Права за ползванеrc="//platform-api.sharethis.com/js/sharethis.js#property=598acd0de2587a0012539f76&product=inline-share-buttons">
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентарната комисия в НС с нов опит да гледа проекта за антикорупционен закон

Снимка: БГНЕС

Парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси ще направи нов опит да разгледа на първо четене проекта на "Продължаваме промяната" за нов антикорупционен закон. Дебатите по актуализацията на бюджета миналата седмица провалиха и двете заседания на комисията.

Проектозаконът е в Народното събрание вече почти месец. Той беше внесен ден, след като Слави Трифонов оттегли министрите си от кабинета "Петков", а депутатите от "Има такъв народ" напуснаха управляващата коалиция. Сред обясненията за това беше и съпротивата на партията за проекта за антикорупционен закон. 

Той въвежда нова фигура на разследващите инспектори. Те ще работят по широк кръг престъпления, ще имат полицейски функции и ще могат да искат съдействие, сведения и документи от десетки органи, сред които държавни и общински.

Авторите на проектозакона уверяват, че новият антикорупционен орган няма да е паралелна прокуратура, защото всичко, събрано от инспекторите, ще стига до съд след преценка на държавните обвинители. Инспекторите обаче ще могат да обжалват пред съда прокурорските откази да бъде образувано досъдебно производство. 

Обсъждането днес в Правната комисия ще е първият знак има ли в Народното събрание мнозинство за приемането на закона, който е един от пакета от 23, свързани с първите плащания по Плана за възстановяване и устойчивост.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Продължава гасенето на пожара под Черни връх в Рила

Седми ден продължава гасенето на пожара под Черни връх на 2300 метра надморска височина  под Черни връх в Рила.  При силния вятър вчера пожарът се разрасна в южна посока към коритото на река Бистрица, както и на изток, към хижа Отовица.  Далеч е обаче от населени места, няма опасност за населението. Качена е тежка техника, и днес се очаква..

публикувано на 28.08.24 в 08:27
Михаил Екимджиев

Михаил Екимджиев: Решението за изключване на Пеевски ще падне в съда

Най-вероятно Върховният административен съд ще реши доколко е легитимно решението за изключването на Делян Пеевски от ДПС и решението ще падне. Това мнение изрази в интервю за БНР Михаил Екимджиев, адвокат и правозащитник. Доган изключи Пеевски от ДПС Пеевски отговори на Доган: Това е европейска България Той се позова на..

публикувано на 28.08.24 в 08:23
Израелски войници претърсват палестинец на пропускателен пункт на Западния бряг

10 палестинци са убити при израелски атаки на Западния бряг

10 палестинци са убити при израелски атаки и въздушни удари срещу няколко града в северните части на окупирания Западен бряг, съобщи Ройтерс като се позова на Червения полумесец. Израелската армия обяви по-рано, че извършва операция в Дженин и Тулкарем за борба с тероризма. Групировката "Ислямски джихад", съюзник на палестинското ислямистко..

публикувано на 28.08.24 в 08:09

КЕВР обсъжда поевтиняване на природния газ за септември

Комисията за енергийно и водно регулиране ще обсъди днес предложеното от "Булгаргаз" поевтиняване с близо 2% на природния газ за септември. В заявлението си до КЕВР дружеството е предложило за утвърждаване цена от 59,54 лева за мегаватчас - без такси и налози. От Булгаргаз са посочили, че през следващия месец ще използват количества,..

публикувано на 28.08.24 в 08:06

Германската полиция застреля мъж, заподозрян в опит за убийство

Ново нападение с нож в Германия. Дни след атаката  в Солинген, полицията застреля 26-годишен мъж, заподозрян, че се е опитал да убие минувач в град Мьорс, в провинция Северен Рейн-Вестфалия. Вчера службите за спешна помощ са получили сигнал, че мъж е нападнал и заплашвал няколко минувачи в града, посочи в изявление полицията в Дуисбург...

публикувано на 28.08.24 в 08:05

Интензивни валежи с гръмотевици се очакват на североизток, има условия и за градушки

След като дни наред Националният институт по метеорология и хидрология предупреждаваше за опасно горещо време, днес в седем области на Северна България отново е обявен жълт  код, но не за жеги, а за потенциални опасни явления. Вече се очаква понижение на температурите и на места временно интензивни валежи с гръмотевици като има условия и за..

публикувано на 28.08.24 в 08:04

Шофьор загина при тежка катастрофа в район Южен в Пловдив

Шофьор загина при тежка катастрофа, станала късно снощи в Пловдив.  Автомобил БМВ се е врязал в стълб на Коматевско шосе в район Южен. Колата е смачкана до неузнаваемост. Шофьорът е издъхнал по-късно в болница. Момчето е било на 20 години, с около година и половина стаж зад волана. Пътувал е в колата сам. Разследват се причините за..

публикувано на 28.08.24 в 08:01