Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът на Италия Серджо Матарела не прие оставката на Марио Драги

| обновено на 14.07.22 в 22:06
Серджо Матарела
Снимка: ЕПА/БГНЕС

До идната сряда се очаква да стане ясно дали правителството на националното единство в Италия ще продължи да управлява до идната пролет, когато трябва да се проведат редовни парламентарни избори, или ще бъде свикан предсрочен вот наесен.

Премиерът Марио Драги ще трябва да провери с каква подкрепа разполага в парламента, става ясно от съобщение на президентската администрация, публикувано след като държавният глава - Серджо Матарела - отказа да приеме оставката на Драги.

Бившият управител на Европейската централна банка обяви, че се оттегля заради популисткото движение "Пет звезди", което не участва в гласуването по-рано днес на доверие на кабинета като част от процедура за приемане на пакет от инвестиции за 23 милиарда евро с цел борба срещу инфлацията.

И без "Пет звезди" правителството на Драги разполага с мнозинство в парламента, но той беше категоричен, че без тази формация правителството, което оглавява, вече не е на националното единство и затова той не иска повече да е премиер.

Президентът на Италия Серджо Матарела отхвърли оставката на премиера Марио Драги с предложение да се представи пред парламента, където да се изясни случилото се в Сената от политическа гледна точка. Това ще стане в сряда.

Тази линия, премиерът да говори пред парламента, се поддържа от Демократическата партия, като реална политическа форма на конфронтация. Лидерът ѝ Енрико Лета държи правителството да продължи своята работа.

Матео Ренци от "Италия вива" и други политици също искат Марио Драги да остане премиер.

Най-много за предсрочен вот апелират от дясната партия "Братя на Италия", която е опозиция.

Интересен факт е, че от 2018-а година до сега, 162-ма представители на "Пет звезди" в парламента са сменили партийната си принадлежност.  

     



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стоянов: Все още няма категорична информация как Брендо е влязъл в България

Все още няма категорична информация как и кога Евелин Банев - Брендо е влязъл в България, заяви служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов: "Във връзка с появата на Евелин Банев пред входа на Централния софийски затвор на 24 юни тази година и основателно възникналите въпроси относно как и кога е влязъл на територията на страната през..

публикувано на 02.08.24 в 13:45

Висок риск от пожари в събота

За утре индексът за пожароопасност се повишава до максимална степен - червено, за голяма част от страната - почти цяла Северна България, югоизточните области, а също - Пловдив, Кърджали и Хасково, както и поречието на река Струма. Това показва справка на сайта на НИМХ. В тези райони са възможни бързо разпространяващи и трудни за овладяване пожари...

публикувано на 02.08.24 в 13:18

7-годишни момчета запалиха чужда къща в село Габровница

Полицаи от районното управление в Монтана са установили малолетни извършители на пожар на къща в село Габровница.  Това са 7-годишни момчета от същото населено място.  На 26 юли те умишлено запалили имота на 42-годишен жител на Габровница. В резултат на пожара е изгоряла цялата покривна конструкция - около 120 кв. м., и част от домакинската..

публикувано на 02.08.24 в 13:04

От 9 до 18 август МВнР няма да приема заявления за визи и за български паспорти и лични карти

От 9 до 18 август Министерството на външните работи няма да приема заявления за визи, за български документи за самоличност - паспорт и лична карта, става ясно от сайта на министерството.  Причината за временното спиране е, че министерството е в процес на изпълнение на мащабен проект, предварително съгласуван с всички отговорни институции в..

публикувано на 02.08.24 в 12:57

Кюстендил отбеляза 121-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание

121-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание отбелязаха в Кюстендил. С решение на Общинския съвет от 1997 год. 2 август е официален празник за града, а основанието е сериозният принос на района в подготовката, помощта, оказвана на преминаващи оттук чети и даване подслон на дейци на национално освободителното движение на Македония...

публикувано на 02.08.24 в 12:55
Награда за най-добър спектакъл получи Анна Монова, директор на театър „199“ за спектакъла „Боклук“

Почина Анна Монова, директор на Театър 199

Внезапно почина Анна Монова, директор на Театър 199 "Валентин Стойчев". Тя е най-дълго управлявалият директор в 59-годишната история на театъра. Има безспорен принос в реализирането на едни от най-успешните спектакли в театралното изкуство в последните 17 години. Поклон пред паметта ѝ!

публикувано на 02.08.24 в 12:51
Димитър Главчев

Главчев: Ако ми се докаже една зависимост, готов съм да понеса отговорност

Служебният премиер Димитър Главчев отрече да има каквито и да било зависимости.  Това се случи по време на парламентарния контрол, когато отговори на въпрос на депутати от ДПС, близки до почетния председател Ахмед Доган, за назначенията на областни управители.  Главчев отхвърли критиките на президента за назначенията на служебния кабинет..

публикувано на 02.08.24 в 12:47