Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция: Сделката за износа на зърно може да прекрати огъня между Русия и Украйна

Ибрахим Калън
Снимка: Ройтерс

Турция смята, че сделката за износа на зърно от Украйна би могла да доведе до спиране на огъня между Русия и Украйна, предаде Анадолската агенция, позовавайки се на изказване на турския президентски говорител Ибрахим Калън.

"Не искам да прозвуча прекалено оптимистично тук, но това зърнено споразумение всъщност може да положи основите за този вид доверие, за който говорихме по-рано - което може да доведе до възобновяване на преговорите за прекратяване на огъня, за размяна на военнопленници, може би, дори за мирно споразумение", каза Калън в интервю за Си Ен Ен.

Калън посочи, че е твърде рано да се каже какво може да се случи, но подчерта, че е необходимо споразумението да бъде надградено. Той призова международната общност не само да хвали постигането на споразумението за зърнения коридор, но да се опита да го надгради чрез положителни стъпки.

По отношение на руския удар в събота по украинското пристанище Одеса Калън каза, че Турция е в тесен контакт както с Москва, така и с Киев.

"...подобни нападения трябва да бъдат избягвани и ние ще следим много внимателно", каза той, добавяйки, че Анкара подтиква всички страни да зачитат споразумението.

По думите на говорителя доставките на зърно не само са в интерес на Русия, но "също и в интерес на световните пазари в контекста на продоволствената сигурност".

Той заяви, че разчита на Русия да прилага споразумението и добави: "най-малкото това е, което чуваме от тяхна страна".

"Надяваме се първите кораби да започнат да плават през следващите една-две седмици. Колкото по-скоро, толкова по-добре, естествено. Но зависи колко бързо руската и украинската страна ще са готови да започнат да изпращат своите кораби", каза говорителят.

По отношение на разминирането на пристанищата в Черно море Калън заяви: "...разбирам, че те не искат да разминират цяла Одеса, страхувайки се, че Русия ще се опита да нахлуе...".

Калън добави, че ако Украйна помоли за помощ Турция, Анкара ще е готова да помогне и да разчисти коридора. "...но засега изглежда те се справят сами", добави той.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва ремонт на Дунав мост при Русе, 2 години движението ще е в едната лента

През юли месец ще започне ремонтът на Дунав мост при Русе, като движението по съоръжението ще се извършва само в една лента в продължение на две години. Това стана ясно днес след среща между институциите, ангажирани с ремонта. Общата стойност на дейностите е 44 милиона лева, осигурени от държавния бюджет. Всички превозвачи и туристи, чиито..

публикувано на 22.05.24 в 14:22

Инициативата "Приказки за сън" цели да върне книгите в ръцете на децата

Във Враца набира популярност инициативата "Приказки за сън", която вече е обхванала почти всички детски градини в града . Кампанията е разработена от детския отдел към библиотеката при врачанското читалище и има за цел да насърчава четенето от най-ранна детска възраст. Инициативата беше отличена с регионална награда от Българската..

публикувано на 22.05.24 в 14:19
Гордана Силяновска

Гордана Силяновска в Рим за 24 май

Президентът на Република Северна Македония Гордана Силяновска - Давкова ще води държавно-църковната делегация на страната в Италия и Ватикана по повод 24 май, а събитието е под мотото "Македония в чест на Св. Кирил", предаде БТА.  От кабинета на Силяновска съобщават, че тя ще има аудиенция с главата на Римокатолическата църква папа Франциск..

публикувано на 22.05.24 в 14:01

Преасфалтирането след ПТП-то до Аксаково ще попречи да бъде проучен спирачният път

Преасфалтирането на участъка от пътя на мястото на катастрофата с кола на НСО край Аксаково ще попречи да бъде проучен спирачният път при инцидента.  Това съобщи Ивайло Желязков, експерт в Европейския център за транспортни политики: "Кръпките са изобщо от Аксаковска панорама до Детелината на летището, има няколко кръпки. Имало наряди, сега е моментът,..

публикувано на 22.05.24 в 13:59

Отбелязваме Международния ден на биологичното разнообразие

Днес отбелязваме Международния ден на биологичното разнообразие . Целият жив свят на планетата е взаимосвързан, но за съжаление често забравяме за това. Когато говорим за биоразнообразие, трябва да имаме една по-цялостна представа за това какво точно обхваща. Петър Ванев от Фондация "Биоразнообразие" определя биологичното разнообразие като..

публикувано на 22.05.24 в 13:48

73,5 години е средната продължителност на живота в България

Средната продължителност на живота в България за периода 2021-а - 2023-а година е 73,5 години, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). Спрямо предходния двугодишен период тя се е увеличила с година и половина. Различната смъртност при мъжете и жените, както и сред населението в градовете и селата, определя и различната..

публикувано на 22.05.24 в 13:46

Кът за деца откри Областната дирекция на полицията в Кюстендил

Детски кът при звеното за административно обслужване обособи Областната дирекция на полицята в Кюстендил. Целта е да се създадат условия и комфорт за най-малките посетители на дирекцията докато родителите им чакат за получаване на административна услуга.  Детският кът е в приемното помещение. Докато родителите и децата изчакват да бъдат..

публикувано на 22.05.24 в 13:43