Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ отговориха на Петков за "Балкански поток": За разлика от вас не сме подписвали неизгодни за България документи

"Те са вредни за България и аз мисля, че днес е един хубав ден за българската демокрация, защото тези хора си отидоха"

Теменужка Петкова
Снимка: БГНЕС

От ГЕРБ определиха като лъжа разпространената информация от бившето правителство "Петков" за констатирани сериозни нарушения при строителството на "Балкански поток". От ГЕРБ припомниха, че газовият проект е изграден изцяло според законодателството на Европейския съюз и в съответствие с енергийната стратегия на България, подкрепена с решение на Народното събрание.

Заключенията от проверките на Междуведомствените групи са нищожни и пълна лъжа, защото не могат да изземват функциите на институциите, с чиито решения е построен "Балкански поток" , заяви на брифинг в централата на ГЕРБ бившият енергиен министър в последните две правителства на Борисов Теменужка Петкова:

"За разлика от това управление (на Кирил Петков - бел. ред.) не сме подписвали неизгодни за България договори или документи. Само ще кажа "Джемкорп" и нещата ще бъдат изчерпани."

По думите на Петкова двете междуведомствени групи и техните констатации: "Днес откриват предизборната кампания на "Продължаваме промяната."

От ГЕРБ отхвърлиха обвиненията за нарушение на трудовото и екологичното законодателство при изграждането на "Балкански поток":

"Ето и отговорите, които от Министерство на околната среда и водите е дало, по повод спазване на екологичното законодателство - нито едно нарушение по въпроса за финансирането на "Балкански поток".

По въпроса за финансирането на "Балкански поток" Теменужка Петкова показа решение на КЕВР от 21 декември 2018 г., в което се формулирало при какви условия и при какви приходи трябва да се реализира проектът от "Булгартрансгаз", за да бъде изгоден.

Тези условия се спазват и страната ни печели от "Балкански поток", увери Теменужка Петкова и коментира: "Каквото и да каже Кирил Петков и неговото правителство, нито хората, нито институциите ще забравят това, което те причиниха на България през тези седем месеца, а именно поставянето под въпрос на енергийната сигурност на страната. Те са вредни за България и аз мисля, че днес е един хубав ден за българската демокрация, защото тези хора си отидоха."

От своя страна заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев даде своя оценка за заключенията от проверката на Балкански поток, назначена от кабинета "Петков":

"То (правителството) си живее в собствен свят, от приказките. Само не знам коя е приказката - за Снежанка, за Пепеляшка или за Червената шапчица."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Георги Тахов, земеделски министър

Министър Тахов: Към днешна дата язовирите са пълни на близо 70 процента

Към днешна дата язовирите са пълни на близо 70 процента, заяви служебният министър на земеделието Георги Тахов, като се позова на информация от Министерството на околната среда и водите. Тахов допълни, че е получил пълната подкрепа на бъдещия служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева за инвестиции в подобряване на инфраструктурата на..

публикувано на 14.08.24 в 15:37

Парламентът не прие райският газ да бъде включен в списъците с наркотични вещества

Парламентът не прие проекта на решение за възлагане на Министерския съвет да включи диазотния оксид (райски газ) в списъците с наркотични вещества по Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите. Предложението беше внесено от Корнелия Нинова от "БСП за България" и група народни представители. Депутатите обсъждат: Ще стане ли..

публикувано на 14.08.24 в 15:26
Снимката е илюстративна

За поредна трудова злополука информират от Окръжната прокуратура в Габрово

За поредна трудова злополука информират от Окръжната прокуратура в Габрово. Разследването е за инцидент в Севлиево, в резултат на който е настъпила смъртта на 25-годишен мъж. Загиналият 25-годишен мъж от свищовското село Ореш е изпълнявал на обекта строително-монтажни работи. Инцидентът се е случил в края на миналата седмица на строителна..

публикувано на 14.08.24 в 15:21

300 дка сухи треви и храсти и 20 дка гора са изпепелени от пожар в местността "Поления" на село Бръщен

300 дка сухи треви и храсти и 20 дка гора са изпепелени от пожар, възникнал на 12 август в местността "Поления" на село Бръщен, община Доспат. Пожарът се разразил следобед и до 19.00 часа е локализиран в близост до къщите на село Бръщен, като на място са останали дежурни екипи през нощта. Вчера по обяд се възпламеняват сухи треви в..

публикувано на 14.08.24 в 15:16
Обискират имоти на Румен Гайтански - Вълка. Действията на прокурори, служители на Комисията за противодействие на корупцията и полицаи са във връзка с разследването на кредит, отпуснат на фирма на Гайтански от ББР.

Какво се знае за акцията на Прокуратурата, Полицията и КПК в имоти и фирми на Румен Гайтански - Вълка

Служители на Антикорупционната комисия, прокурори и полицаи влязоха в имоти и офиси, свързани с бизнесмена Румен Гайтански - Вълка. Акцията е във връзка с разследване на кредит в размер на близо 150 милиона, отпуснат на фирма на Гайтански от Българската банка за развитие. По това време начело на банката е Стоян Мавродиев, затова и претърсвания има и..

публикувано на 14.08.24 в 15:13

Държавният резерв раздава по 45 л. на човек бутилирана питейна вода в горнооряховското село Стрелец

В село Стрелец, община Горна Оряховица, където е обявено безсрочно бедствено положение, заради безводието, започна раздаването по 45 литра на човек бутилирана питейна вода, която предостави Държавният резерв. Ползвателите на два язовира до Стрелец отказват да съдействат на местната власт и да изпуснат вода към третия язовир, към който е..

публикувано на 14.08.24 в 15:12
Любомир Кючуков

Любомир Кючуков: България е в политически цайтнот по отношение на българската кандидатура за еврокомисар

И досега източноевропейски държави имаха отговорни ресори в ЕК. Що се отнася до България, се говори за политически цайтнот по отношение на българската кандидатура. проблемът е, че това е далеч от една осмислена държавна политика. Изборът на български комисар винаги е бил свързан със запълването на квоти и поддържане на баланси. Това..

публикувано на 14.08.24 в 15:07