Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП няма да върне мандата в близките 2 седмици

| обновено на 22.07.22 в 15:06
Снимка: БГНЕС

БСП ще задържи третия и последен проучвателен мандата за съставяне на правителство до 15-и август. Това стана ясно след днешната извънредна среща на лидера на Социалистите Корнелия Нинова с ръководствата на 4-те партии, преговарящи за кабинет. До дни ще започне изцяло нова процедура за избор на председател на енергийния регулатор, а до избора му парламентът трябва да работи до 12-август, обяви Коренели Нинова:

"Обсъдихме вероятността, възможността и необходимостта през това време да работи парламента. Председателите на парламентарни групи ще разговарят с депутатите си, ще търсят съгласие да се вземе решение в зала за отмяна на ваканцията на НС между 1-ви август и, примерно, 15-и август, за да може да се избере председател на КЕВР".

Ръководствата на парламентарните групи на БСП, ПП, ДБ и ИТН са изразили съгласие, че незабавно трябва да се открие процедура за избор на нов председател на енергийния регулатор. Пресметнато е било, че от откриването ѝ до избора ще е необходимо парламентът да работи поне до 12 август. Затова и мандатът вероятно ще бъде задържан, тъй като за избора трябва да има работещ парламент.  

Преговорите за съставяне на кабинет продължават, както бяха обявени, допълни Нинова.

До края на деня формациите, които преговарят за нов кабинет, трябва да изпратят своите бележки по предложенията за промени в управленската програма, а от БСП обещаха да ги обобщят и да представят публично окончателния вариант, за да преминат към втория етап на консултации.

Ако всички се обединят около обща програма, следващата седмица започват разговорите за персонален състав и структура на бъдещия кабинет. Някои от предложенията за промени, направени от ИТН, не са приемливи за ПП. От ИТН пък поставиха условие - в новия кабинет да няма никой от отцепилите се от партията шестима депутати.

Опозицията заяви, че предложението за задържане на третия мандат до средата на август е погазване на Конституцията. От ГЕРБ заподозряха, че мандатът ще се бави заради съмнителни назначения и сделки в последния момент. Тома Биков смята, че това е ясно доказателство, че БСП няма да успее да състави кабинет:

"Ако те щяха да направят правителство, щяха да го направят и от там нататък да решават всички останали въпроси, които би трябвало да бъдат решавани от редовно правителство, а не от правителство в оставка и от парламент без мнозинство. Затова  призоваваме г-жа Нинова незабавно да върне мандата и президентът в най-кратък срок да насрочи предсрочни парламентарни избори, които да ни изведат от тази тежка политическа,  а вече и институционална криза".

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ видя "познати болшевишки прийоми" в действията на БСП:

"Това са познати болшевишки прийоми. Когато една власт се е провалила и тегли държавата към пропастта, властта се задържа "до кръв". Тази провалена власт е може би е най-лошата власт за последните 32 години, дори по-лоша и от властта на Жан Виденов".

От партия " Възраждане" заявиха, че това е "гавра с българския народ". Председателят на партията Костадин Костадинов също така смята, че мандатът ще бъде върнат на президента, а управляващите ще използват времето, за да прокарат сделки. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ПП-ДБ публикува декларацията, която настоява НС да приеме преди връчването на втория мандат

На среща с президента Румен Радев лидерите на коалиция "Продължаваме промяната – Демократична България" настояха връчването на втория мандат за съставяне на правителство в 50-ото Народно събрание са бъде отложено с 3 месеца, като предложиха парламентът да приеме декларация. Първо антикорупционни закони и решения, после разговори за правителство, беше..

публикувано на 15.07.24 в 19:09

Редица влакове в страната се движат със закъснения заради високите температури

Повечето влакове в страната се движат със закъснения, след като бяха въведени ограничения на скоростта заради температури над 40 градуса, съобщават от пресцентъра на БДЖ.  С близо два часа закъснява влакът Варна - София.  От БДЖ съобщават още, че вече ще има директен влак по направлението Русе - Пловдив, свързващ Северна и Южна България...

публикувано на 15.07.24 в 18:43
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски не е разтревожен от евентуален втори мандат на Доналд Тръмп

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че не е разтревожен от евентуален втори мандат на Доналд Тръмп. Зеленски също така заяви, че Русия трябва да присъства на втората среща на върха за мир в Украйна през ноември. Зеленски си поставя за цел да бъде готов за втората мирна среща на върха през ноември На пресконференция в Киев..

публикувано на 15.07.24 в 18:35
Йордан Цонев

Цонев: Действията на ПП-ДБ са поредният брутален опит да изнасилят Конституцията

ДПС няма да подкрепи идеята за отлагане с 3 месеца на връчването на мандат за съставяне на правителство с цел законодателна дейност, каза  заместник-председателят  на парламентарната група на ДПС  Йордан Цонев и определи искането на ПП-ДБ като насилие над Конституцията. ПП-ДБ публикува декларацията, която настоява НС да приеме преди връчването на..

публикувано на 15.07.24 в 18:30
Доналд Тръмп

Доналд Тръмп ще призове за национално единство

Два дни след покушението срещу него и малко преди започващата днес Национална конвенция на Републиканската партия, бившият президент Доналд Тръмп заяви, че е пренаписал изцяло предстоящата си реч и че ще призове към национално единство. Доналд Тръмп е леко ранен след атака срещу него, нападателят е загинал Само ден, след като беше леко..

публикувано на 15.07.24 в 18:30

Локализиран е пожарът в граничната планина Огражден

Локализиран е пожарът в граничната планина Огражден, който на българска територия засегна близо 150 декара иглолистни  гори.  Властите в Република Северна Македония все още не са овладели огнената стихия, която е унищожила един от най-елитните им ловни райони.  Пети ден продължава борбата с огъня в планината Огражден, която е на границата..

публикувано на 15.07.24 в 18:20

Участъкът от АМ "Хемус" до село Слънчево в община Аксаково остава затворен заради пожар

Участъкът от магистрала "Хемус" до село Слънчево в община Аксаково остава затворен. Затворен е и старият път през местността "Побити камъни". Гасенето на пожара е затруднено от силния вятър. Директорът на Областната дирекция "Противопожарна безопасност и защита на населението" ст. комисар Тихомир Тотев, който е на мястото на пожара край..

публикувано на 15.07.24 в 18:12