Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Федерален съд даде 21 години затвор на Дерек Шовин

Снимка: iStock

Федерален съдия в Съединените щати присъди 21 години затвор за бившия полицай Дерек Шовин по обвинения, че е нарушил гражданските права на Джордж Флойд. Преди малко повече от две години Шовин, който е бял, уби афроамериканеца Флойд при задържане. Убийството доведе до протести в Съединените щати и по света с настояване за равни права и обръщане на внимание на случаите на полицейско насилие.

Съдията Пол Магнюсън остро критикува бившия полицай. "Наистина си нямам идея защо сте направили това, което сте направили. Да си сложите коляното на врата на някого, докато тoзи човек почине, е чисто и просто грешно. Вашето поведение е грешно и oтвратително", посочи Магнюсън.

Федералното наказание от 21 години Шовин ще излежава едновременно с щатско наказание от 22 години и половина по обвинения за убийството на Флойд. 

Адвокатът на бившия полицай от Минеаполис поиска присъда от 20 годиниза нарушаване на гражданските права с аргумента, че клиентът му се е разкаял, но осъденият не се извини пряко. В краткото си изявление той се обърна към семейството на убития афроамериканец като пожела "най-доброто" на неговите деца.  

Флойд почина след задържане от полицията, при което Шовин го притиска с коляното си в продължение на над девет минути. На задържането присъстват трима други полицаи, но съдията Магнюсън каза, че Шовин е бил виновен за това, което се е случило. Кадри с последните моменти от живота на Флойд на 25 май 2020 г. обиколиха света. Видео от задържането показа отчаяните опити на Флойд да обясни, че не може да диша. Смъртта му породи предимно мирни протести в глобален мащаб с настоявания за расова справедливост и търсене на отговорност от органите на реда. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Полицейска снимка на Дерек Шовин, който бе осъден на 22 години затвор за убийството на афроамериканеца Джордж Флойд.

Бившият полицай, осъден за убийството на Джордж Флойд, обжалва присъдата

Дерек Шовин, бившият полицай от Минеаполис, осъден за убийството на Джордж Флойд, обжалва присъдата си в апелативния съд на щата, предаде Франс прес като цитира местните съдебни власти. В жалбата си Шовин посочва 14 нередности, свързани с процеса..

публикувано на 24.09.21 в 08:12

Дерек Шовин беше осъден на над 22 г. затвор за смъртта на Джордж Флойд

В Съединените щати бившият полицай Дерек Шовин беше осъден на 22 години и половина затвор по нашумелия случай със смъртта на Джордж Флойд миналата година . Убийството на афроамериканеца от бял полицай предизвика масови протести срещу расизма в Съединените..

публикувано на 26.06.21 в 04:41

Демонстрации в САЩ година след смъртта на Джордж Флойд

Съединените щати отбелязаха година от смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд при полицейски арест. В редица градове се състояха демонстрации с настояване за реформи в полицията. Сестрата на Джордж Флойд бойкотира среща с американския президент..

публикувано на 26.05.21 в 08:44
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лора Георгиева, АКФ: През 2023 г. КПКОНПИ е спечелила искове само за 12 милиона, а има запори за милиарди

Съдът може да наложи санкция и се надяваме този път да го направи. Ние искахме налагане на такава санкция още в края на 2022 г., когато комисията отказа да изпълни съдебното решение. Това обясни в интервю за БНР Лора Георгиева, правен експерт..

публикувано на 29.07.24 в 09:25
Художествената галерия -

В галерия "Илия Бешков" в Плевен този път децата рисуваха Олимпиада

В Художествената галерия - "Илия Бешков" децата рисуват на тема - "Олимпийските игри във Франция".  "Музеят е муза" е инициатива на най-голямата градска библиотека в Плевен към ХГ "Илия Бешков" и съвсем ествествено темата сега е Олимпиада,..

публикувано на 29.07.24 в 09:22

Двете жертви в складовете с пиротехника край Елин Пелин са загинали от взрива

Взрив е причинил смъртта на двамата, чиито тела бяха открити вчера до складовете за пиротехника в с. Гара Елин Пелин. Това е заключението на съдебния медик, съобщи окръжният прокурор на София област Наталия Николова. Тя уточни, че предстои..

публикувано на 29.07.24 в 09:06
Украински войник изстрелва дрон на фронтовата линия в Херсон

Пожар във Воронежка област на Русия след сваляне на дрон

Русия съобщи за щети от дрон във Воронежка област. При падането на безпилотния апарат е повреден обект на комуналната инфраструктура в село Газопровод и е възникнал пожар, предаде ТАСС. Украински бойни дронове са поразили летище "Оленя"..

публикувано на 29.07.24 в 08:37
Снимката е илюстративна

Очаква се противопожарен самолет от Франция за гасенето на пожара на границата с Гърция

Очаква се днес да пристигне противопожарен самолет от Франция, за да се включи в гасенето на пожара на граничната планина Славянка. Страната ни поиска помощта по Европейския механизъм за гражданска защита, след като снощи огънят, който изпепели над..

публикувано на 29.07.24 в 08:09

Четирима руски журналисти останаха без акредитации за Игрите в Париж

Руската държавна информационна агенция ТАСС съобщи, че организационният комитет на Олимпийските игри в Париж е лишил четирима нейни журналисти от акредитация за отразяване на Игрите, без да се споменават конкретни причини. Русия заяви, че..

публикувано на 29.07.24 в 08:09
Кадър от взривовете в складовете за фойерверки в Елин Пелин

Борис Радански: Нормативно има минимални отстояния на опасни производства от населените места

Нормативната база регламентира за отделни видове производства и съхранение на взривни вещества и боеприпаси минимални отстояния от населени места и инфраструктура . Това обясни в интервю за БНР Борис Радански, собственик на фирма за военни..

публикувано на 29.07.24 в 08:00