Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Външен одит на ЦГМ и Метрополитена поискаха общинските съветници от ДБ

Столична община ще възложи технически одит на електронната система за таксуване в градския транспорт

| обновено на 20.07.22 в 15:33
Снимка: БНР, Архив

Външен одит на Центъра за градска мобилност и Столичния Метрополитен поискаха общинските съветници от Демократична България в Столичния общински съвет. Симеон Ставрев посочи, че имат съмнения, че Столичната община ще даде продажбата на билети в градския транспорт на фирма с неизвестен собственик. 

Ставрев посочва подозренията на общинските съветници от “Демократична България“:

“Проблемът е, че не е ясно кой е собственикът на тази система, не знаем къде отиват парите. Отделно, че одит на тази система никога не е правен и не знаме дали има изтичане на финансови средства някъде другаде.

Направихме собствено разследване по този въпрос. По официални данни от Търговския регистър и през социалните мрежи. 99,98% от Консорциума, който е изградил тази система държи фирма, която се казва “Компютърнет Сървисиз“.

Тази фирма има двама акционера, единият със 74%, гръцки гражданин. Той държи мажоритарния дял от бизнес за 100 млн. лева в София. Нашите подозрения са, че тези средства може да се увеличат чрез анекси между Центъра за градска мобилност и тази фирма.

Другото подозрително нещо във фирмата е начинът, по който тя печели обществената поръчка. Тя се възлага на фирмата през юли месец 2018 г. В този месец и в месеца преди това фирата има един служител, който се осигурява.

Не мога да си обясня как една фирма, с един служител с минимални приходи печели обществена поръчка и прави толкова сложна система за 100 млн. лева?!“, поставя въпроса Ставрев.

От Столичната община съобщиха, че ще бъде възложен технически одит на електронната система за таксуване в градския транспорт

Системата е 100% собственост на ЦГМ и е най-голямата в страната интегрирана система за търговска дейност, сертифицирана от БИМ и експерти на НАП.

Публичните системи, каквато е системата на градския транспорт, са успешни, когато има общественото доверие в начина им на работа. Заради политическите манипулации и внушения, които се правят в момента, както и за да гарантираме пълна прозрачност, ще възложа външен технически одит на новата електронна система за таксуване и видеонаблюдение в градския транспорт на Столична община. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя поясни, че одитът ще обхваща както начините на отчитане на приходите в системата, така и механизмите за контрол на всички продажби на превозни документи.

Споделеното от общински съветници от ДБ опасение от съществуването на „бутон на клавиатурата“, с който могат да се пренасочват приходи от билети е спекулация, за което не беше дадено нито едно доказателство или факт, който да поражда такива съмнения.  Подобни спекулации,  ще обслужат партийната цел, която е поставена, но те могат да имат негативен ефект върху системата за обществения транспорт.

Всички плащания с банкови карти в градския транспорт, които бяха въведени с новата система за таксуване, се извършват директно по сметка на Центъра на градска мобилност. В този процес няма посредници и твърденията за възможно „отклоняване на билети“  са технически и фактически абсурд.

Тикет системата на София е сертифицирана от Българския институт по метрология през април 2022 г. До момента тя е най-голямата сертифицирана в България интегрирана система за управление на търговската дейност. Процесът на сертификация продължи няколко месеца, през които са извършени одити и тестове на място от комисия с представители на Националната агенция по приходите и БИМ.

Съгласно сключения договор изградената електронна система е 100% собственост на Центъра за градска мобилност.

Репортаж на Евелина Стоянова в предаването "12+4" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Николай Денков

Денков: Няма по-важна тема от борбата с корупцията

Няма по-важна тема от борбата с корупцията, заяви председателят на парламентарната група на ПП-ДБ Николай Денков по повод критиките, че има и други съществени теми, които трябва да бъдат обсъдени и приети приоритетно. Денков отрече с искането за тримесечно отлагане на връчването на мандат да се нарушава Конституцията: "На думи всички..

публикувано на 17.07.24 в 10:59
Венко Сабрутев

Венко Сабрутев: УС на БНБ може би иска да отстрани потенциален кандидат за служебен премиер

Отстраняването на Андрей Гюров като подуправител на БНБ е опит да се отстрани потенциален министър-председател на служебно правителство. С такава теза излезе депутатът от ПП-ДБ Венко Сабрутев: "Правят впечатление обаче усилията на БНБ да вземат решение преди Административният съд да се произнесе и тук ключовият въпрос е защо толкова много..

публикувано на 17.07.24 в 10:35

КНСБ: 2615 лева са нужни за издръжката на семейство с дете

1453 лева е необходимият месечен доход за издръжка на един работещ, който живее сам, а за тричленно семейство от двама възрастни с едно дете сумата е 2615 лева. Това сочат най-новите данни на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ за второто тримесечие на годината.  За първи път от 2013-а година насам доходът за издръжка намалява в..

публикувано на 17.07.24 в 10:34

Белгия подписа с Украйна споразумение за възстановяване на щетите от войната

Премиерите на Белгия Александер де Кро и на Украйна Денис Шмигал са подписали споразумение за сътрудничество в усилията за възстановяване на щетите, причинени от руското военно нападение, съобщиха белгийски медии, цитирани от БТА. Споразумението е било сключено на среща онлайн и влиза в сила от днес. Предвижда се в следващите четири години Белгия да..

публикувано на 17.07.24 в 10:29
Момче се охлажда във фонтан в Атина, 12 юни 2024 г.

Гръцките власти с предупреждение за жегите и опасността от пожари

Областите до границата с България са с изключително висок риск от пожари, предупредиха гръцките власти. Днес и утре са критични дни с много високи температури, които ще достигнат, а на места и ще преминат 43 градуса. Червен код за горещини в цялата страна, температури до 43° Към туристите отново има препоръка да не остават на плажа в обедните..

публикувано на 17.07.24 в 10:21
Съпредседателите на ДПС Джевдет Чакъров и Делян Пеевски.

Разцепление в ДПС и по въпроса за разговори с ПП-ДБ

Изключените от ПГ на ДПС са готови да участват в разговор с ПП-ДБ, макар че имат критики към подхода им да водят разговори за законодателна програма, преди да са получили втория мандат - за разлика от останалите в парламентарната група, които са твърдо против диалог с втората политическа сила. Съпредседателят на партията Джевдет Чакъров..

публикувано на 17.07.24 в 10:17
Външният министър на Унгария Петер Сиярто.

Унгарският външен министър: Работим за още една среща на високо равнище за мир в Украйна

Бившият руски президент Дмитрий Медведев заяви, че приемането на Украйна в НАТО би означавало обявяване на война срещу страната му. Унгарският външен министър Петер Сиярто каза, че се работи по организирането на още една среща на високо равнище за мир в Украйна. В интервю за руската агенция "Новости" Сиярто отхвърли критиките към Будапеща..

публикувано на 17.07.24 в 10:14