Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ботев (Пловдив) отпадна от Лигата на конференциите след поражение от АПОЕЛ (Никозия)

Снимка: UEFA

Ботев (Пловдив) отпадна от Лигата на конференциите след поражение от кипърския АПОЕЛ (Никозия). „Канарчетата“ отстъпиха с 0:2 като гост в реванша и така след нулевото равенство в първата среща в София напускат надпреварата. С голове на Исам Шебак и Йоргос Ефрем домакините стигнаха до успеха и продължават напред в турнира, където ще срещнат победителя от сблъсъка между Осиек (Хърватия) и Кизилжар (Казахстан). 

Срещата в Никозия започна с натиск на домакините. Те стигнаха до първата изгодна възможност за гол в 11-ата минута, когато Франко Ферари центрира отляво и намери Мариос Илия в наказателното поле на Ботев, но ударът с глава на централния нападател мина над напречната греда на българския тим. 

Последваха няколко опасности пред вратата на Ботев, но неточни изстрели отправиха Димитрис Теодору и Франко Ферари. 

В 27-ата минута играчите на Азрудин Валентич успяха да създадат първи шанс за попадение. Точукву Нади изрита топката от собствената половина, Емануел Току надбяга Хосе Анхел Креспо отдясно, навлезе в наказателното поле и стреля по диагонала с по-слабия си десен крак, но топката мина встрани от целта. 

В 34-ата минута Исам Шебак центрита отдясно, Мариос Илия надскочи Виктор Генев и отправи удар с глава, но отново не намери очертанията на вратата на „канарчетата“. 

Минута след това домакините пропуснаха най-чистото си положение за гол. След бързо разгърната атака Дьомерси Ндонгала пусна пас зад гърба на Генев към Илия, който се озова сам срещу Хидайет Ханкич, но австрийският страж на Ботев успя да отрази удара на централния нападател на АПОЕЛ. 

В първата минута от добавеното време на първата част домакините излязоха напред в резултата. Исам Шебак получи подаване от Димитрис Теодору на границата на наказателното поле, след което десният краен бранител финтира Па Конате и стреля, топката се отклони от тялото на Виктор Генев и влетя неспасяемо във вратата на Хидайет Ханкич. Така почивката дойде при 1:0. 

В началото на второто полувреме Азрудин Валентич пусна в игра Дилан Мертенс на мястото на Точукву Нади и отборът на Ботев се опита да изнесе играта в противниковата половина. 

Това отвори празни пространства в защитата на българския тим и в 53-ата минута АПОЕЛ можеше да удвои аванса си. Джеймс Ето’о загуби, след което Димитрис Теодору спринтира по левия фланг, навлезе в наказателното поле на Ботев и шутира, но ударът му мина встрани от вратата. 

В 74-ата минута „канарчетата“ успяха да разгърнат опасна атака, при която Дилан Мертенс намери с дълго подаване Мохамед Брахими, той свали с глава към влезлия като резерва Мартин Секулич, но от границата на наказателното поле хърватският нападател не успя да отправи удар. 

Три минути по-късно новото попълнение на Ботев опита да се реваншира с шут от дистанция, но изстрелът му мина покрай вратата. 

В третата минута от добавеното 6-минутно продължение на мача АПОЕЛ сложи точка на спора с второ попадение. Резервата Йоргос Ефрем си спечели нарушение пред дъгата на наказателното поле на Ботев, след което той изпълни прекия свободен удар и не остави шансове на Хидайет Ханкич, реализирайки за 2:0. Така тимът от Никозия продължава напред към третия предварителен кръг на Лигата на конференциите, където ще срещне победителя от сблъсъка между Осиек (Хърватия) и Кизилжар (Казахстан).


По публикацията работи: Кръстина Иванова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Световни и европейски шампиони и медалисти идват за Открития Балкански военен шампионат по ориентиране в Боровец

Елитът на балканските държави и на още няколко европейски страни във военното ориентиране пристига в Боровец за провеждането на Открития Балкански военен шампионат от 10 до 15 юни. В родния курорт ще се състезават над 90 участници в 10 представителни мъжки военни отбора и 7 женски, индивидуално и щафетно. Те са от България, Босна и..

публикувано на 07.06.24 в 18:43
Ига Швьонтек

Ига Швьонтек и Жасмин Паолини ще си оспорват титлата на Откритото първенство на Франция

Полякинята Ига Швьонтек и италианката Жасмин Паолиини се класираха за финала на Откритото първенство на Франция по тенис при жените. Жазмин Паолини надигра категорично Мира Андреева с 6:3, 6:1 на полуфиналите и за първи път в кариерата си ще играе на финал в турнир от Големия шлем.  В спора за трофея 28-годишната италианка ще срещне трикратната..

публикувано на 06.06.24 в 19:57

НСА и общините Столична, Кюстендил и Банско с инфраструктурен проект за над 58 милиона лева

Проект за над  58 800 000 лева  за развитие на спортна инфраструктура представиха днес ръководството на Национална спортна академия "Васил Левски" и общините - Столична, Кюстендил и Банско.  Близо 49 милиона от средствата са безвъзмездни по европейско финансиране по програма за развитие на регионите, а останалите 10 милиона  са съфинансиране осигурено от..

публикувано на 06.06.24 в 19:50

Лудогорец започва лятната си подготовка на 10 юни

Лудогорец започва лятната си подготовка на 10 юни.  Същия ден футболистите се събират на режим в София, като в следващите три дни шампионите ще тренират в столицата, като междувременно ще минат на медицински изследвания и фитнес тестове. На 12 юни в 14,00 ч. в хотел "Зу" в София Лудогорец ще даде пресконференция.  На 14 юни отборът заминава за..

публикувано на 06.06.24 в 18:38

Церемонията по връчването на Златната топка ще се проведе на 28 октомври в Париж

Най-престижната церемония по връчването на индивидуалните награди в световния футбол, Златната топка, ще се проведе в Париж на 28 октомври, съобщи новият организатор на събитието УЕФА. Номинациите ще бъдат обявени на 4 септември, което ще позволи на гласуващите в анкетата да вземат предвид Европейското първенство и Копа Америка по футбол за мъже и..

публикувано на 06.06.24 в 18:03

Клубовете от Висшата лига на Англия гласуваха за запазването на системата ВАР

Клубовете от Висшата лига на Англия подкрепиха решението да запазят системата за видеоасистент съдии (ВАР) през следващия сезон на годишното си общо събрание. Това съобщиха от пресслужбата на лигата. Според "Дейли Мейл" гласуването е било 19:1 в полза на запазването на ВАР. Висшата лига възнамерява да приложи следните подобрения на ВАР: намаляване на..

публикувано на 06.06.24 в 17:40

Зверев е последният полуфиналист на "Ролан Гарос"

Александър Зверев е последният тенисист, който достигна до полуфиналите на "Ролан Гарос". Германецът победи Алекс де Минор с 6:4, 7:6(5), 6:4 в тричасова битка. Първият сет бе интригуващ. Двамата тенисисти размениха ранни пробиви, но никой не успя да се откъсне в резултата. Ключов се оказа седмият гейм, в който Зверев за втори път проби подаването..

публикувано на 06.06.24 в 05:55