Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Албена Танева: Много лесно у нас се създава нещо, което се нарича партия

"Правителство с третия мандат, но ако бъде на основата на политически ангажименти"

Доц. д-р Албена Танева
Снимка: БГНЕС

"Имаме системен проблем с начина, по който се регистрират политическите партии. Много лесно при нас се създава нещо, което се нарича партия, но то не е укрепнала организационна структура. Много лесно стига до изборите и шансът случайно, ситуационно да бъдат овластени хора, които не са ангажирани с политическа отговорност на политическа сила, която има устойчивост във времето, е доста лекомислено нещо".

Това каза пред БНР политологът доц. Албена Танева, преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

По думите ѝ идеята на политическите партии не е "да бъде група хора, която е овластена, за да регистрира полза за себе си".

Според нея ситуацията вече е много ясна и в нея няма никаква интрига:

"Ако следваме заявеното, от ГЕРБ ще върнат мандата, както бяха анонсирали. ... Въпросът е при връчването на третия проучвателен мандат. Консултациите, разговорите могат да дадат някакъв разумен вариант, не само възможния". 

Доц. Танева подчерта, че правителство с третия мандат ще е добре, но ако то бъде на основата на политически ангажименти, а не маскирано като политически неутрално с абстрактни експерти, които не носят отговорност пред никого.

По думите ѝ за коалиционна култура е нужно да се натрупа и опит, и мъдрост:

"Нормално е да се търси коалиция, тя трябва да е по програмно съгласие. Това изисква мъдрост, не вироглавост. Със сигурност не е механичният сбор и да се разпределят министерствата. Това е нелепо. Идеята е да могат да се съгласят по ценности, по цели и политики. Да търсят програмно съгласие, не кой ще надхитри другите, за да може да стане неговото. Ще спечелят най-много тези политически сили, които не се оглеждат като тарикати, а които се позиционират на политическото поле".

Тя изказа надежда в политиката да са попаднали повече хора, които имат намерение да се занимават с политика, а не, като са овластени, да търсят краткотрайни ползи за себе си или за някакви групи, които стоят зад тях.

Прогнозата на доц. Танева е за предсрочни избори през есента.

Интервюто на Георги Марков с доц. Албена Танева в предаването "12+4" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бюджетът на Кипър е изложен на риск заради конфликта в Близкия изток

Държавният бюджет на Кипър за 2025 г. е заплашен от нови външни рискове заради геополитическата нестабилност в резултат на ескалиращия военен конфликт в региона , заяви министърът на финансите Макис Керавнос . Законопроектът за него се внася на пленарна сесия на парламента днес . Създаването на устойчив растеж в ключови сектори..

публикувано на 03.10.24 в 06:55
Израелски въздушни удари в Южен Ливан, 01 октомври 2024 г.

Британски граждани бяха евакуирани от Ливан

Чартърен самолет, превозващ евакуирани британски граждани от Ливан, кацна в Обединеното кралство. Самолетът кацна в Бирмингам късно снощи. Той е излетял от Бейрут и е направил междинно кацане в Букурещ.  От министерството на външнитe работи не дадоха информация колко души са на борда, но при всички положения това е само малка част от пребиваващите в..

публикувано на 03.10.24 в 04:58
Британският премиер Киър Стармър (вляво) и председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен

Лондон и Брюксел ще работят за укрепване на сътрудничеството в икономиката и сигурността

Британският премиер Киър Стармър заяви след среща с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, че Обединеното кралство и ЕС са се ангажирали да засилят икономическото и отбранителното сътрудничество. Стармър и Фон дер Лайен се срещнаха в Брюксел, като британският премиер обеща да предложи "прагматично и разумно лидерство“,..

публикувано на 02.10.24 в 22:12

Кандидатите за еврокомисари ще бъдат изслушани в ресорните комисии между 4 и 12 ноември

Кандидатите за еврокомисари ще бъдат изслушани в ресорните парламентарни комисии между 4 и 12 ноември. Новината обяви в Х председателят на Европейския парламент Роберта Мецола след среща с Конференцията на председателите на политическите групи. Така новата Европейска комисия ще започне работа най-рано в началото на декември. Възможно е..

публикувано на 02.10.24 в 22:01
Премиерът на Ливан Наджиб Микати

Ливанският премиер Микати призова за спешна помощ от 400 млн. долара

1 милион и 200 хиляди ливанци са прокудени от домовете си в резултат израелските бомбардировки, съобщи премиерът на Ливан Наджиб Микати. От израелската армия заявиха, че навлизането в Ливан е ограничено и на неголямо разстояние от границата Заради растящата хуманитарна криза вчера Микати и ООН призоваха за спешно набиране на повече от 400 милиона..

публикувано на 02.10.24 в 21:33
Петър Ганев, Институт за пазарна икономика

Анализ: Висшето образование води до 90% заетост и средна годишна заплата 25 000 лева

54% от учениците са функционално неграмотни по математика, а само 1/3 от населението покрива базовото ниво на дигитални умения, сочи анализ на Института за пазарна икономика. Проучването разкрива основно какви са пропуснатите ползи в образователната система заради липсата на важни реформи, както и някои слабости на системата. То бе представено..

публикувано на 02.10.24 в 20:34

“България Еър” анулира полетите си от и до Израел до 15 октомври

Заради официална препоръка на Европейската комисия и Асоциацията за авиационна безопасност на Европейския съюз “България Еър” анулира полетите си от и до Израел до 15 октомври включително, съобщи националният авиационен превозвач. Мярката се налага с цел осигуряване безопасността на пътниците и кабинния екипаж с оглед ситуацията в Близкия Изток,..

публикувано на 02.10.24 в 20:09