Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гроздан Караджов: Не АПИ, а КЗК отмени решенията за обществените поръчки за ремонт на пътищата

Гроздан Караджов
Снимка: БГНЕС

Не Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) е отменила решенията за обществените поръчки за ремонт и поддържане на пътища, а Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Така министърът на регионалното развитие в оставка Гроздан Караджов коментира обвинението на премиера Кирил Петков, че АПИ е спряла обществените поръчки за ремонт и поддръжка на пътищата:

"Не АПИ отмени обществените поръчки. Бяха отменени с шест последователни решения на КЗК в резултат на обжалване на самата конкурсна документация. В случая сме защитили държавния интерес, което според КЗК е прекомерно и нарушава правилата на конкуренцията".

В интервю за предаването "12+3" той допълни, че няма да уволнява шефа на АПИ, а би трябвало да се искат оставки в КЗК.

"В края на април пуснахме поръчките за текущ ремонт и поддържане, които бяха обсъдени и с Кирил Петков, и с Асен Василев. До днес нямаме отговор, явно са харесали поръчките. Защо КЗК връща тези поръчки? Условията в поръчките са в полза на държавата и са рестриктивни са към изпълнителя. Ако трябва да се чувствам виновен за нещо, то е, че в това обсъждане съм се съгласил да запазя повече права за държавата, отколкото за изпълнителите".

И посочи условие, което е посочено като неконкурентно - когато се установи работа за изпълнена, минава през три етапа на контрол, това забавя с няколко месеца плащанията към тези фирми.

"Седем процедури бяха пуснати едновременно, аналогични, получихме шест отказа един след друг. С цел да спестим време се отказахме от тези условия. Пристъпихме към подготовка на нова документация. Това беше правилното решение и за къс срок".

Той прогнозира "катастрофа по републиканската пътна мрежа на 30 септември".

"Народното събрание трябва да премахне този срок, да премахне какъвто и да е контрол от НС и да го премести в МС, където му е мястото".

Сподели, че си тръгва с облекчение:

"След десетките спънки, проблеми и препятствия, които ни поставяха и премиерът, и финансовият министър, след опитите на ПП да се врат непрекъснато в плащанията на МРРБ, АПИ, този нездрав интерес към парите. Подобен модел на работа в коалиционна среда е залог за катастрофа".

По публикацията работиха: Георги Николов, Лозина Владимирова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Южният парк в София

Ботаническата градина на БАН – с вход свободен за празниците, в Южния парк започва почистване на водоемите

За празниците Ботаническата градина на Българската академия на науките ще бъде с вход свободен. Тя ще е отворена за посетителите днес и утре от 10 до 16 часа. Събитието има и тема  - "Кухненската градинка. От 11:30 часа ще има демонстрации на икебана, съобщават от академията. А в Южния парк ще се проведе първа фаза от почистването на..

публикувано на 27.04.24 в 08:12

На Лазаровден: Предвеликденско тържество пред новостроящия се храм в "Люлин"

Днес, на Лазаровден, ще се състои предвеликденско тържество пред новостроящия се православен храм "Свети Патриарх Евтимий Търновски" в столичния квартал " Люлин". Най-голямото чудо в земния живот на Христос... Лазаровден е! В програмата са включени галерия на открито, засаждане на дървета с послание от всяко училище в района и..

публикувано на 27.04.24 в 08:07

Най-голямото чудо в земния живот на Христос... Лазаровден е!

Православната църква отбелязва Лазарова събота. В седмицата преди Великден празникът пренася спомена за най-голямото чудо в земния живот на Иисус Христос - възкресяването на починалия Лазар. В обредната традиция Лазаровден е наситен с жизнерадостни ритуали. Сред тях е лазаруването, което се изпълнява и до днес. Богослуженията на..

публикувано на 27.04.24 в 07:57

Историческа възстановка припомня събитията около Априлското въстание

В Панагюрище ще се състои историческата възстановка "Мъжество и саможертва", която пресъздава събитията от избухването до потушаването на Априлското въстание през 1876 година.  Традиционно, спектакълът се представя на 1 май, когато са официалните тържества, посветени на  Априлската епопея. Тази година Националното дружество "Традиция"..

публикувано на 27.04.24 в 07:46

Енергийният министър е в Турция, предоговаря споразумението с "Боташ"

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов е на посещение в Турция , за да се срещне с турския министър на енергетиката и природните ресурси Алпарслан Байрактар.  Радев: Договорът с "Боташ" е част от диверсификацията на България Срещата е по инициатива на българския министър и е във връзка с решението на Народното събрание за..

публикувано на 27.04.24 в 07:37
Д-р Снежана Йосифова

Д-р Снежана Йосифова: Голям процент от болните с поленова алергия имат кръстосана алергия

Цветница е хубав пролетен празник. Пролетните цветя, цъфтящите дървета и зелената трева обаче създават дискомфорт на пациентите със сенна хрема . Как по-лесно да преминат този период на пролетни алергени пациентите разказваме в "Минути за здраве" по "Хоризонт". " Алергичният ринит  е заболяване, което се причинява от алергично възпаление на..

публикувано на 27.04.24 в 07:30

Нова вълна руски ракетни атаки в Украйна

Украйна съобщи за нова вълна руски ракетни атаки през изминалата нощ, след като американският министър на отбраната Лойд Остин обяви поръчки за оръжие за Киев към американската военна индустрия в размер на 6 милиарда долара. Няколко групи крилати ракети са били регисктрирани в източните и южните области на Украйна. Друга ракетна атака е..

публикувано на 27.04.24 в 07:30