загуби за партията му. Демократите може да пострадат, заради приеманите със смесени чувства предприети от Байдън стъпки за справяне с предизвикателства като инфлацията и събития на международната сцена като изтеглянето на американските войски от Афганистан.

Според допитване на Associated Press-NORC Center for Public Affairs Research рейтингът на президента е 39 процента в сравнение с 59 процента преди година.  

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Андрей Пленкович

ХДО печели изборите в Хърватия, но и втората политическа сила има шанс за кабинет

Според най-новите данни на Държавната избирателна комисия в Хърватия управляващата дясноцентристка Хърватска демократична общност печели 61 мандата в 151-местния парламент на проведените вчера избори. Това означава, че тя няма да може да управлява самостоятелно и ще трябва да води преговори с други партии, успели да влязат в хърватския Сабор...

публикувано на 18.04.24 в 23:05
Милорад Додик

Хиляди босненски сърби протестираха срещу проекторезолюция за възпоменаване на геноцида в Сребреница

Десетки хиляди босненски сърби се отзоваха днес на призива на лидера си - президента на Република Сръбска - Милорад Додик да протестират срещу проект на резолюция на Общото събрание на ООН, с която от идната година 11 юли може да бъде обявен за международен ден за възпоменание на геноцида в Сребреница. По време на войната в Босна през първата..

публикувано на 18.04.24 в 23:00

Започна кампанията за парламентарните избори в Северна Македония

В Република Северна Македония днес официално започна кампанията за парламентарните избори на 8 май.  БТА предава от Скопие, че на стената на коритото на река Вардар в центъра на града с големи червени букви на бял фон е изписано "Българите в конституцията е предателство”. Агенцията отбелязва, че това е прессъобщение от партията "Левица",..

публикувано на 18.04.24 в 22:57
Иранският първи дипломат Хосейн Амир Абдолахиан.

Иранският външен министър: Ще накараме Израел да съжалява, ако ни нападне

Иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан се зарече днес пред Съвета за сигурност на ООН, че страната му ще "накара Израел да съжалява" за всяко нападение срещу нея, предаде БТА като се позова на Франс прес. "Действията за самозащита и контрамерките на Иран са приключили, така че израелският терористичен режим трябва да прекрати всякаква..

публикувано на 18.04.24 в 22:47

До края на април ще е готова методиката, гарантираща сигурността на машинния вот

До края на април ще е готова методиката, която ще гарантира, че машините за гласуване ще отговорят на условията. Въпросът е бил обсъден на работна среща в Министерството на електронното управление.  Работна група от министерството, от Института по стандартизация и на Института по метрология ще изготвят актуализацията на методиката.  След това тя..

публикувано на 18.04.24 в 22:17

Шест грузински партии призоваха за протести срещу законопроекта за "чуждестранните агенти"

Шест грузински опозиционни партии призоваха за масови протести срещу правителствения законопроект за "чуждестранните агенти", който вече стана причина за многохилядни протести в столицата Тбилиси. Според опозицията, спорният законопроект цели да блокира пътя на южнокавказката страна към Европейския съюз и НАТО.  Грузия прие на първо четене..

публикувано на 18.04.24 в 22:00

Нов музеен обект край с. Шуменци разказва за Тутраканската епопея

Нов музеен обект отвори врати днес край тутраканското село Шуменци, където през 1916 година се е провела една от най-големите битки, дала началото на освобождението на цяла Южна Добруджа, битката за Тутраканската крепост. Той е на стойност близо 8 милиона лева. Нови технологии пресъздават битката при Тутракан Лентата на иновативния музей,..

публикувано на 18.04.24 в 20:15