Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерът на "Ал Кайда" Айман ал Зауахири е убит при американска атака в Кабул

| обновено на 02.08.22 в 18:04
Айман ал Зауахири
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Айман Ал-Зауахири е бил на балкона на къщата, в която се е укривал, в един от най-спокойните квартали на Кабул. Час след изгрев слънце в неделя 31 юли от дрон Predator към него са изстреляни две ракети Hellfire. Модификацията им R9X не предизвикват взрив, няма бойна глава, а разполага с шест остриета, които летят с висока скорост към набелязаната мишена и я поразяват с убийствена точност.
Серията ракети 9Х, наричана още "Нинджа бомб", е чест избор на Съединените щати за убиването на лидери на екстремистки групировки, тъй като по този начин не загиват цивилни граждани. 
Лидерът на "Ал Кайда", сочен като един от организаторите на атентата на 11 септември Айман ал Зауахири е бил убит при американска антитерористична операция. Новината потвърди американският президент Джо Байдън. 

"Беше въздадена справедливост и този терористичен лидер вече го няма. Хората по целия свят вече няма нужда да се страхуват от този зъл и решителен убиец. Съединените щати продължават да демонстрира своята решителност и способност да защитава американския народ от тези, които искат да ни навредят. Независимо от това колко време ще отнеме и къде се криете, ако сте заплаха за нашия народ, Съединените щати ще ви намерят и ще ви отстранят", подчерта Байдън.

71-годишният египтянин, който бе един от най-търсените от Америка терористи, е бил отстранен при атака на ЦРУ с безпилотен самолет, осъществена в афганистанската столица Кабул в неделя сутринта. 
Байдън подчерта, че Зауахири е изиграл ключова роля в организираното на в самоубийствения атентат от 2000 г. на Ал Кайда срещу ескадрения миноносец USS Cole в йеменското пристанище Аден, отнела живота на 17 американски моряци. Както и две години по-рано при атаки срещу две американски посолства в Африка, довели до стотици убити и хиляди ранени. 
"Независимо колко време ще отнеме, независимо къде се криете, ако сте заплаха за нашия народ, Съединените щати ще ви намерят и ще ви отстранят."
Говорителят на талибаните Забихула Мудхажид определи атаката като нарушение на "международните принципи".

Зауахири пое ръководния пост в терористичната организация след смъртта на Осама бин Ладен през 2011 г. Двамата са планирали заедно атаките срещу Ню Йорк и Вашингтон от 11 септември 2001 г., когато загинаха близо 3 000 души. Преди да стане един от лидерите на Ал Каида в Афганистан и Пакистан, през 90-те години на миналия век, Зауахири бе един от водачите на кампания на терор в Египет. Преследван от египетските власти, той се укрива в редица държави, сред които и България. Смъртта на Зауахири - за чиято глава бе обявена награда от 25 милиона долара - е най-сериозният удар срещу "Ал Кайда" след убийството на лидера на групировката Осама бин Ладен през 2011 г., коментира Ройтерс. 

Зауахири нямаше мощната харизма, която помогна на Бин Ладен да обедини джихадистите по света, но успя да насочи аналитичните си умения към каузата на "Ал Кайда", коментира международният анализатор Колин Кларк, цитиран от Франс прес. 
По думите му след американското нахлуване в Афганистан, групировката е започнала да деградира, като Зауахири е останал като една от последните фигури със значение и авторитет. 

Смъртта на Зауахири е най-сериозният удар срещу "Ал Кайда" след убийството на лидера на групировката Осама бин Ладен през 2011 г., коментира Ройтерс.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Лидерът на "Ал Кайда" Айман ас Зауахири се закле във вярност пред новия лидер на афганистанските талибани

Лидерът на "Ал Кайда" Айман ас Зауахири се закле във вярност пред новия лидер на афганистанските талибани Молла Ахтар Мансур . Това стана чрез разпространен в интернет аудиозапис, който е първото изявление на Зауахири от септември миналата година. "..

публикувано на 13.08.15 в 17:22
Айман ал Зауахири

Айман ал Зауахири е новият водач на "Ал Кайда"

Айман ал Зауахири е новият водач на "Ал Кайда", съобщи телевизия "Ал Арабия", цитирана от Ройтерс и АФП. Телевизията се позовава на официално съобщение от терористичната организация. Дългогодишният заместник на Осама бен Ладен заема..

публикувано на 16.06.11 в 06:44
Айман Зауахири

Зауахири заплаши да продължи войната на Ал Кайда срещу Запада

Айман Зауахири заплаши във видеообръщение, че ще продължи войната срещу Запада, която започна вече бившият лидер на Ал Кайда Осама бин Ладен , съобщи разузнавателната група за търсене на терористични организации SITE. Ще продължим джихада, докато не..

публикувано на 08.06.11 в 14:22
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гърция прави асоциация на диетолозите, за да бори затлъстяването след децата

Министерството на здравеопазването в Гърция създава Асоциация на правоспособните диетолози. Целта е да се прекрати практиката на лица, които нямат необходимата квалификация и реално застрашават общественото здраве, подчерта здравният министър..

публикувано на 26.04.24 в 22:49

Сърби са задържани в Атина за обири на бижутерски магазини

Полицията в Атина задържа двама сърби за извършени обири на бижутерски магазини. Властите предполагат, че са част от международна престъпна мрежа. От декември миналата година гръцката полицията извършва разследване по няколко крупни обира на..

публикувано на 26.04.24 в 22:46

3000 лева за талантливи ученици събраха на благотворителен базар в Силистра

Успешно завърши Великденския благотворителен базар организиран от Окръжния съд в Силистра. Събраните средства са дарени на талантливи деца от града. Подобна инициатива силистренските магистрати организират за втори път. Преди Нова година..

публикувано на 26.04.24 в 22:38

Ердоган е отложил срещата си с Байдън

Турският президент Реджеп Ердоган е отложил срещата си в Белия дом с президента Джо Байдън, предвидена за 9 май. Това съобщиха запознат със ситуацията източник и турски официален представител, пожелал анонимност. Не е ясно какво е наложило отлагането,..

публикувано на 26.04.24 в 22:25

МБАЛ-Пазарджик болница получи дарение от електрически болнични легла, шкафчета и консумативо

Пазарджишката многопрофилна болница получи 33 електрически болнични легла от фондация "АДРА-България".  Дарението е осигурено от държавната австрийска болница в Залцбург.  Болницата получи също нощни шкафчета, одеяла, възглавници и голямо количество..

публикувано на 26.04.24 в 22:20
Маргарита Роблес, министър на отбраната на Испания

Испания потвърди, че ще изпрати ракети за "Пейтриът" на Украйна

Испания ще изпрати ракети за противовъздушни системи "Пейтриът" на Украйна, потвърди испанският министър на отбраната Маргарита Роблес. Тя участва в заседание на контактната група за защита на Украйна чрез видеоконферентна връзка, предаде АФП...

публикувано на 26.04.24 в 22:04

VRT: Белгия ще достави на Украйна Ф-16 още тази година

Белгия ще достави на Украйна изтребители Ф-16 още през тази година, а не през 2025-та, както бе обещала, твърди телевизионният канал VRT. Това съобщи агенция Ройтерс. Столтенберг призова съюзниците в НАТО да увеличат помощта си за Украйна..

публикувано на 26.04.24 в 21:59