Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фон дер Лайен говори пред Собранието в Скопие: Македонският език и идентичност се признават от ЕС

Изказването беше направено на фона на протест, опозиционните депутати носят надписи "Не!"

| обновено на 14.07.22 в 17:08
Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен се обръща към членовете на парламента в Скопие. Най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ води протест срещу т.нар. френско предложение, 14 юли 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Северна Македония трябва да направи крачка напред към Европейския съюз, каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред македонския парламент преди заседанието, на което депутатите обсъждат т. нар. френско предложение за началото на европреговори.

Фон дер Лайен завърши обръщението си към македонските депутати с цитат от покойния президент Борис Трайковски:

"Направете правилното нещо за мира и просперитета на Северна Македония, която скоро ще стане членка на Европейския съюз. Бъдещето на вашата страна е в Европейския съюз, а Европа не е цялостна без Северна Македония. Благодаря", заяви Фон дер Лайен в превод на официалния език в РСМ.

Тя подчерта, че македонският език и македонската идентичност се признават от Европейския съюз.

Преговорите за членство на Северна Македония в ЕС могат да започнат още идната седмица, ако страната реши да подкрепи френското предложение. Междуправителствената конференция може да започне до няколко дни. Това каза още пред Собранието в Скопие председателят на Европейската комисия. Думите ѝ, че интерпретацията на историята не е част от преговорния процес, бяха посрещнати с ръкопляскания.

Очакванията са, че предложението ще събере мнозинство - 70 депутатски гласа в 120-местния парламент.

Докато Урсула фон дер Лайен отправяше своето послание от трибуната на Собранието, депутатите от опозицията стояха с плакати и фланелки с надпис "НЕ!".

Имаше и плакати с надписи "Народни предатели", а депутат от левицата дори беше оставил на трибуната пред председателя на ЕК лист с надпис „НЕ!“. В пленарната зала на Собранието от страната на опозицията не само не ръкопляскаха на Фон дер Лайен, а дори се чу освиркване. 

Отвън пред парламента протестиращи срещу френското предложение се бяха събрали още от обедните часове и изслушаха с възгласи и освирквания изказването на председателя на Европейската комисия. 

Демонстрантите пред парламента оставяха отпечатъци с червена боя по улицата. Част от тях успяха да влязат на тревните площи между металните ограждения и полицейския кордон, съобщават медиите в Скопие. Двама души бяха арестувани, след като замерваха сградата на Собранието с яйца. Към парламента летяха също камъни и тоалетна хартия. Центърът на града от сутринта е под засилена полицейска охрана и е затворен за автомобили.

Минути след началото на заседанието на парламента в Скопие за обсъждането на предложението за преговорна рамка с ЕС беше дадена едночасова почивка. Искането за прекъсването беше на депутата от ВМРО-ДПМНЕ Дафина Стояновска.

Преди това тя демонстративно скъса предложението за преговорна рамка и обяви, че иска едночасово прекъсване, "за да размислят и да върнат този документ, където му е мястото - в правителството“.

"Всичко е в ръцете на македонските политици, на тяхната отговорност", коментира пред БНР Атанас Величков, главен редактор на македонското електронно издание "Трибуна".

По думите му СДСМ сега показва, че е проевропейската партия в РСМ и според него това ще бъде оценено от Брюксел:

"Няма да има голям катаклизъм, ако дойдат избори - извънредни или през 2024 г., когато са по график - тогава СДСМ ще има цялата подкрепа на западните партньори на Северна Македония". 

Коментарът на Атанас Величков в предаването "12+4" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Студенти в Париж протестираха за ставащото в Палестина

Студенти в Париж се присъединиха към пропалестинските демонстрации на техни колеги от университети в САЩ. Студентски пропалестински протести в САЩ Стотина студенти от парижкия университет за политически науки вдигнаха палатков лагер в подкрепа на Палестина в двора на кампуса, преди през нощта да бъдат отпратени от полицията.  "В Газа вече..

публикувано на 25.04.24 в 19:47

Студентски пропалестински протести в САЩ

Стотици протестиращи в подкрепа на Палестина студенти бяха арестувани в различни американски висши учебни заведения. Повече от 100 души бяха арестувани в колежа "Емерсън" в Бостън по време на пропалестински протест, съобщи полицейското управление в американския град. При акцията са ранени четирима полицаи.  Същевременно протестиращи..

публикувано на 25.04.24 в 19:22

Заводът край Пирдоп обяви инвестиция от 800 млн. лв.

Медодобивният завод край Пирдоп обяви инвестиция от 800 млн. лв. в разширяването на производството на рафинирана мед и изграждането на два нови соларни парка. Двама министри откриват инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Златица Българският еврокомисар Цветелина Пенкова посочи данни, според които страната ни е на 6-о място..

публикувано на 25.04.24 в 19:15

Путин ще посети Китай през май

Руският президент Владимир Путин ще посети Китай през май. Това потвърди самият той пред участниците в конгреса на Руския съюз на индустриалците и предприемачите. Путин нарече китайския си колега Си Цзинпин "силен лидер и истински мъж" и се ангажира да му предаде книгата на руския революционер Николай Чернишевски "Какво да се прави". Това съобщи..

публикувано на 25.04.24 в 19:10

Адмирал Ефтимов и генерал Хекер обсъдиха усилването на системата за ПВО

Командващият на Военновъздушните сили на НАТО и на САЩ в Европа и Африка генерал Джеймс Хекер е посетил Трета авиобаза до Граф Игнатиево. Това стана в седмицата, в която у нас са и специалисти, които са огледали ремонта на съоръженията и пистата за приемане на новите изтребители.  Специалисти от САЩ са огледали авиобазата до Граф Игнатиево..

публикувано на 25.04.24 в 19:05
Маноил Манев, депутат от ГЕРБ-СДС

НС прие на второ четене промени в Закона за чужденците

Депутатите приеха на първо и на второ четене днес промени в Закона за чужденците в Република България, с които се оптимизира процесът по наемане на граждани на трети страни за целите на сезонната работа. Законопроектът е внесен от Маноил Манев и Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС.  Основните промени се отнасят до процедурите по предоставяне на..

публикувано на 25.04.24 в 18:52
Снимката е илюстративна

Заловиха голямо количество кокаин на пристанище Пирея

Гръцката полиция залови на пристанище Пирея голямо количество кокаин. Предполага се, че пратката е предназначена за европейските страни. Заловеният кокаин е примесен с химическа тор.  Товарът е от Еквадор с краен получател частна компания в Хърватия, за която се предполага, че е фиктивна.  В контейнерите по документи се транспортират минерални..

публикувано на 25.04.24 в 18:52