Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВАС окончателно: Отказът на РИОСВ за проучване на газ в Добружда е незаконосъобразен

| обновено на 05.07.22 в 20:58
Снимка: БГНЕС

Върховният административен съд потвърди решението на Административния съд – Варна от януари тази година, с което е отменен отказа на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) за проучване и добив на природен газ на територията на област Добрич.

Върховните магистрати приемат, че решението на Административния съд във Варна е правилно и го потвърждават, като считат, че в оценката на Екоинспекцията няма конкретни факти и обстоятелства за отмяната на инвестиционното намерение за добив на природен газ.

Предмет на съдебния спор е инвестиционно предложение от "Русгеоком БГ" ЕООД за "Разработване и усвояване на находище "Спасово" с площ 219 кв. км в блок "Добрич", включващо четири участъка: "Рогозина", "Чернооково“, "Калина“ и "Рогозина изток" за проучване и добив на природен газ.

Върховните магистрати от касационната инстанция приемат, че Решението за оценка на околната среда на РИОСВ е незаконосъобразно и първоинстанционният съд правилно го е отменил.

В него няма изведени фактически основания за издаването му. Не са посочени и конкретни факти и доказателства, които се вземат предвид, не са посочени и какви са становищата на страните и участниците по отношение на тези факти. 

Наред с това в рамките на съдебния контрол Варненският административен съд е установил и нарушение на административно производствените правила по отношение развитието на административния процес с участието на страните, както и на процесуалните действия, извършени от РИОСВ.

В Решението си Административният съд - Варна е посочил, че в производство на съдебен контрол подлежи не качеството и съдържанието на доклада за Оценка на въздействието върху околната среда, а законосъобразността на решението, с което е отказано одобряването му.

Първоинстанционният съд обръща внимание на противоречащи си становища от едни и същи органи – Басейнови дирекции "Дунавски район" и "Черноморски район", както и РЗИ Добрич.

Посочва се също, че избирателно са цитирани само становищата, събрани след обществените обсъждания, които са в обратен смисъл на тези, дадени при първоначалната оценка на доклада. Поради тези нарушения върховните магистрати приемат, че решението на Варненския административен съд е правилно и следва да бъде оставено в сила.

Намеренията за добив на природен газ в региона на Генерал Тошево изкараха на поредица от протести местните жители през 2017 година. Четирите участъка – "Рогозина", "Чернооково", "Калина" и "Рогозина изток" попадат в землищата на 18 населени места в района.

Съдебната сага започна през 2018 година, когато фирмата инвеститор заведе дело по отказа на РИОСВ Варна.

В края на 2017 година жителите на община Генерал Тошево проведоха местен референдум, на който близо 97% от имащите право на глас се обявиха против добива на подземни природни богатства, страхувайки се от замърсяване на околната среда и най-вече на единствения източник на питейна вода. 

Решението на ВАС означава, че процедурата с обществени обсъждания на Доклада за оценка на въздействието на околната среда на "Русгеоком" вероятно ще започне отначало.

От Инициативния комитет срещу добива на газ в Генералтошевско са готови на нови протестни действия. 





По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Лъжеш ли" ще гледа под лупа за неточни изказвания в предизборната кампания

Платформата "Лъжеш ли" отново ще следи за неточни изказвания по време на предизборната кампания. Изданието ще бъде седмо за платформата, която съществува от 2021 г., посочи пред БНР Даниел Янев от екипа. По думите му в страниците им в социалните мрежи тече анкета за това кои избори хората предпочитат да бъдат проследени – дали парламентарните..

публикувано на 09.05.24 в 14:10
Михаил Миков

Михаил Миков: "Левицата" ще компенсира неспособността на БСП да генерира смислена лява политика

"Левицата" ще компенсира неспособността на БСП да генерира по-смислена лява политика.  Това заяви пред БНР Михаил Миков, бивш председател на БСП, кандидат за депутат от коалиция "Левицата". "Безспорната неспособност на БСП да генерира някаква по-смислена лява политика в последните 6-7 години ни води до един упадък на представителството на левите..

публикувано на 09.05.24 в 13:51

Задържаха 21-годишен мъж за кражба на гориво от чешки тир край Монтана

Задържаха 21-годишен жител от област Видин за кражба на дизелово гориво от спрял за почивка тир край Монтана. При акцията е иззет и лек автомобил. Това е втората кражба на гориво за последните два дни. При обход на тирове, спрели да почиват на отбивка "Сухата чешма", край монтанското село Винище патрул на Пътната полиция - Монтана забелязали мъже да..

публикувано на 09.05.24 в 13:49

1 633 лв. е средният осигурителен доход през март

1 633,53 лева е бил размерът на средния осигурителен доход за страната през март, изчисляват от Националния осигурителен институт. От там уточняват и че 1 498,44 лева е средномесечният осигурителен доход у нас за периода от 1 април миналата година - 31 март тази година.  Той служи за изчисляване размерите на новоотпуснатите пенсии през месец..

публикувано на 09.05.24 в 13:36

Около 200 души се включиха в шествието на т. нар. Безсмъртен полк в София

Около 200 души се включиха у нас в шествието на т. нар. Безсмъртен полк, което се провежда всяка година на 9 май по инициатива на Русия. Въпреки забраната от Столичната община те проведоха шествието.  Президентът Румен Радев поздрави лично участниците в инициативата.  "Историята не трябва да се забравя. Тука сме хора, които повечето от тях са..

публикувано на 09.05.24 в 13:26

Кипър отбелязва Деня на Европа и 20-ата годишнина от присъединяването си към ЕС

От днес до събота с много събития Кипър отбелязва Деня на Европа и 20-ата годишнина от присъединяването си към Европейския съюз. "За Република Кипър няма друга посока освен още по-силна Европа чрез по-нататъшна интеграция. Съюз за сигурност, с ясна геополитическа ориентация и стратегически цели" - това заяви президентът Никос Христодулидис в..

публикувано на 09.05.24 в 13:22
Мария Капон

Мария Капон: Време е за смелост!

"От едноличен модел на Борисов преминахме в двуличен модел на Борисов и Пеевски. Той трябва да бъде разграден с установяване на силно управление на страната. Затова и ние решихме след известна пауза, че е крайно време да направим нещо. Време е за смелост ". Това каза пред БНР Мария Капон от партия "Ние идваме!". "За нас битката срещу..

публикувано на 09.05.24 в 13:22