Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Генерал Тошево се обяви срещу добива на природен газ в Добруджа

| обновено на 18.12.17 в 11:32
Снимка: БГНЕС
96,91% от гласувалите над 6600 граждани на община Генерал Тошево се обявиха срещу добива на природен газ в Добруджа на местен референдум, който беше свикан от местната власт след масови протести. Избирателната активност при допитването е над 52 процента.  

Днес протоколите от допитването ще бъдат внесени в ЦИК.

Срещу инвестиционното намерение за изграждането на 41 сондажа в землищата на 18 населени места в региона са гласували 6465 души. В защита на проучванията и добива на газ в срок от 35 години са се обявили едва 171 избиратели от 6672 участвали избиратели.

За да е изпълнил целта си, на въпроса "Против ли са общината да приема устройствени планове за добив на подземни природни богатства" минимум 5058 жители трябва да са отговорили с "да".

Кметът на община Генерал Тошево Валентин Димитров обяви, че ще иска среща с министър-председателя Бойко Борисов, за да се вземе под внимание резултатът от допитването при решаването дали да се разреши 35-годишна концесия за проучвания и добив на природен газ от находище "Спасово" и да бъде спазена волята на населението. В противен случай от Инициативния комитет обявиха, че протестните действия ще продължат.

Даниела Божинова
от сдружение "Насърчаване на гражданската инициатива" подчерта изключително високата активност, над 50 процента, и факта, че и жителите, и местната власт, са с обща позиция.

Законът за референдумите обаче има нужда от поправки, тъй като в момента има много неясноти, включително за броя на хората, които имат право да свикат местни референдуми
, добави тя и обясни:

За съжаление, отново стигаме до неяснотите на Закона, като започнете дори с броя на хората, които могат да свикат местен референдум. Този закон просто трябва да бъде демократизиран, пояснен, попълнен, така че да има правна яснота, да има по-малко съдебни дела. Ние атакуваме конкретния текст, член 23, алинея 1 от Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, който изисква тази избирателна активност на национални референдуми да повтаря в брой, номинален брой избиратели, активността на предишни парламентарни избори, което за нас е съвсем отявлено противоконституционно изискване.

Ние сме представили нашите правни аргументи в 8 страници. Надяваме се да получим отклик от омбудсмана. 18 души сме – инициатори на национални и местни референдуми, групата, която стартирахме това действие.

Божинова изтъкна, че огромната част от местните референдуми в страната се провеждат заради конкретни екологични заплахи. Голяма част обаче биват оспорени в съда.

Интервюто на Силвия Великова с Даниела Божинова можете да чуете от звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Референдум за добива на природен газ се провежда в община Генерал Тошево

Над 45 процента е избирателната активност до този момент на референдума за добива на природен газ в община Генерал Тошево. Така границата от 40 процента, за да е валидно допитването, е премината. От гласувалите над 5800 души, на въпроса "Против ли..

обновено на 17.12.17 в 18:17
ВИЖТЕ ОЩЕ

Заводът край Пирдоп обяви инвестиция от 800 млн. лв.

Медодобивният завод край Пирдоп обяви инвестиция от 800 млн. лв. в разширяването на производството на рафинирана мед и изграждането на два нови соларни парка. Двама министри откриват инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Златица..

публикувано на 25.04.24 в 19:15

Путин ще посети Китай през май

Руският президент Владимир Путин ще посети Китай през май. Това потвърди самият той пред участниците в конгреса на Руския съюз на индустриалците и предприемачите. Путин нарече китайския си колега Си Цзинпин "силен лидер и истински мъж" и се ангажира..

публикувано на 25.04.24 в 19:10

Адмирал Ефтимов и генерал Хекер обсъдиха усилването на системата за ПВО

Командващият на Военновъздушните сили на НАТО и на САЩ в Европа и Африка генерал Джеймс Хекер е посетил Трета авиобаза до Граф Игнатиево. Това стана в седмицата, в която у нас са и специалисти, които са огледали ремонта на съоръженията и пистата за..

публикувано на 25.04.24 в 19:05
Маноил Манев, депутат от ГЕРБ-СДС

НС прие на второ четене промени в Закона за чужденците

Депутатите приеха на първо и на второ четене днес промени в Закона за чужденците в Република България, с които се оптимизира процесът по наемане на граждани на трети страни за целите на сезонната работа. Законопроектът е внесен от Маноил Манев и..

публикувано на 25.04.24 в 18:52
Снимката е илюстративна

Заловиха голямо количество кокаин на пристанище Пирея

Гръцката полиция залови на пристанище Пирея голямо количество кокаин. Предполага се, че пратката е предназначена за европейските страни. Заловеният кокаин е примесен с химическа тор.  Товарът е от Еквадор с краен получател частна компания в..

публикувано на 25.04.24 в 18:52
Доц. Любомир Киров

Правителството решава утре ще бъде ли обявена епидемия от коклюш

Ще бъде ли обявена епидемия от коклюш и какви мерки ще предприемат здравните власти у нас, ще стане ясно по време на заседание на правителството утре, съобщиха за БНР от здравното министерство. На среща при министър Галя Кондева днес е обсъдена..

публикувано на 25.04.24 в 18:43
Александър Лукашенко

Лукашенко: Ако от НАТО стъпят в Беларус, ще получат незабавен отговор

Беларуският лидер Александър Лукашенко остро разкритикува активността на НАТО на източния фланг и заплаши с незабавен отговор в случай на нападение срещу страната му. От Ангел Григоров чуйте подробностите. Представяйки пред депутатите от..

публикувано на 25.04.24 в 18:36