Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП връща утре неизпълнен мандата за кабинет

Снимка: БГНЕС

БСП ще върне мандата утре неизпълнен. Това съобщи председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски. Отговорността е на ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане", каза той.

"Това, което се случи днес, показа на българското общество кой от коя страна на тази разделителна линия – на хората и партиите, които искат да се борят с корупцията, и на тези, които искат да защитават корупцията. Това заяви на брифинг в Народното събрание Георги Свиленски, след като депутатите, сред тях парламентарните групи на ДПС и ГЕРБ, гласуваха да отпадне от дневния ред на седмичната програма на Народното събрание проекторешение за приемане Законодателна програма за периода юли - декември 2022 година, внесен от ПГ на БСП.

"Ясно стана на всички нас, а и на българските граждани, че "Възраждане" са патерица на ГЕРБ, а ИТН на ДПС. Ясно стана, че от първия ден, в който ИТН заявиха желание за разговори, всичко е било лицемерно поведение и те никога не са имали намерение България да има правителство и работещо мнозинство. В тази ситуация и според решението на Националния съвет на БСП ние утре ще върнем мандата на президента Радев като неизпълнен", каза Свиленски.

На въпрос за кога ще бъдат насрочени парламентарни избори Свиленски препрати за отговор към президента и президентската институция. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ежегодната климатична среща на ООН се провежда в Бон

В германския град Бон се провежда ежегодната климатична среща на ООН, в която участват специалисти от цял свят. Очаква се да присъстват около 6000 делегати. Те ще се подготвят за разговорите на 29-ата международна конференция за климата в Азербайджан през ноември. Главната тема при преговорите в Бон ще е климатичното финансиране...

публикувано на 04.06.24 в 07:50

Жълт и червен код в Кипър заради жегите и риска от пожари

В Кипър днес едновременно са в сила жълт и червен код – за изключително високи температури и за опасност от пожари. Здравните власти обявиха мерки и готовност за реакция при инциденти заради горещините. Температурите се повишават към рекордни стойности, като днес се очаква да достигнат 42 градуса, прогнозира Метеорологичната служба, която за..

публикувано на 04.06.24 в 07:46

Лили Иванова получи огърлие "Златен век"

Лили Иванова получи огърлие "Златен век" от Министерството на културата на концерта си във Велико Търново. То й бе връчено от служебния министър Найден Тодоров за нейните заслуги към българската музика, която, както той посочи, е немислима без нея. Това съобщи БТА. Да бъде човек на концерт на Лили Иванова е като да открие четирилистна..

публикувано на 04.06.24 в 07:42

Жълт код за дъжд в 13 области

Жълт код за интензивни валежи обяви за днес Националният институт по метеорология и хидрология за 13 области на страната. Кодът е в сила за областите Враца, Велико Търново, Габрово, Ловеч, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, Сливен, София - област, Стара Загора, Търговище, Хасково. Днес ще преобладава слънчево време, но въздушната маса ще е силно..

публикувано на 04.06.24 в 07:42

САЩ: Катар да окаже натиск над "Хамас" да приеме примирието

Президентът на САЩ Джо Байдън призова емира на Катар да "използва всички подходящи мерки", за да осигури приемането от страна на радикалната палестинска групировка "Хамас" на споразумението за прекратяване на огъня и освобождаването на заложниците, което сега е на масата и което предлага конкретна пътна карта за прекратяване на кризата в Газа,..

публикувано на 04.06.24 в 07:39
Служебният министър на здравеопазването Галя Кондева

Министър Кондева кани на среща представители на синдикатите

Служебният министър на здравеопазването Галя Кондева покани на среща днес представители на синдикат "Защита". Те са насрочили протест и поискаха оставката ѝ, тъй като не одобряват запазването на основните заплати на медицинските специалисти, както тя предложи след като свърши действието на Колективния трудов договор. В него е записана минимална..

публикувано на 04.06.24 в 07:29

Кипър започва план за безплатна лятна почивка на пенсионери с ниски доходи

От днес в Кипър започва специален план за безплатна лятна почивка в хотели на пенсионери с ниски доходи. Напълно финансиран от държавата отпуск се предвижда и за работещите. В двете ваканционни програми, субсидирани от правителството, могат да се включат и българи, живеещи постоянно на острова. Планът за летен отдих на възрастните хора ще се прилага..

публикувано на 04.06.24 в 04:00