Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По пътя към втория и третия проучвателен мандат за нов кабинет

Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев връчва утре в 11:00 часа втория проучвателен мандат съставяне на правителство в рамките на 47-ото Народно събрание. Ще го получат от ГЕРБ-СДС. Те отново обявиха, че ще го върнат.

Същевременно три парламентарни формации дадоха заявки, че са готови да реализират третия мандат.

Вчера държавният глава съобщи, че ако ГЕРБ върнат втория мандат, за връчването на третия ще организира нов кръг консултации с парламентарните формации.

БСП, "Демократична България" и "Има такъв народ" изразиха готовност да се заемат със задачата да предложат кабинет - общото между тях е, че изключват от преговори ГЕРБ, ДПС и "Възраждане", но оттам започват разликите.

Социалистите препоръчаха себе си за мандатоносители с оферта за признаване на водещата роля на „Продължаваме промяната“, предлагайки техен премиер начело на бъдещ кабинет: "Логично е да е така", и с предупреждение: "Че нови избори са огромен риск за държавата", каза Явор Божанков.

От "Демократична България" обаче зоват за цялостна реконструкция. Христо Иванов заяви: "Би могло да помогне леко оттегляне на лидерските политически фигури от лидерските места в кабинета".

В същото  време разделителните линии между "Продължаваме промяната" и "Има такъв народ" се задълбочават.

Станислав Балабанов от партията на Слави Трифонов е "за" диалог, но с условие: "За нас не е морално постът министър-председател да бъде заеман от Кирил Петков и Асен Василев".

"А защо да го направим, нима г-н Петков и г-н Василев по някакъв начин се отстъпили от националния интерес", отговори председателстващият Народното събрание Мирослав Иванов.

Двете формации взаимно се обвиниха, че ще са причина за нов предсрочен вот.

А при посещението си в Стара Загора министърът на труда и социалната политика в оставка Георги Гьоков заяви, че БСП не искат третия мандат на всяка цена: "Ще разговаряме с всеки, който го получи, постъпвайки политически отговорно, но спазвайки нашите приоритети". 

Същевременно и управляващи, и опозиционни формации заявиха готовност да се явят на консултации при президента преди връчване на третия решителен мандат.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Постоянен арест за Брендо, въпреки че е в затвора

Въпреки че от понеделник Евелин Банев - Брендо, след като сам се предаде, започна да изтърпява шестгодишната си ефективна присъда по дело за пране на пари от наркотрафик, постановена от Върховния касационен съд през 2018 година, от днес той е и с мярка за неотклонение "задържане под стража" по Европейска заповед за арест от Италия и Румъния, където е..

публикувано на 28.06.24 в 13:59

Евелин Банев е влязъл в България през пролетта на 2022 г.

Евелин Банев - Брендо, който в понеделник се предаде на властите у нас, е влязъл в България през пролетта на 2022 г. Това съобщи от парламентарната трибуна служебният вътрешен министър Калин Стоянов.  Той обвърза тази информация с обстоятелствата около навлизането на самолет с украински собственик в българското въздушно пространство...

публикувано на 28.06.24 в 13:05

Започва Празникът на черешата в Кюстендил

В Кюстендил с приготвянето на 1500 сладоледа с течен азот и черешов сироп, които ще бъдат раздадени на пл. "Велбъжд", тази вечер започва Празникът на черешата. Програмата ще продължи три дни. Организатори са Общината и Институтът по земеделие край града, който готви изложба с авангардни сортове череши. Ще участват и над 30 читалища, кметства,..

публикувано на 28.06.24 в 13:00

Мним лекар измами жена с 3 500 лева в Хасково

Жена от Хасково е измамена с 3 500 лева. Телефонната измама е станала снощи, съобщават от полицията. Около 20 ч. на стационарния й телефон е позвънил мъж, представил се за лекар. По схемата за пострадал роднина, за който са нужни пари за лечение, възрастната жена е изхвърлила от петия етаж на жилището си парите, прибрани от мнимия лекар.

публикувано на 28.06.24 в 12:59

Антон Оруш: При мен е Ноевият ковчег на българската техника

"Над 500 технически български устройства притежавам, които събирам от 2009 година досега, разказа в "Нощен Хоризонт" Антон Оруш, автор на книгата "Произведено в България. 101 български технически изделия" .  Книгата включва някои от интересните български технологии, които са изобретени и са се произвеждали в Българи я. Произведението обхваща..

публикувано на 28.06.24 в 12:03

БСП настоява оборудването на АЕЦ "Белене" да не бъде продавано на Украйна

БСП настоява оборудването на АЕЦ "Белене" да не бъде продавано на Украйна. Ще бъде внесен проект на решение в Народното събрание, с което ще искат преговорите между България и Украйна да бъдат замразени, докато се установи дали част от оборудването може да се използва за нуждите на АЕЦ "Козлодуй". Това обяви заместник-председателя на..

публикувано на 28.06.24 в 11:39

Тежка катастрофа край Монтана взе две жертви

Тежка катастрофа край Монтана отне живота на двама души. Други трима са пострадали. Пътният инцидент е станал вчера към 17:30 часа на пътя за Чипровци, в района на разклона за "Балова шума". Лек автомобил, управляван от 50-годишен жител на село Георги Дамяново, движещ се в посока от Монтана за Превала, навлиза в насрещната лента и се блъска..

публикувано на 28.06.24 в 11:29