Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Народното събрание прекъсна работа поради липса на кворум

Снимка: БГНЕС

Народното събрание прекъсна работата си след две проверки на кворума, които не регистрираха необходимите 121 депутати в пленарната зала.

В програмата на парламента за днес беше още първо четете на промените в Антикорупционния закон и в Закона за устройство на територията.

В знак на възмущение депутатът Искрен Митев от "Продължаваме промяната" направи неприличен коментар от трибуната на парламента:

"ДПС, ГЕРБ и "Възраждане" попречиха да се приемат четири закона, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост. Хората, които твърдят, че се борят за България, показаха среден пръст на всички и най-вече на себе си и най-вече на своите избиратели".

По-рано през деня Народното събрание върна бившият председател на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов начело на регулатора до встъпване в длъжност на нов ръководител.

Предложението беше направено от "Има такъв народ", след като Конституционният съд обяви избирането на председателя на регулатора Станислав Тодоров за противоконституционно.

Депутатите решиха още бащите и осиновителите да могат да ползват два месеца отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст. Отпускът ще може да се ползва наведнъж или на части. Условието е бащата да не е вземал отпуск за отглеждане на дете до двегодишна възраст.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Рамадан Аталай

ДПС изключи от парламентарната си група Рамадан Аталай

Зам.-председателят на Народното събрание Росица Кирова изчете днес решение от заседание на парламентарната група на ДПС, което се е провело тази сутрин и на което групата е изключила от състава си Рамадан Аталай. При гласуването 44 депутати са били "за", без "против" и "въздържали се". Предстои да стане ясно дали Аталай ще остане..

публикувано на 03.07.24 в 09:28

Изкуственият интелект в помощ на специалистите по човешки ресурси

Специалистите по човешки ресурси използват изкуствен интелект. Това е доста обичайна вече практика, която служи за улеснение, каза пред БНР Пламена Гетова, която работи в тази сфера.  Изкуственият интелект е първият, който "чете" дори и автобиографията ви , обяснява специалистът по човешки ресурси. По думите ѝ той е като част от първата цедка,..

публикувано на 03.07.24 в 08:50

Ще спечелят ли лейбъристите изборите в Обединеното кралство след 14-годишно управление на Консервативната партия

Днес е Ден за размисъл в Обединеното кралство. Утре в 7 часа сутринта избирателните секции ще бъдат отворени и милиони британци ще могат да упражнят правото си на глас в едни изключително важни за страната общи избори след 14-годишно управление на Консервативната партия.  Какво ли не преживяха британците, особено през последните..

публикувано на 03.07.24 в 08:42
Пенка Георгиева

Пациентски организации "Заедно с теб" не подкрепят протеста на фармацевтите

" В никакъв случай не можем да подкрепим натиска и напрежението, което създават фармацевтите с отказа си да осигурят достъп до лечение на пациентите с хронични заболявания, както и на пациентите с остри заболявания, които биха се нуждаели от лечение, които биха достъпили трудно до аптеката и няма да могат да влязат и да получат своето лечение"...

публикувано на 03.07.24 в 08:33
Борис Джонсън на предизборно събитие на торите в Лондон, 2 юли 2024 г.

Борис Джонсън удари рамо на Риши Сунак в предизборната кампания на Острова

Бившият британски премиер Борис Джонсън се появи за първи път в хода на предизборната кампания на фона на очаквано тежко поражение на управляващите консерватори на общите избори в четвъртък. Торите напрягат до крайност всичките си "политически мускули" и ангажират най-тежката си артилерия в опит да променят обществените нагласи в последния..

публикувано на 03.07.24 в 08:13
Андрей Райчев

Андрей Райчев: 50 на 50 е възможността да бъде гласуван кабинет

50 на 50 е възможността да бъде гласуван кабинет днес . Такава прогноза направи пред БНР социологът Андрей Райчев.  "Политиците преговарят помежду си и това е положително. Трябва да им  разрешим да се договорят, но на принципна основа". Райчев смята, че Бойко Борисов е предприел единственото логичното действие. "На страната..

публикувано на 03.07.24 в 08:02
Константин Мравов

Редакторът в новините на "Хоризонт" Константин Мравов и съпругата му станаха родители на момче

Колегата ни в новините на "Хоризонт" Константин Мравов и съпругата му Наталия станаха родители за първи път. В столичната болница "Света София" се роди бебето Георги. Той е със завидните мерки от 52 сантиметра и 3 килограма и 680 грама. Малкият Георги и майка му спечелиха голямата битка с незаменимата помощ на жените от акушерска практика..

публикувано на 03.07.24 в 07:56