Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ изглежда са в техническа рецесия след изненадващ спад на БВП с 0,9% през второто тримесечие

Икономиката на САЩ се сви изненадващо и през второто тримесечие на фона на агресивното затягане на паричната и лихвена политика от страна на Федералния резерв с цел борба с високата инфлация, което може да разпали страховете на финансовите пазари, че водещата световна икономика вече се намира в "техническа" рецесия.

Брутният вътрешен продукт се сви през периода април - юни с 0,9% на годишна база при очаквания за растеж от 0,5% и след като през първото тримесечие икономиката се сви с 1,6 на сто.

Спад на БВП за втори пореден месец означава, поне на теория, че икономиката на САЩ се намира в техническа рецесия, като понижението през две поредни тримесечия беше първото от т.нар. "Голяма рецесия" през 2007-2009 г., ако бъде изключен спад през първата половина на 2022 г., когато стартира коронавирусната пандемия.

Графика на БВП на САЩ


Трябва обаче да се има предвид, че Националното бюро за икономически изследвания, което е официалният арбитър по отношение на рецесиите в Съединените щати, определя рецесията като "значителен спад в икономическата активност, разпространен в цялата икономика и продължаващ повече от няколко месеца, обикновено видим в производството, заетостта, реалния доход, и други показатели“.

Определението за рецесия се превърна в обект на ожесточен дебат преди ключовите междинни избори за Конгреса в САЩ през есента. Белият дом на Байдън твърди, че САЩ не са в рецесия, но републиканците искат да хвърлят вината върху демократите за забавянето на растежа.

Изненадващото понижение на БВП през второто тримесечие се дължеше в най-голяма степен на влошаване на складовите запаси и на бизнес инвестициите в САЩ. Запасите намаляха най-вече в магазините за обикновени стоки, както и при търговците на моторни превозни средства.

Жилищните инвестиции пък паднаха с цели 14%, инфраструктурните инвестиции се свиха с 11,7%, а инвестициите в оборудване намаляха с 2,7%, като общите бизнес инвестициите се понижиха с 0,1% след ръст с 10% в началото на годината.

В същото време потребителските разходи се повишиха с 1,1% след техен растеж с 1,8% през първото тримесечие, но потребителските разходи за стоки с дълготрайна употреба се свиха с 2,6% след растеж с 5,9% през първото тримесечие.

Данните за спада на американската икономика идват на фона на вчерашното решение на Федералния резерв да повиши лихвените проценти с още 75 базисни пункта в опит за овладяване на високата инфлация в страната.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
село Айдемир

Заради недовършен ремонт на отводнителен канал дъждове заливат градини в село Айдемир

Заради недовършен ремонт на отводнителен канал дъждове заливат градини в силистренското село Айдемир. Има и компрометирани стени на къщи и стопански постройки. Парите са отпуснати с постановление на МС, но не е изплатена цялата сума на строителя и ремонтът е спрял. Милион и половина лева са били отпуснати от Междуведомствената комисия по..

публикувано на 09.08.24 в 14:31

Гърция търси помощ от ЕК за справяне с чумата при овцете и козите

Гърция търси помощ от Европейската комисия за справяне с чумата при овцете и козите. Няма нови положителни проби в близост до границата с България. В районите до българската граница продължават проверките на фермите с кози, но всички проби до сега са отрицателни, съобщават санитарните власти. Увеличават се случаите на заразени животни в..

публикувано на 09.08.24 в 14:10

Спад на високите нива на имиграция във Великобритания

Високите нива на имиграция във Великобритания спадат значително, след като ограниченията на визите допринесоха за рязък спад в броя на чуждестранните работници и студенти, кандидатстващи да дойдат в Обединеното кралство, показват нови данни на Министерството на   вътрешните работи. Броят на мигрантите и членовете на техните семейства,..

публикувано на 09.08.24 в 14:03
Д-р Бисера Котевска

Д-р Бисера Котевска: Децата не трябва да използват козметика под 13-годишна възраст

Д-р Бисера Котевска от болница "Токуда" свидетелства, че е паднала възрастта на децата, ползващи козметика .  "8-9 - годишни започват да си купуват различни козметични продукти. Гледат социалните мрежи. Основна тема на инфлуенсърите е как да се грижим за кожата си. Хубаво е да го правим, но това да става с правилните продукти,..

публикувано на 09.08.24 в 14:00
Антон Славчев

ПП-ДБ с 84 подписа за оставката на шефа на Антикорупционната комисия

"Продължаваме промяната" - "Демократична България" събраха 84 подписа за оставката на шефа на Антикорупционната комисия Антон Славчев, съобщи депутатът Лена Бориславова. От коалицията имат подкрепата и на "Възраждане", както и на депутатите от двете фракции на "Величие".  От ПП-ДБ очакват мнозинство за отстраняването на Антон Славчев, каза..

публикувано на 09.08.24 в 13:52
Карлес Пучдемон

Пучдемон се е завърнал в Белгия

Каталунският сепаратистки лидер Карлес Пучдемон е успял да избегне мащабното полицейско преследване. Той е напуснал Испания и се е завърнал в Белгия, заяви генералният секретар на неговата партия "Заедно за Каталуния" Жорди Турул. Пучдемон се появи вчера изненадващо в Барселона и произнесе реч в центъра на града, като веднага след това се укри отново...

публикувано на 09.08.24 в 13:50

50 000 животни в Шуменско - под засилен ветеринарен контрол

Мерки срещу разпространението на чумата при дребните преживни животни предприема Областната дирекция по безопасност на храните в Шумен.  32 огнища на заболяването са регистрирани в съседните Румъния и Гърция. На територията на България няма огнище на чумата. За първи път заболяването е регистрирано на Балканския полуостров през 2018 г., само едно..

публикувано на 09.08.24 в 13:00