Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шолц: Германското правителство ще придобие 30% от енергийния гигант "Унипер"

Олаф Шолц
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Олаф Шолц изненадващо прекъсна отпуската си и свика извънредна пресконференция в Берлин днес, за да обяви плана на държавата за справяне с енергийната криза. Берлин ще подпомогне енергийния концерн "Унипер" (Uniper), който е най-зависим от доставките на "Газпром“, като влезе с участие на федерацията във фирмата за известен период от време. По този модел държавата вече спаси в предишни финансови кризи банката "Комерцбанк" и авиокомпанията "Луфтханза".

Шолц обяви, че федералното правителство ще поеме 30-процентен дял от най-големия вносител на газ в страната Uniper като част от спасителната сделка за подкрепа на компанията на фона на енергийната криза. Това е резултат от преговорите с Финландия как да бъде спасена фирмата. Той обяви плана, цитирайки популярна футболна песен - "Никога няма да те оставим сам".

"Никого няма да оставим да се справя сам с предизвикателствата на тази енергийна криза", обеща канцлерът.

Той каза, че правителството ще придобие 30-прицентен дял от Uniper на стойност 267 млн. евро по фиксирана цена от 1,70 евро за акция, като същевременно ще създаде задължителни конвертируеми облигации в размер до 7,7 милиарда евро като хибриден капитал. Освен това съществуващата кредитна линия от държавната банка за развитие KfW ще бъде увеличена от 2 млрд. на 9 млрд. евро. По този начин общата държавна помощ за Uniper ще надхвърли 15 млрд. евро.

"Споразумението също така предвижда, че в случай, че загубите, които не могат да бъдат компенсирани от оперативните печалби от другите бизнеси на Uniper, надхвърлят 7 милиарда евро, германското правителство е готово за допълнителна подкрепа“, се казва в изявление на компанията.


"Унипер" ще проведе извънредно събрание, за да получи одобрението на акционерите за мерките. Компанията е мажоритарна собственост на финландската Fortum, която е контролирана от финландската държава. Тя е и най-големият доставчик на газ за комуналните електро- и топлостанции в Германия - 80% от тях са нейна собственост. Фирмата е и най-големият чуждестранен клиент на "Газпром". Заради намаленото количество газ, което Русия подава от юни насам към Германия, концернът задлъжня рекордно и бе изправен пред фалит. Фирмата първоначално се опита да отговори на условията на Москва и да отвори сметка в рубли в "Газпромбанк", но въпреки всички преговори "Газпром" намали обема на доставките си с 60%.

Германските потребители на газ няма да бъдат оставени сами да поемат по-високите енергийни разходи, каза още канцлерът Олаф Шолц, който обеща да бъдат въведени мерки на облекчение за защита на семействата с ниски доходи в тандем с държавната сделка за спасяване на комуналната компания Uniper.

Реформите в социалните плащания и жилищните помощи, включително включването на компонент за разходите за отопление, ще дойдат през следващата година, каза Шолц на пресконференция в Берлин. Той обяви нов пакет с мерки за подпомагане на домакинствата, с който гражданите ще плащат 200 до 300 евро повече годишно за отоплението си, а не, както се очакваше - около 300% повече.

Реформите имат за цел да помогнат за смекчаване на по-високите сметки за енергия, след като Uniper получи разрешение да прехвърли правените от компании допълнителни разходи върху потребителите от септември или октомври, каза Шолц и предупреди, че в крайна сметка всички ще усетят ефекта от увеличенията.

Подробностите ще бъдат обсъдени с асоциациите на работодателите и представителите на синдикатите в средата на септември, каза още немският канцлер.

Акциите на Uniper е сринаха с близо 20% по време на петъчната търговия на борсата във Франкфурт.

Графика на Uniper (в евро за акция)

По публикацията работи: Явор Римски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ива Митева: Политическата криза трябва да стане още по-дълбока, за да се случи реалната промяна

Едва ли ще има нещо ново, ако има избори наесен. Прекалено е малък срокът и се искат прекалено много средства, а с такива разполагат парламентарно представените партии, смята Ива Митева, юрист и председател на 45-о и 46-о НС, от квотата на ИТН, в интервю пред БНР. "Виждам, че няма желание в хората да участват в подобни проекти, можещите се..

публикувано на 24.07.24 в 14:34

Овладян е пожарът до Дома за медико-социални грижи за деца в Стара Загора

Овладян е пожарът, който възникна преди обед до Дома за медико-социални грижи за деца в Стара Загора.  Пожар в старозагорския квартал "Лозенец" Огънят обаче е навлязъл в близко дере, където има нерегламентирано сметище.  Огънят край кв. "Лозенец" навлезе в близкото дере Няма пряка опасност за децата и персонала от Дома за..

публикувано на 24.07.24 в 14:21

Горските пожари в РСМ продължават да бушуват

В Северна Македония продължават да бушуват горски пожари, две седмици след като се разрази огнената стихия. Властите съобщиха за седем активни огнища тази сутрин. Министърът на вътрешните работи Панче Тошковски определи положението като "национална катастрофа" и отбеляза, че няма изградена система за адекватна реакция в кризисни ситуации,..

публикувано на 24.07.24 в 14:01
Цветлин Йовчев

Цветлин Йовчев: Политическата криза ще се задълбочи, не съществуват предпоставки за решаване

Политическата криза у нас може да се разреши, ако се постигне стабилност – предвидимост на процесите и системата да гарантира, че ще намалеят обществените търкания. Но, за да се стигне до това трябва трансформация на политическата система, което може да доведе до нов политически продукт. Това прогнозира бившият вицепремиер, бивш министър..

публикувано на 24.07.24 в 13:57

Социалната комисия в НС сложи край на схемата, наречена "френска безработица"

Социалната парламентарна комисия прие на първо четене внесено от ГЕРБ-СДС предложение за допълнение в Кодекса за социално осигуряване. С него се слага край на т. нар. френска безработица - схема, която даваше възможност само с няколко дни работа в държава-членка на Европейския съюз да се получава максимално обезщетение за безработица у нас...

публикувано на 24.07.24 в 13:49

Кабинетът прие програма за компенсиране на пострадалите от пожарите

Служебният кабинет прие програма за компенсиране на пострадали от пожарите. Включена е и възможност хора, останали без покрив ,да бъдат настанявани в хотели по подобие на механизма с украинските бежанци, обяви премиерът Димитър Главчев. Главчев: Подготвяме помощи за пострадалите от пожарите, останалите без покрив може да бъдат..

публикувано на 24.07.24 в 13:43
Сватба на о-в Санторини

Жители на Санторини "под карантина" заради свръхтуризъм

Гръцкият остров Санторини се задъхва от прекалено много туристи, а кметът призова местните жители днес да останат по домовете си, докато се очакват няколко круизни кораба със 17 хиляди пътници. Жителите на Санторини се оплакват, че са" под карантина" поради свръхтуризъм. Островът вече е приел хиляди туристи, като хотелите и вилите са заети..

публикувано на 24.07.24 в 13:29