Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Указът на Путин за улеснено придобиване на руско гражданство накърнява суверенитета на Украйна

Дмитро Кулеба
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинските власти осъдиха остро днешния указ на руския президент Владимир Путин, с който се улеснява натурализирането на граждани на всички региони в Украйна, а не само от сепаратистките т.нар. народни републики в Донбас, предаде Франс прес.

"Този указ е поредното посегателство срещу суверенитета и териториалната цялост на Украйна, несъвместимо с нормите и принципите на международното право", се казва в изявление на министерството на външните работи в Киев.

Министерството също така подчертава, че подобни действия потвърждават "продължаването на курса на Кремъл за заграбване на украински земи, унищожаване на украинската държава и насилствена асимилация на украинската нация".

"Украинците нямат нужда от путиновото гражданство и опитите такова да бъде наложено насила са обречени на провал", заяви първият дипломат на Украйна Дмитро Кулеба.

Поради тази причина украинският външен министър Дмитрий Кулеба призова съюзниците на страната "спешно да предоставят" на Киев допълнително тежко въоръжение и да въведат допълнителни санкции срещу Москва.

Франс прес припомня, че подобен указ руският президент издаде през май, но той се отнасяше само за жители на южната Херсонска област и югоизточната - Запорожска. В Донецк и Луганск сепаратистите получиха такава възможност през 2019 година.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ловешкото село Дренов е на режим, пускат водата само по два часа на ден

В ловешкото село Дренов е въведен режим на водата, а местни жители се оплакаха, че проблемът с безводието е от години, и то не само през летните месеци. Въведеният режим е от вчера, вода от чешмите тече само по два-три часа сутрин.  Кметът Светлана Недялкова поясни, че проблемът е от години и е писала писма до ВиК – Ловеч, дори до..

публикувано на 16.07.24 в 19:17

Буря със силен дъжд в Плевен

В Плевенско продължава бурята със силен дъжд. Все още обаче тя не е достигнала до местата с пожари в областта.  Няма бедстващи хора към момента.  Бурята връхлетя града след 18.00 часа. Няма данни за паднала градушка. За ситуацията следи и областният управител Николай Абрашев.  За пожари информира и директорът на Противопожарна безопасност и..

публикувано на 16.07.24 в 19:02

Пожарът в с. Ореш е овладян, изгорели са 2 къщи, засегнати са още 7-8

Цялото свищовско село Ореш се включи в гасенето на пожара, който от покрайнините на населеното място влезе вътре. Изгорели са две къщи, засегнати са още 7-8. Пожарът в селото вече е овладян. Пожар край свищовското село Ореш, засегнати са къщи и постройки Пламъците са обхванали близка гора и усилията на противопожарните екипи от цялата област..

публикувано на 16.07.24 в 19:01
Разрушеният дом на семейство Хамад след израелски въздушен удар в бежанския лагер Ал Нусайрат в централната част на Ивицата Газа, 16 юли 2024 г.

Израелски войски се сражаваха с бойци на "Хамас" в няколко района на Газа

Израелски войски се сражаваха с бойци на "Хамас" в няколко района на Газа. От палестинско министерство на здравеопазването съобщиха за най-малко 50 убити при бомбардировки в южните и централните райони на анклава. Здравните власти съобщиха за петима убити палестинци при въздушен удар срещу къща в граничния южен град Рафах. В близкия Хан Юнис животът..

публикувано на 16.07.24 в 18:58

Депутатите разпределиха председателските места в постоянните комисии

Парламентарно представените формации си разпределиха председателските места в постоянните комисии, научи БНР от свои източници.  Най-много – седем, получава ГЕРБ –СДС. Техни представители ще ръководят комисиите по правни и конституционни въпроси, енергетика, отбрана, по външна политика, по вътрешна сигурност и обществен ред, социалната и..

публикувано на 16.07.24 в 18:36

Тридесет постройки изгоряха при големия пожар край с. Отец Паисиево, община Калояново

Тридесет постройки изгоряха при голям пожар край село Отец Паисиево в община Калояново , сочат предварителните данни за последствията от бушуващия в района пожар.  Евакуирани са 15 души, които са настанени при близки и роднини.  "Усилията на всички екипи са насочени към ограничаване на пожара и навлизането на огъня в селото", обясни..

публикувано на 16.07.24 в 18:32

Пожар край свищовското село Ореш, засегнати са къщи и постройки

Пожар в сухи треви и храсти край свищовското село Ореш се прехвърли в населеното място, засегнати са къщи и селскостопански постройки. Все още няма информация за пострадали хора.  Три са сериозните пожари в Свищовско този следобед. Пожарникари от цялата област гасят огнища в селата Горна Студена, Царевец и Ореш. Огънят в Ореш вече е вътре в..

публикувано на 16.07.24 в 18:00