Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След изтеклия запис

Преговорният маратон за ново правителство - а сега накъде?

Снимка: Ани Петрова

Президентът Румен Радев връчи третия мандат за съставяне на правителство на парламентарната група "БСП за България", започна преговорният маратон между БСП, "Продължаваме промяната", "Демократична България" и "Има такъв народ" за постигане на съгласие за кабинет - официално засега без имена и разпределение на постове. 

Своя отпечатък в процеса сложи и оказалата се обезглавена Комисия за енергийно и водно регулиране, а след изтекъл запис от заседание на групата на „Демократична България“ в парламента като че ли предсрочните избори приближават по-бързо.

В петък лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов обяви, че изтегля партията от преговорите, които в извънредно изявление нарече „безсмислени и лицемерни“. 

Повод за решението на Трифонов стана изтекъл запис от заседание на парламентарната група на "Демократична България", на което председателят ѝ Христо Иванов коментира преговорите. Заседанието на групата е било закрито и е проведено в зала "Запад" на Народното събрание. Стана ясно обаче, че е излъчвано на живо по парламентарния канал, защото стриймингът от проведено преди това заседание на една от временните парламентарни комисии не е бил спрян.

На извънредна пресконференция от ГЕРБ настояха президентът Румен Радев да покани до 17 часа в понеделник Корнелия Нинова да представи името на кандидат-премиер, а ако не е готова, да започне действия за прекратяване на мандата на 47-ото Народно събрание и подготовка за предсрочни избори.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов смята, че да се отиде на избори, е най-доброто управленско решение.

От ДПС разпространиха декларация на председателя Мустафа Карадайъ, в която той настоява за незабавно прекратяване на този фарс, наречен преговори за съставяне на кабинет, призовава Нинова да върне мандата веднага, за да запази достойнството си, президентът Румен Радев още в понеделник да насрочи датата на предсрочните избори, а премиерът в оставка Кирил Петков да излезе и да отговори публично на въпроса кой управлява държавата.

Всичко това се случи само няколко часа, след като вицепремиерът в оставка и лидер на БСП Корнелия Нинова обяви след среща с представители на ръководствата на парламентарните сили, преговарящи за правителство, че БСП вероятно ще задържи мандата за съставянето му поне до 12-и август. 

Намеренията бяха до понеделник идната седмица да се обобщават мненията по нанесените корекции в програмата, и след това започват разговорите за структура и персонален състав на кабинета.

В събота президентът Румен Радев беше категоричен, че „БСП следва да изпълни мандата в съответствие с Конституцията и тълкувателното решение на Конституционния съд“. 

Оттук нататък се чака решението на мандатоносителя. Стана ясно, че в понеделник ще има Изпълнително бюро на БСП.

Продължиха реакциите на политическите сили след изтичането на записа. 

От "Демократична България" го публикуваха на страницата си целия. Самият Христо Иванов определи като рутинна среща заседанието на парламентарната група. Според него "някои взимат решения, базирани на извадени от контекста цитати“.

Стана ясно, че Конституционният съд е обявил за противоконституционно решението на Народното събрание за избора на Станислав Тодоров за председател на Комисията за енергийно и водно регулиране.

Тодоров каза, че КЕВР спира работа, но увери, че взетите решения за цените на тока и парното не могат да бъдат поставени под въпрос.

Заедно с покачилия се градус на политическото напрежение и летните температури, беше отчетена и повишена заболеваемост от КОВИД-19. Това пък доведе до въвеждане на временни противоепидемични мерки в редица области на страната, сред които носене на защитни маски на определени места и при възможност работа от разстояние. 

От понеделник носенето на маски става задължително в градския транспорт на София. Не се налага въвеждане на мерки на национално ниво, каза министърът на здравеопазването в оставка Асена Сербезова. Няма да се затварят бизнеси.

Главният прокурор Иван Гешев раздаде на членовете на парламентарната Комисия по конституционни и правни въпроси 120 тома с материали, свързани с дейността и резултатите от работата на прокуратурата. Обвинител номер 1 отговаря близо 4 часа на въпроси на депутати за дейността на държавното обвинение и за работата на разследващите органи.

С тържествена заря в родния град на Васил Левски Карлово бяха отбелязани 185 години от рождението на Апостола на свободата. 

Подробности за най-важните новини от отминаващата седмица чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хеликоптер на ВВС облита района на инцидента в Елин Пелин

Малко преди 9 ч. хеликоптер на Военновъздушните сили започна облитане на района на инцидента в Елин Пелин. Така наречените бронирани военни машини "котки" също влизат в периметъра, вероятно за да направят пореден опит да огледат ситуацията.  По-рано през деня стана ясно, че това не се е случило 2 пъти в изминалите часове след старта на инцидента...

публикувано на 26.07.24 в 09:07

Росен Белишки: Мит е, че през летните месеци има бум на домови кражби

1679 са извършените домови кражби на територията на цялата страна за първите 6 месеца на тази година . Това обяви пред БНР Росен Белишки от Главна дирекция "Национална полиция".  За сравнение той посочи, че за същия период на миналата година те са били 2018. " Имаме намаление на регистрираните престъпления с 16% , което е около 340 случая..

публикувано на 25.07.24 в 15:28

ГИТ: Нямаме правомощия да извършваме проверки на територия на друга държава

Нямаме правомощия да извършваме проверки на територия на друга държава , заяви пред БНР Димитър Маджаров от Дирекция "Трудова мобилност" в Главната инспекция по труда. "В случай, че българите сключат договор директно с работодател в чуждата държава, правомощията на Инспекцията по труда са ограничени единствено до подаване на сигнали до..

публикувано на 25.07.24 в 14:57
Илия Проданов, председател на НАЗ

Илия Проданов: Години наред държавата насочва към Гърция и Турция повече вода от договореното

Въпреки сериозните проблеми, които българското земеделие има с липсата на напояване, години наред държавата насочва към южните ни съседки Гърция и Турция повече вода, отколкото е договорено в междудържавните спогодби, защото страната ни не може да използва наличната вода в реките и язовирите. Това каза пред БНР председателят на Асоциацията..

публикувано на 24.07.24 в 10:46

Иван-Александър Кютев: Село Воден е шедьовър на абсолютното безхаберие на много институции

Пожарът беше овладян благодарение на младите воденци, на земеделските производители, на доброволците . Това заяви пред БНР фотографът Иван-Александър Кютев - жител на село Воден и създател на групата "Остави се да бъдеш Воден", която набира средства за пострадалите. Той започна разказа си преди 3 дни във Фейсбук така: "През 2020 г. бях..

публикувано на 24.07.24 в 10:16

Атанас Кръстанов: Без държавна агенция няма да можем да се справим с нито едно природно бедствие

Пресилено е да се каже, че е провал начинът, по който държавата се справи с пожарите на някои места, но действително не можаха да се справят както трябва .  Това е мнението на Атанас Кръстанов - специалист по природни и индустриални бедствия. Всяка година се повтарят абсолютно едни и същи неща , подчерта той пред БНР и заяви категорично, че..

публикувано на 23.07.24 в 14:18
Стопкадър /

Димитър Стоянов: Кабинетът "Главчев" оказва много сериозна подкрепа на Пеевски, може би заради компромати

"Няма как да не се съглася, че политическата система в този ѝ вид е в много тежка криза. Явно се вижда как кабинетът на Главчев оказва много сериозна подкрепа на Делян Пеевски през министрите, които очевидно са негови в този кабинет и които Главчев отказва да смени. Можем да подозираме, че тази подкрепа се гради върху компромати, които Пеевски има..

публикувано на 22.07.24 в 14:30