Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валерий Тодоров: Руското МВнР има позиция, но Путин ще вземе решението за посолството в София

Валерий Тодоров
Снимка: БНР

"Изявлението на руския министър на външните работи Сергей Лавров означава, че външното министерство на Русия вече има изработена позиция, която вероятно ще представи пред Кремъл за решение, въпреки че беше казано, че само в случай на необходимост ще бъде запознат президентът на Руската федерация Владимир Путин. Аз се съмнявам, че това е така, такава е процедурата".

Това каза пред БНР журналистът Валерий Тодоров, дългогодишен кореспондент в Москва на БНР и БНТ.

По думите му, ако Москва прецени, че при тези условия е невъзможно посолството да функционира, може да прехвърли функциите му на посолството на друга страна:

"Най-мекият вариант би бил да се представи като недоразумение ултиматумът на посланик Елеонора Митрофанова и да се търси някакво помирение, но това е по-малко вероятната реакция. По-вероятно е Москва да реагира реципрочно, както заяви Лавров".

Журналистът подчерта категорично, че е недопустимо за дипломат да използва езикът, който използва руската посланичка, както е недопустимо и да връчва ултиматум на българските управляващи:

"Този ултиматум едва ли е лична хрумка на г-жа Митрофанова, предполагам че той е съгласуван и е акт на раздразнение и загуба на самообладание, който в такива случаи води до последствие в двустранните отношения".

Според Тодоров решението за изгонване на 70 дипломати и служители на руското посолство в България е "прибързана стъпка, опит за отклоняване на вниманието и предизборен ход":

"Другият вариант е внушение, искане отвън, с идеята да се тества възможната реакция на Русия от такъв краен жест на страна, която е смятана преди за приятелска. Има и среден вариант - България да покаже, че компенсира предишните си колебливи реакции с така решителна стъпка напред. Това обаче има дългосрочни последствия - правителство в оставка. Премиерът в оставка няма право на такъв краен акт, особено след като не го е съгласувал с коалиционните си партньори. Само захранва разделението на русофили и русофоби, което нанася достатъчно вреди за балансиране на външната ни политика".

Валерий Тодоров изказа мнение, че трябва да бъдат обявени имената на публичните фигури, формиращи общественото мнение в България, за които се твърди, че са получавали по 4000 лева месечно от Русия.

Интервюто на Людмила Железова с Валерий Тодоров в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мястото на атаката с 12 жертви, 27 юли 2024 г.

Ракетна атака взе жертви на Голанските възвишения, Израел удари обекти на "Хизбула"

12 души загинаха при ракетна атака в събота в окупираните от Израел Голански възвишения. Израел заяви, че ракетата е изстреляна от "Хизбула" от територията на Ливан, докато шиитската групировка отрече да има нещо общо с инцидента. Ракетното попадение е било в село на друзите в северната част на анексираната от Израел територия. Жертвите са..

публикувано на 28.07.24 в 08:08
Николас Мадуро

Венецуела гласува на президентски избори

Над 21 милиона венецуелци имат право на глас в днешните президентски избори в страната.  Настоящият държавен глава Николас Мадуро ще се бори за трети шестгодишен мандат на фона на икономическа криза и масова емиграция от една от най-богатите на петрол страни в света. Редица проучвания отреждат победа на опозицията. Гласуването е в ход след..

публикувано на 28.07.24 в 07:58
Камала Харис

Камала Харис призна, че изостава от Тръмп в надпреварата за Белия дом

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис призна, че все още изостава от Доналд Тръмп в надпреварата за Белия дом, месеци преди изборите през ноември. По време на събитие в Масачузетс за набиране на средства за кампанията Харис заяви: "Нека не се заблуждаваме, предстои ни битка. И ние сме догонващите в това състезание. Но това е кампания, която е..

публикувано на 28.07.24 в 07:51

Опустошителен пожар бушува в Калифорния

Обхваната от опустошителен пожар е северната част на американския щат Калифорния. Огънят бушува в планинска област и се е разраснал на почти 350 хиляди акра. Наредена е евакуацията на повече от 4 хиляди души. Пожарът гори близо до град Чико и на около 145 километра от щатската столица Сакраменто. Пожарникарите са затруднени от екстремните условия..

публикувано на 28.07.24 в 07:44

Вътрешният министър с последна информация за ситуацията в Елин Пелин

Очаква се тази сутрин служебният  министър на вътрешните Калин Стоянов да даде последна информация за ситуацията в село Елин Пелин. Жертвите на пожара и последвалите взривове в складовете за пиротехнически изделия край Елин Пелин вече са две. Вчера почина 20-годишната жена, която беше с 85 % процента изгаряния и силна интоксикация. Ден по-рано..

публикувано на 28.07.24 в 07:31

Борбата с вирусния хепатит - ключова за намаляване на случаите на рак на черния дроб

Справянето с вирусния хепатит е ключова мярка за намаляване на случаите на рак на черния дроб. Това подчертават от Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията във връзка със Световния ден за борба с хепатита, който е днес. Хроничният хепатит, причинен от заразяване с хепатит В и С, е сред основните рискови фактори за рак на черния..

публикувано на 28.07.24 в 04:58

218 курсанти и кадети от НВУ "Васил Левски" и сержантския колеж във Велико Търново се дипломираха

218 курсанти и кадети от Националния военен университет "Васил Левски" и Професионалния сержантски колеж във Велико Търново се дипломираха на тържествена церемония тази вечер в центъра на Велико Търново. Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов, който е завършил военното училище в старопрестолния град преди 50 години, връчи..

публикувано на 27.07.24 в 21:36