Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полицията задържа вероятния нападател от чикагското предградие Хайленд парк

Полицейски автомобили след масова стрелба на парада за 4-ти юли на Хайленд парк
Снимка: Ройтерс

Беше задържан вероятният нападател от чикагското предградие Хайленд парк, застрелял 6 души и ранил 31 по време на тържествата за Деня на независимостта, предаде Франс прес, като се позова на медии от САЩ. Заподозреният "е бил задържан, без инциденти", докато е шофирал по магистрала извън Чикаго, са съобщили от полицията за вестник "Чикаго Сън-таймс".

По-рано беше съобщено, че вероятният извършител е идентифициран като 22-годишен мъж на име Робърт "Боби" Кримо, от Илинойс, а полицията в Хайленд парк обяви, че идирва е бял мъж, дребен на ръст, с дълга  черна коса. В издирването се включиха стотици полицаи и агенти на ФБР.

Жертвите на стрелбата са на възраст от 8 до 85 години, най-малко 4-5 от тях са деца. Пет от простреляните са починали на място, а шестата жертва е починала в болницата.

Според  генералния ни консул в Чикаго Светослав Станков при стрелбата няма пострадали българи.

Междувременно президентът Джо Байдън, информиран за случилото се, обеща федерална помощ за залавянето на стрелеца и заяви, че  в разговор с губернатора на щата Илинойс  Дж. Б. Прицкер и кмета на Хайленд Парк Нанси Ротеринг, е предложил "пълна подкрепа" от страна на федералното правителство.

Президентът каза още, че има много работа за вършене по отношение на насилието с оръжие, въпреки двупартийното законодателство за реформа, което той подписа миналия месец, и обеща, че няма да се откаже от борбата с епидемията от въоръжено насилие в САЩ.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Полицейски автомобили след масова стрелба на парада за 4-ти юли на Хайленд парк

Масова стрелба в чикагското предградие Хайленд Парк след началото на парада за 4-ти юли

Полицията реагира на стрелба в центъра на "Хайленд Парк", Илинойс, в района на провеждащия се за Деня на независимостта парад на 4 юли, съобщи шерифската служба на окръг Лейк, предадоха CNN и други американски медии. Най-малко шест души са били..

обновено на 04.07.22 в 22:09
ВИЖТЕ ОЩЕ

Зърнопроизводителите на нови протести, ако държавата не изпълни подписаното споразумение

Зърнопроизводителите ще излязат на нови протести, ако държавата не изпълни подписаното през февруари споразумение.  Решението е взето на извънредно заседание на Управителния съвет на браншовата организация преди насрочената за 17 ч. днес среща в..

публикувано на 24.04.24 в 12:58

Прокуратурата е отказала наказателно производство срещу директора на "Пирогов"

Прокуратурата е отказала да образува наказателно производство срещу директора на "Пирогов" д-р Валентин Димитров, заради липса на данни за престъпление. Това съобщиха от здравното министерство. Преди няколко месеца бившият здравен министър..

публикувано на 24.04.24 в 12:56
Вартануш Топакбашян (в ляво) и Исаак Бохосян в студиото на програма „Христо Ботев“

Вартануш Топакбашян: Желязков не позволи едноминутно мълчание в НС, не било кръгла годишнина

"За България темата "Арменски геноцид" продължава да бъде, меко казано, деликатна и да се вписва в политическата конюнктура . За нас като арменци е разбираемо, но тук говорим за гибелта на 1,5 млн. души. Това е история и не може да бъде..

публикувано на 24.04.24 в 12:34
Дипломат №1 на ЕС Жозеп Борел по време на дебата в Европарламента, 24 април 2024 г.

Български евродепутати призоваха ЕС към мерки за освобождаване на заложниците на хутите

Български евродепутати призоваха върховния представител по външната политика Жозеп Борел да направи всичко възможно, за да бъдат освободени заложниците на хутите в Червено море, след които и двама българи. Това стана по време на дебат, посветен на..

публикувано на 24.04.24 в 12:30

Прощална сесия на ЕП в Страсбург

Над 600 са акредитираните журналисти за финалната пленарна сесия на Европейския парламент в Страсбург. 705 са евродепутатите в този мандат на парламента, над 720 ще бъдат в следващия състав след изборите през юни. Българската група е съставена от..

публикувано на 24.04.24 в 12:08
Кирил Петков

Да плащат ли медиите на политически анализатори и за експертиза?

Отказът на Кирил Петков да посочи конкретни имена означава, че всеки от тази гилдия би могъл да влиза в отговора на бившия премиер и изказването му придобива статут на "публичен донос" . Това коментира проф. Огнян Минчев.  Да плащат ли..

публикувано на 24.04.24 в 11:44
Иван Гешев

Съдът спря делото на Гешев срещу бившия правосъден министър

Софийският районен съд спря делото за клевета срещу бившия правосъден министър Атанас Славов, което беше заведено от ексглавния прокурор Иван Гешев.  Причината - депутатският имунитет на Славов. Делото беше заведено след изказване на Славов по повод..

публикувано на 24.04.24 в 11:12