Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жегата спря полетите на лондонското летище "Лутън"

Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Лондонското летище "Лутън" прекрати полетите си заради големите жеги, които повредиха част от покритието на писта за кацане и излитане. Прекратено е  използването на летището и в една от военновъздушните бази.

Температурите във Великобритания на много места достигнаха 37-38 градуса, като утре се очаква те да бъдат още по-високи и да бъде счупен досегашния рекорд от 38,7 градуса през юли 2019 година.

Високите температури обаче се отразяват много негативно на инфраструктурата. Бяха отменени много влакове, а хората са предупредени да не пътуват, освен ако не е абсолютно наложително.

Днес летище Лутън затвори след като бе открит дефект на пистата, причинен от високата температура. От летището съобщиха, че са взети незабавно мерки и се очаква полетите да бъдат възстановени възможно най-скоро. Някои полети са били пренасочени към други летища на близо.

От кралските военновъздушни сили съобщиха, че са спрени полетите на най-голямата британска военновъздушна база Брайз Нортън, където според военните "пистата се е  разтопила".

Код „червено“ и извънредно положение е обявено на много места в страната. Някои училища затвориха по-рано или изобщо не отвориха врати днес. Вече има няколко смъртни случаи при опит за разхлаждане във водоеми.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Галъп: Избирателите на ДПС биха предпочели формация на Доган пред формация на Пеевски

Избирателите на ДПС биха предпочели почти единодушно формация на Ахмед Доган пред формация на Делян Пеевски. Това е показал социологически експеримент, проведен от "Галъп интернешънъл болкан" в рамките на обща анкета за електоралните нагласи от началото на този месец.  Проучването на "Галъп интернешънъл болкан"  за Българската национална..

публикувано на 15.08.24 в 18:58
Стоян Мавродиев след брифинг сградата на Българската банка за развитие, архив, април 2024 г.

На върха на схемата с необезпечения кредит от ББР за 150 млн. лв. - бившият шеф на банката Стоян Мавродиев

Прокуратурата обяви, че има доказателства за длъжностно присвояване на близо 150 милиона лева от бизнесмена Румен Гайтански - Вълка и бившия директор на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев.  На двамата обаче все още не са повдигнати обвинения, защото се издирват. По случая с необезпечения и необслужван кредит, отпуснат от ББР на..

публикувано на 15.08.24 в 18:51
Ксения Карелина пред съда в Екатеринбург на 15 август 2024 г.

Руски съд осъди руско-американска гражданка на 12 г. затвор заради дарение от 50 долара

Ксения Карелина, работничка в СПА център в САЩ с руско и американско гражданство, беше осъдена днес от съд в Русия на 12 години затвор заради държавна измяна, след като бе призната за виновна, че е дарявала пари на благотворителна организация, която помага на Украйна, предаде БТА като се позова на Ройтерс. Жителката на Лос Анджелис пледира "виновна"..

публикувано на 15.08.24 в 18:34
Двойка минава покрай украински знамена, издигнати в памет на загиналите украински войници, на площад

И Киев, и Москва обявиха, че са постигнали успехи на бойните полета

И двете страни в руско-украинската война обявиха днес, че са постигнали успехи на бойните полета в Донбас и край Курск. Руското министерство на отбраната увери, че укрепва граничните области на Белгород, Курск и Брянск, за да предотврати и ограничи нови украински атаки. А в овладените руски територии в Курска област бе установена украинска..

публикувано на 15.08.24 в 17:51

Преговори в Доха за прекратяване на огъня в Ивицата Газа

В Доха бяха подновени преговорите за примирие в ивицата Газа и освобождаване на заложниците, които са в ръцете на палестинската терористична организация "Хамас". Към момента няма официално потвърждение, че групировката е изпратила официални представители в катарската столица. Палестинското министерство на здравеопазването, управлявано от..

публикувано на 15.08.24 в 17:30
Германският канцлер Олаф Шолц.

Растящо недоволство от правителството в Берлин

Ново социологическо изследване в Германия сочи растящо недоволство от правителството на тройната коалиция. Повече от половината анкетирани не одобряват работата на канцлера Олаф Шолц. Липса на лидерски качества - това е основната критика на германците към канцлера Олаф Шолц, който ръководи тройна коалиция на неговите социалдемократи със..

публикувано на 15.08.24 в 16:55

Величка Таседжикова: Много са проблемите в образованието, но сред тях не е пропаганда на ЛГБТ

Имаме много проблеми в образователната система, но пропагандирането на различна от традиционната сексуална ориентация не е сред тях. Това каза пред БНР Величка Таседжикова - директор на столичното 70-о ОУ "Св. Климент Охридски" и секретар на Съюза на ръководителите в системата на народната просвета, в коментар на поправките в Закона за..

публикувано на 15.08.24 в 16:51