Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли яснота за доставки и цени на газа? Коментари след закритото заседание в НС

Министърът на енергетиката Александър Николов говори пред медиите след закритото заседание на Народното събрание.
Снимка: БГНЕС

Управляващи и опозиция излязоха с разнопосочни коментари след закрито заседание за цената на газа.

Според Рамадан Аталай от ДПС ситуацията с доставките на природен газ е притеснителна:

"По-скъпи доставки няма да има. Тежка е ситуацията, няма газ. Е как да сме удовлетворени, когато не можаха да направят един план за извънредна ситуация и да обяснят на обществото какво правят. Защо се наложи закритото заседание, питайте ги тях, може би за да не чуят хората".

Депутатът от "БСП за България" Владимир Маринов съобщи, че държавата няма дългосрочен план за доставка на газ:

"Ситуацията с газа е изключително обезпокоителна за България. Българското правителство към днешна дата не е намерило решение. Не са договорени дългосрочни доставки от американска газ. Само тези два танкера са".

Искра Михайлова от "Възраждане" обяви, че със сигурност ни очаква много по-висока цена на газа:

"Да, по-скъп ще бъде когато го има, ако го има. Премиерът не потвърди това. Премиерът в оставка лъга от началото до края на заседанието, както прави обикновено".

От своя страна Андрей Гюров от "Продължаваме промяната" опроверга опасенията на опозицията.

"Няма нищо притеснително. Това, което се опитва да търси опозицията, е да търси скандал. Получихме информацията затова какво е направено и са предприети всички действия, за да се защити интереса на страната".

Останалите парламентарни групи отказаха коментар след закритото заседание.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хотелиери и ресторантьори готвят протести заради цената на тока

Хотелиери и ресторантьори се готвят за стачни действия заради ръста на цените на тока за бизнеса през последния месец. От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация вече алармираха в писмо до министъра на туризма и до КРИБ за опасността от фалити в следствие на високата цена на тока в случай, че не се предвидят компенсации за бизнеса..

публикувано на 24.07.24 в 11:28

В Гърция очакват кратки бури с интензивни дъждове

В Гърция температурите се понижиха, но мълнии запалиха нови пожари. След горещата вълна, продължила над 10 дни, прогнозата за днес и утре е за кратки бури с интензивни дъждове на много места в страната. Градушка с размер на орех удари град Лариса. От Земеделската организация в района съобщават за значителни щети на реколтата от ябълки,..

публикувано на 24.07.24 в 11:21

Патриарх Даниил е в сградата на МС, премиерът го посрещна лично

Негово Светейшество българският патриарх Даниил пристигна в сградата на Министерския съвет, където беше посрещнат лично от служебния министър-председател Димитър Главчев. Планираното за днес редовно правителствено заседание ще се състои с лед срещата между двамата.

публикувано на 24.07.24 в 11:14
Йордан Тодоров

"Възраждане" внася в НС проект за удължаване на компенсациите за бизнеса във връзка с цените на тока

"Възраждане" ще внесе в деловодството на Народното събрание проект на решение за удължаване на компенсаторния механизъм заради повишените цени на електроенергията за небитовите крайни потребители и поставяне на таван. Йордан Тодоров обясни, че по предварителни разчети тази помощ ще струва на бюджета 136 милиона лева: "Ще предложим таванът..

публикувано на 24.07.24 в 11:04

Приеха на първо четене актуализацията на държавния бюджет

Народното събрание гласува на първо четене актуализацията на държавния бюджет във връзка с подадени нови 271 проекта по Инвестиционната програма на общините. С подкрепените предложения, внесени от Министерския съвет, прогнозният бюджет на проектите за тази година се увеличава с 50,8 милиона лева, а общата прогнозна стойност на проектите от началото..

публикувано на 24.07.24 в 11:02
Николай Денков

Денков: Пеевски сe опитва да отклони вниманието от проблемите в ДПС

Председателят на парламентарната група на ПП-ДБ Николай Денков заяви, че формацията му е готова за диалог, но остава скептична към възможностите за реализиране на третия мандат в това Народно събрание: "Ние сме готови да обсъждаме какви са нашите приоритети, защото това е начинът да търсим някакъв тип разбирателство и общо решение, но сме..

публикувано на 24.07.24 в 10:37

МВР: Пожарната обстановка в страната ни е овладяна

Към момента на територията на страната няма активни пожари. От огнената стихия през изминалите дни са опожарени изключително големи площи – хиляди декари гори, селскостопански територии, треви и храсти, съобщиха от МВР. Според извършения анализ броят на пожарите в сравнение с миналата година е с над 10%. В тежката битка с огнената стихия..

публикувано на 24.07.24 в 10:13