Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Велико Търново отбелязва 145 г. от освобождението си

| обновено на 07.07.22 в 11:47
Снимка: Здравка Маслянкова

С военен ритуал, общоградско поклонение и фолклорен празник Велико Търново отбелязва днес 145 години от освобождението на града.

Великотърновци отдадоха почитта си към освободителите на старопрестолнината преди 145 години:

"Велик ден е днес за Търново, оттук започва да грее свободата на България";

"Честваме освобождението на града от турско робство";

"Неслучайно е избран този град да се извърши мобилизация на българския дух да постигне своята свобода";

"Денят е много специален и се радвам, че все още поддържаме този дух“.

Венци и цветя на признателност бяха поднесени на паметника "Майка България", заупокойна молитва отслужи протойерей Славчо Иванов.

Великотърновци и туристи се включиха в пешеходните турове по знаковите исторически места, свързани с освобождението на града. Празникът продължава с фолклорни концерти. 

Регионалният исторически музей провежда безплатни пешеходни обиколки с беседи от музей "Възраждане и Учредително събрание", музея "Затвор", по улица "Гурко" до паметника на освободителя на Търново в парка "Марно поле“. 

В центъра на Велико Търново е представена фотоизложба, посветена на търновските опълченци и участниците в Руско-турската война. Представено е и знамето, ушито за Априлското въстание, но останало неизползвано през 1876 г. То е било тържествено връчено от търновци на ген. Гурко при освобождаването на града от руските войски и е предадено на IV опълченска дружина. Вечерта в музея ще бъде открита изложба на Иво Хаджимишев и Музея на фотографията в Казанлък.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 1000 рокери с мотори на традиционния фестивал "Предел-2024"

Над 1000 рокери с мотори се събраха в местността "Предел" над Разлог, където започна 17-тото издание на традиционния мото рок фестивал "Предел-2024". Програмата предвижда демонстрации на мощни мотори, драг- гонки и каскадьорско каране на мотоциклет.  Преди това беше отслужен водосвет за здраве, след което всички участници направиха почетна..

публикувано на 20.07.24 в 13:11

Терзиев изпрати 12 доброволци към пожара в Беклемето

Кметът на София Васил Терзиев изпрати екип от 12 души от Доброволното формирование на Столичната община за Карлово, за да се включи в гасенето на пожара в местността Беклемето, съобщиха от местната администрация. Искането за помощ е от кмета на Карлово Емил Кабаиванов във връзка с бързото разрастване на пожара в старопланинския проход. Информацията е..

публикувано на 20.07.24 в 13:02

"Новини с добавена стойност" с Г-н Балев: Неведоми са пътищата на шавливите убеждения

Йордан Цонев: Неведоми са пътищата Господни… Ако е писано Пеевски да разчисти терена, ще го разчисти. С “Магнитски” или без “Магнитски” - ще го разчисти! *** Чистката в ДПС се провежда с интензивни темпове, но все още има въпросителни кой кого и доколко ще изчисти . Боклукът е отровна вещ, казва поетесата Маша Вирхов. Боклукът е..

публикувано на 20.07.24 в 12:50
Зам.-директорът Пожарната ст. ком. Любомир Баров

34 екипа на пожарната с над 100 човека и 60 военни гасят пожара край с. Воден

Общо 34 екипа на пожарната с над 100 човека, 4 булдозера, 2 хеликоптера, 4 специализирани автомобила на Държавното горското спотанство (ДГС) с над 30 души, около 60 военнослужещи и две водоноски са на терен край с. Воден, каза зам.-директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" ст. ком. Любомир Баров. Това съобщи БТА. По..

публикувано на 20.07.24 в 12:48

Трима загинаха при руски ракетен удар по детска площадка в Николаев, най-малко 17 са пострадали

И тази нощ Русия и Украйна извършиха нападения с дронове по енергийна инфраструктура и жилищни райони.  Русия съобщи, че е свалила 26 украински дрона над Ростовска област. Няма пострадали и щети при нападението, извършено на няколко стотин километра от фронтовата линия. Киев от своя страна обяви, че Русия е атакувала с дронове "Шахед"..

публикувано на 20.07.24 в 12:41
Димитър Главчев, Калин Стоянов

Премиерът Главчев и вътрешният министър Стоянов пътуват към Беклемето

За овладяване на ситуацията на Беклемето, в гасенето на огъня днес се включват пожарникари, които се завръщат от Гърция.  Премиерът Димитър Главчев и вътрешният министър Калин Стоянов пътуват към Беклемето, съобщи правителствената пресслужба. Остава в сила частичното бедствено положение в селата Отец Паисиево, Песнопой и Иван Вазово. Големият пожар..

публикувано на 20.07.24 в 12:29
проф. Здравко Попов

Проф. Здравко Попов: Утвърждава се статуквото в ЕС

Утвърждава се статуквото в ЕС , заяви пред БНР президентът на Института за публична политика проф. Здравко Попов. " ЕС в момента бърза, ускорява скоростта си за утвърждаване на лидерство чрез избора на различните позиции , които се предполага, че трябва да бъдат утвърдени. Вече имаме шеф на ЕК – утвърдена за втори мандат Урсула фон дер Лайен...

публикувано на 20.07.24 в 12:26