Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Задържан е шофьорът, издирван за тежката катастрофа в София

| обновено на 06.07.22 в 15:48
Георги Семерджиев е задържан в жилище в кв. "Лозенец".
Снимка: Диана Костова

Шофьорът, издирван за причиняването късно снощи на тежка катастрофа в София, при която загинаха две млади жени, е задържан.

35-годишният Георги Семерджиев е задържан минути преди 13:30 часа. Той е с над 50 нарушения на пътя. Има и криминални регистрации и висящо дело в съда.

По предварителни данни Семерджиев, бивш футболист на Левски и Спортист Своге, е причинил смъртта на две млади жени на бул. "Черни връх" вчера около 23:00 часа, след като минал на червен светофар и блъснал такси. След смъртоносния инцидент той е избягал от мястото на произшествието със спътничката си.

Той е арестуван при спецакция на СДВР и отряд "Кобра" в жилище на ул.  "Горски пътник" в кв. "Лозенец".

Полицията и прокуратурата изясняват дали е имало трети човек в автомобила, управляван от Семерджиев. Това съобщи началникът на отдел "Разследване" в СДВР комисар Стойно Цветков.

"Тестове за наркотици и алкохол чакаме. Ще бъдат назначени необходимите експертизи. Криминално проявен е, това мога да кажа. Имаме няколко лица, които проверяваме.

Имаме информация, че има още един пътник евентуално в автомобила, лице от женски пол, но когато бъде установен, ще получите информация. Има предприети необходимите административно-наказателни действия спрямо лицето.

Както ви е известно, автомобилът не е с неговите табели, защото той е спрян от движение и той, въпреки всичко, си е позволил да кара с други табели", допълни комисар Стойно Цветков.

По време на ареста Семерджиев е бил в неадекватно състояние.

Вече има и разпитани свидетели, обясни градският прокурор на София Илияна Кирилова:

"Делото е вече разпределено при колега на случаен принцип. Предполагам, че това което при два по такъв нелеп и жесток безразсъден начин прекъснати млади човешки живота би трябвало да бъде обвинение, което да бъде адекватно. Предполагам, че всичко ще бъде разгледано. Ние сме потресени от това, което се е случило. Безразсъдството е довело дотук".

Семерджиев е подсъдим за нанасяне на телесна повреда по дело в Софийския районен съд. Днес той е трябвало да се яви на поредното заседание, съобщиха от съда.

Заради отсъствието му без уважителни причини съдебният състав е постановил Семерджиев да бъде задържан под стража, допълват от там.

Таксиметровият автомобил, който е блъснат в снощната катастрофа, е иззет като веществено доказателство от полицията, каза Красимир Димитров от Националния таксиметров синдикат.

Той допълни, че шофьорът на таксито е работил под аренда към една от големите таксиметрови фирми в София.

"Колегата е отказал да бъде хоспитализиран при прегледа, който му е направен на място. От синдиката посъветвахме в последствие да мине на медицински преглед, защото това е тежък удар", каза още Димитров.

По разпореждане на главния прокурор Иван Гешев по разследването на тежката катастрофа работи Специализираният отдел на Националната следствена служба.

Заместник -директорът на Националното следствие Ясен Тодоров призова за законодателни промени, които да предотвратят подобни инциденти и припомни, че експертни предложения в тази посока са били внесени в Народното събрание преди две години от главния прокурор:

"Едното е за завишаване на наказанията при шофиране след употреба на алкохол наркотици и другото е за отнемане на моторните превозни средства със собственици, управлявали ги след употреба на алкохол и наркотици", заяви Ясен Тодоров.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

VRT: Белгия ще достави на Украйна Ф-16 още тази година

Белгия ще достави на Украйна изтребители Ф-16 още през тази година, а не през 2025-та, както бе обещала, твърди телевизионният канал VRT. Това съобщи агенция Ройтерс. Столтенберг призова съюзниците в НАТО да увеличат помощта си за Украйна Освен Белгия, десетки изтребители за Киев обещаха Нидерландия, Дания и Норвегия...

публикувано на 26.04.24 в 21:59
Евтим Милошев във Велико Търново

Евтим Милошев: Културният туризъм си струва самостоятелно да се развива

Министерството на туризма, общините и туроператорите разработват програми, с които чрез съвместно финансиране да популяризират България за развитие на различните видове туризъм. Един от акцентите е културният туризъм, заяви на среща с туристическия бизнес във Велико Търново служебният министър на туризма Евтим Милошев. Тези програми вече..

публикувано на 26.04.24 в 21:56
Огнян Атанасов в ТВ студио

Синдикатите: Трябват действия за справяне с климатичните рискове за работниците

КНСБ и представители на социалните партньори отдадоха почит пред паметта на загиналите при трудови злополуки работници и поднесоха венци пред мемориалната плоча, поставена пред сградата на конфедерацията в София. Тази година на 28 април - Международен ден в памет на загиналите и пострадалите при трудови злополуки, световната синдикална общност..

публикувано на 26.04.24 в 21:44
Лойд Остин

Оръжейни поръчки за Украйна за 6 млрд. долара получи американската военна индустрия

Американската военна индустрия получи поръчки за оръжие за Украйна на стойност 6 милиарда долара. Най-големият пакет в помощ на Киев бе обявен от министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин тази вечер - броени дни след като разходите бяха окончателно оторизирани от Конгреса и след като Пентагонът отпусна оръжие от наличния си арсенал за 1..

публикувано на 26.04.24 в 21:29

Благотворителен базар в Дома за деца и младежи с увреждания в Монтана

Благотворителен великденски базар организираха в Дневния дом за деца и младежи с увреждания в Монтана. Изработените сувенири се изкупиха за кратко време За поредна година в Дневния дом направиха изложба – базар от сувенири за Великден. От няколко месеца настанените в центъра, с помощта на педагозите и възпитателите, изработваха венчета,..

публикувано на 26.04.24 в 20:21
Найден Тодоров

Найден Тодоров: Опитваме се да наваксаме едни забавени процедури във Фонд "Култура"

Медиите са към министерство на културата, но по закон се води само списък – регистър, на медиите. И аз питам къде принадлежи БНР или БНТ, и електроните медии?  Министерство на културата се опитва да работи за създаването на законите, уточняващи кой са реалните собственици, но къде е властовият лост в Министерство на културата? Няма такъв!..

публикувано на 26.04.24 в 20:02

Кюстендилските абитуриенти ще дефилират по променен маршрут

Изпращането на абитуриентите от кюстендилските гимназии, до което остава по-малко от месец, но подготовката вече върви, ще става по нов маршрут и по нова концепция. Това обяви градоначалникът инж. Огнян Атанасов.  Досега тийнейджърите се събираха на гаровия площад, при Паметника на Войнишкото въстание, но вече ще го правят на централния пл...

публикувано на 26.04.24 в 19:59