Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължават дебатите в Скопие по френското предложение за начало на преговори за членство в ЕС

Дебати в парламента на Северна Македония относно френското предложение
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Вувузели за властта и тишина за опозицията - така втори ден депутати в парламента на Северна Македония дебатират така нареченото френско предложение за начало на преговори за членство в Европейския съюз. Депутати от опозицията стигнаха и до обвинения срещу председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, че е дошла вчера в Скопие, за да "стерилизира" македонците.

И днес пред сградата на парламента има протести.

42-ма депутати бяха записани за изказвания във втория ден на дебати в парламента в Скопие. Скандиранията и вувузелите са толкова оглушителни, че се чуват единствено аргументите на депутати от опозицията.

Жаклина Пешевска от ВМРО - ДПМНЕ започна критиките срещу власти по списък - първо към президента Стево Пендаровски, после към външния министър, което доведе до пререкания с председателя на парламента Талат Джафери. Пешевска продължи и с вицепремиера по европейските въпроси Боян Маричич, та дори и самата Урсула фон дер Лайен, която вчера държа реч пред депутатите.

Eдин от депутати на ВМРО- ДПМНЕ дори изля чаша с червена течност върху трибуната – символ, по думите му, на "кръвта на загиналите в миналото герои".

Всеки един от опозиционните депутати излизаше с традиционната тениска с огромен надпис "НЕ", а изказванията завършваха с демонстративно късане на така нареченото френско предложение. Аргументите на депутати от управляващия Социаледомкратически съюз на Македония не можеха да бъдат чути, заради тътена на вувузелите.

Едва, когато заговори независимата депутатка Санела Шкриел, македонското общество имаше възможност да чуе аргумент в полза на така нареченото френско предложение.

Протестиращите пред сградата на парламента са по-малко и са се събрали на сянка заради високите температури в Скопие.

От всички 42-ма депутати заявили изказване до обедната почивка речи държаха едва 15.

И днес в Туитър Урсула фон дер Лайен написа, че няма съмнение, че македонският език принадлежи на Северна Македония.

Очаква се заседанието на парламента за френското предложение да продължи и утре, по неофициално информация утре ще бъде и гласуването.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

СЕМ прие отчета на генералния директор на БНР за октомври 2023 - април 2024

С три гласа "за" и два "против" членовете на Съвета за електронни медии приеха отчета на генералния директор на БНР Милен Митев за дейността за периода октомври 2023 - април 2024 година. Против гласуваха Пролет Велкова и Симона Велева. Митев подчерта, че "Хоризонт" остава лидер в радиоефира с близо 19 процента аудиторен дял: "През..

публикувано на 18.07.24 в 12:37
Адвокат Марин Ицев и Георги Иванов - бивш заместник-директорът на ОДМВР – Ловеч

Като политически натиск определи уволението си бившият заместник-директор на полицията в Ловеч

Само за няколко месеца от началото на тази година министърът на вътрешните работи Калин Стоянов уволни дисциплинарно директора на ОДМВР – Ловеч  Станислав Великов  и заместника му  Георги Иванов , който преди това също е бил директор на ловешката полиция.  На пресконференция Георги Иванов и адвокатът му  Марин Ичев , който преди няколко..

публикувано на 18.07.24 в 12:07

ПП-ДБ и "Възраждане" искат оставката на вътрешния министър

От ПП-ДБ поискаха оставката на вътрешния министър Калин Стоянов заради несправяне с пожарите у нас. Според депутата Явор Божанков МВР разполага с достатъчно ресурс и последният редовен кабинет на Николай Денков е осигурил 169 млн. лв. за закупуване на 385 специализирани автомобила за борба именно с горски пожари. Лидерът на "Възраждане"..

публикувано на 18.07.24 в 11:42
Село Воден след пожара.

Около 35 къщи са изгорели в с. Воден, пожарът е овладян

Продължава гасенето на пожара в крайграничната община Болярово. Към момента в най-засегнатото село Воден ситуацията е сравнително спокойна. По първоначална информация са изгорели около 35 къщи, тепърва ще се прави оглед за уточняване на щетите. В овладяването на пожара отново се включи хеликоптер, тъй като част от замесените вече огнища се..

публикувано на 18.07.24 в 11:05
Станислав Балабанов

ИТН са готови за разговор с ДБ, но без ПП

Депутатът от "Има такъв народ" Станислав Балабанов заяви, че ако третият мандат бъде връчен на парламентарната група на  "Има такъв народ", те са в готовност да разговарят с "Демократична България", но не и с "Продължаваме промяната", които по думите му са "заложници на Кирил Петков": "За първи път видях разум в представителите на..

публикувано на 18.07.24 в 10:58

Лидерът на демократите в Сената е посъветвал Байдън да прекрати кампанията си за преизбиране

Лидерът на Демократическата партия в Сената на САЩ Чък Шумър е казал на среща в събота на президента Джо Байдън, че ще бъде по-добре за страната и за Демократическата партия той да прекрати кампанията си за преизбиране, съобщи вчера Ей Би Си нюз. Според телевизионната медия срещата на четири очи се е състояла в дома на Байдън в Рехобот, щата..

публикувано на 18.07.24 в 10:18
Урсула фон дер Лайен в Европарламента в Страсбург, 18 юли 2024 г.
на живо

Урсула фон дер Лайен представя кандидатурата си за втори мандат начело на ЕК

Урсула фон дер Лайен представя днес своята кандидатура в Европарламента в Страсбург за втори мандат начело на Европейската комисия. След дебат в пленарната зала кандидатурата ѝ ще бъде гласувана в 14 ч. българско време. "Никога няма бездейно да гледам това, което става отвътре или отвън. Никога няма да приема, че екстремисти и демагози се..

публикувано на 18.07.24 в 10:05