Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще предложи ли Асен Василев състав и структура на нов кабинет? Два дни остават

Асен Василев, Корнелия Нинова и Кирил Петков.
Снимка: БГНЕС

Изборът на Бойко Рашков за ръководител на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) и извършването на структурните реформи са два от неотложните приоритети в управленската програма, с която съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев би искал да изпълни връчения му мандат за съставяне на кабинет.

Това обяви самият Василев след края на правителственото заседание, но по-късно през деня стана ясно, че от БСП все още имат бележки по представената им чернова.

От "Демократична България" (ДБ) подкрепят документа. Все още продължава търсенето 121 депутати, които да гласуват "за" кабинет "Василев".

"В началото още при приемането от мандата заявих, че ако нямаме 121 депутата, няма смисъл да се представя състав на кабинет и да се гласува в Народно събрание. Правителство на малцинството в такъв парламент няма как да бъде устойчиво и отговорно управление на страната“, заяви вицепремиерът в оставка и съпредседател на "Продължаваме промяната", приел първия проучвателен мандат за съставяне на ново правителство - Асен Василев.


Той описа две от най-важните задачи до лятната ваканция на парламента:

"Едното е да се завършат структурните реформи, които бяха заложени още в коалиционното споразумение. Второто е Законът за КПКОНПИ и избирането на г-н Рашков като председател на комисията", но, ако има сформиран кабинет.

Засега дори подкрепата на БСП не е безусловна, а лидерът на партията Корнелия Нинова разкри част от написаното в черновата на програмата:

"Държим на това да влезе в програмата - безплатни лекарства за деца до 14 години. Нещо, което в първоначалния вариант имаше подкрепа. Радваме се, например, че е прието нашето предложение за безплатни учебници на деца от 1-ви до 12-ти клас. Не е отразен първоначалният ни разговор за въвеждане на патентен данък за микро и малки предприятия, което много ще подпомогне малките и средни предприятия в българската икономика."

Черновата на управленската програма и законодателните промени, около които има обединение, вече могат да се видят чрез неофициални канали и в неокончателен вид. Някои от тях бяха разкрити и от политическите лидери например:

"Можем да направим крачка към еврозоната, което също е в политическия прозорец в следващите месеци", заяви Христо Иванов от ДБ, който остави отворена вратата за разговор с парламентарната група на вече бившите коалиционни партньори от "Има такъв народ".

"Смятаме, че е отговорното действие, въпреки че отделни партии, включително ние, биха могли да аргументират от явяване на избори, очаквайки да повишат своята подкрепа, мисля, че отговорното поведение е все пак да опитаме да бъде излъчено управление, за да не причиняваме допълнително сътресение на страната".

Сред ключовите приоритети се посочват борбата с корупцията, подобряването на инфраструктурата и овладяването на високата инфлация.

"Икономика, доходи, цени, борба с инфлация", заяви Нинова, която обяви че е необходима още една среща за доуточняване на приоритетите.

Персоналният състав на потенциалния нов кабинет с премиер Асен Василев засега не е обсъждан, поне според официалните твърдения на Василев, Нинова и Христо Иванов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Александър Маринов

Проф. Ал. Маринов прогнозира: Промени в съотношението на силите след изборите

"Картината след изборите е много неясна. Тя няма да съвпадне с тази, която имаме сега ". Това мнение изрази пред БНР политологът проф. Александър Маринов - преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски".  Според него ще се промени съотношението на силите. Той прогнозира влизането в парламента на 1 или 2-ма нови участника :..

публикувано на 19.04.24 в 14:24

Фестивалът на хумора и сатирата в Габрово ще се проведе от 17 до 19 май

Фестивалът на хумора и сатирата в Габрово ще се проведе от 17 до 19 май, а днес организаторите обявиха програмата за най-мащабното събитие в града. Денят на Габрово е на 17 май. На 18-и е най-дългоочакваното събитие в града на смеха. Карнавалът ще премине по централните улици с 80 весели сюжета, с които местните хора призовават "Правете..

публикувано на 19.04.24 в 14:08

Г-7 призова да се работи за предотвратяване на ескалация в Близкия изток

Министрите на външните работи на страните от Г-7 призоваха "всички страни" да "работят за предотвратяване на по-нататъшна ескалация" в Близкия изток след съобщенията, че Израел е нанесъл удари по Иран, предаде АФП. Групата на седемте индустриализирани държави заявиха и, че се противопоставят на "пълномащабна военна операция в Рафах" от страна..

публикувано на 19.04.24 в 14:06

Служебният премиер събира идеи и концепции за ремонт на "Бузлуджа"

Премиерът Димитър Главчев обяви, че възлага на министъра на културата и на областния управител на Стара Загора да представят конкретни идеи и концепции за бъдещето на паметника на връх Бузлуджа. Главчев заяви това в отговор на въпрос, поставен от депутати от БСП, в рамките на първия парламентарен контрол на служебния кабинет. Главчев отправи..

публикувано на 19.04.24 в 13:48

50 дни преди вота 2 в 1: ЦИК трябва да определи местата за гласуване в чужбина

Днес – 50 дни преди деня на вота, е крайният срок, в който Централната избирателна комисия трябва да определи местата за гласуване в чужбина за предстоящите избори две в едно, където са били разкривани секции при предишни избори. Автоматично се разкриват секции и в дипломатическите и консулски представителства на страната ни. До днес ЦИК назначава..

публикувано на 19.04.24 в 13:40

Откриват обновената градска градина в центъра на Пловдив

Концерти на открито, изложба, детски работилници и театрални игри за най-малките са само част от събитията, които ще съпътстват откриването на обновения парк в стария център на Пловдив. Началото ще бъде поставено тази вечер с концерт на солистите на операта в града. Водни атракциони, озеленяване, нови настилки и пейки, видеонаблюдение – това..

публикувано на 19.04.24 в 13:10
Училищен автобус, илюстративна снимка, архив.

МОН купува за училищата електрически и дизелови автобуси и микробуси

Министерството на образованието и науката (МОН) предвижда закупуването на електрически училищни автобуси. Това ще стане поетапно през следващите 4 години в зависимост от необходимостта на отделните общини. Очакваната обща стойност е 23 млн. лева. За първи път  обществената поръчка е разделена на 10 обособени позиции в зависимост от вида и..

публикувано на 19.04.24 в 13:06