Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промените в Изборния кодекс влизат на първо четене в НС

Снимка: БГНЕС

Промените в Изборния кодекс, които предвиждат във всички избирателни секции да се гласува и с хартиени бюлетини, освен с машини, влизат на първо четене в Народното събрание. В седмичната програма са включени още проектът за приемане на процедурни правила за избор на председател на антикорупционната комисия и проект за избор на нов председател на 47-ото Народно събрание. 

Законопроектът на БСП за промени на изборните правила е внесен в проектопрограмата и от левицата, и от ГЕРБ. С тях всеки избирател ще има право да избира как да упражни правото си на глас - с машина или с хартиена бюлетина. Левицата мотивира предложенията със спада на избирателната активност, който отдават на въведения преди година изцяло машинен вот в секциите с над 300 избиратели. 

В програмата за включени и промените в закона за личната помощ, внесени от "Има такъв народ". 

Те предвиждат възстановяване на механизма, който гарантира подкрепа за хората с увреждания въз основа на реална индивидуална оценка на потребностите им, ползването на асистентска услуга според нуждите на хората с увреждания и заплащане на труда на личните асистенти с коефициент 1,4 спрямо минималната работна заплата. 

От "Демократична България" предлагат създаване на временна комисия за проверка на обстоятелствата, свързани с увеличение цената на суровия петрол, закупуван от "Лукойл Нефтохим"-Бургас и действията, предприети от държавата. В програмата са още обсъждането на докладите на националния омбудсман за 2020-та и 2021-ва година.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Безплатна винетка хората с увреждания с електромобили

Хората с увреждания ще могат да получават безплатна винетка при ползване и на електрически автомобили с мощност на мотора до 160 конски сили. Това решиха депутатите, приемайки на две четения промени в Закона за пътищата, предложени от "Възраждане".  Досега от възможността за освобождаване от винетна такса се възползваха притежателите на леки автомобили..

публикувано на 24.04.24 в 15:44

Водата в четири кърджалийски села е заразена с ешерихия коли

Водата в четири села в област Кърджали е заразена с бактерията ешерихия коли. Направено е предписание за дезинфекция на водата, каза директорът на инспекцията Регионалната здравна инспекция Виктор Кирчев: "Обикновено по селата най-често излиза лоша микробиология, като е увеличен броят на коли формите във водата. Мерките са за предписание към В и К..

публикувано на 24.04.24 в 15:42
23 август е Ден националния флаг на Украйна

ЕК изплати помощи на Украйна в размер 1,5 млрд. евро

Европейската комисия изплати втория транш от изключителното мостово финансиране за Украйна в размер на 1,5 млрд. евро. Това става след положителната оценка на Комисията по договорените условия за реформи в правосъдието, борбата с прането на пари, управлението на обществените финанси, бизнес обстановката и ситуацията в земеделието. През март..

публикувано на 24.04.24 в 15:25

Клуб "Жътвари" и "Милостиво сърце" с благотворителност в Добрич

Благотворителна кампания в Добрич осигурява храна за бедни семейства и самотни възрастни хора в навечерието на великденските празници.  Инициативата се организира вече осма година и е плод на общите усилия на Фондация "Милостиво сърце", Клуба за народни танци "Жътври", както и на десетки доброволци. Хранителните пакети винаги се подготвят и..

публикувано на 24.04.24 в 14:57

Старинни предмети и металотърсач намери полицията при претърсване в плевенско село

Старинни предмети и металотърсач са намерени вчера при предприето претърсване на адреса в село Чомаковци. Процесуално-следствените действия са осъществени от служители от сектор "Противодействие на криминалната престъпност" ОДМВР – Плевен в хода на специализирана операция. На основание чл.83 от ЗМВР е извършена проверка в дома на 42-годишен...

публикувано на 24.04.24 в 14:52

Гърците ограничават разходите си за Великден заради високите цени

Гърците ограничават пътувания и разходи за Великден поради високите цени, сочи проучване на Института за анализи към Съюза на потребителите. Проучване за нагласите при подготовка на Великденските празници публикува Институтът за анализ на плановете на потребителите за празника. Едва 9% от гърците имат възможност да посетят заведение за..

публикувано на 24.04.24 в 14:48
 Албена Тотева, началник на РУО Плевен

В област Плевен утвърдиха държавния план-прием на ученици в VIII клас

В област Плевен утвърдиха държавния план-прием на ученици в VIII клас по профили и специалности от професии за учебната 2024/2025 година. Те ще се обучават в 47 неспециализирани училища в областта. 88 са утвърдените паралелки в областта за прием след 8 клас, като 35 са за профилирана подготовка.  Как е изготвен план-приемът за паралелки в 47..

публикувано на 24.04.24 в 14:44