Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зачестяват случаите на упояване на момичета с наркотици в дискотеки в Испания

Парти на о-в Ибиса
Снимка: Ройтерс

Властите в пет автономни региона в Испания разследват случаи на посегателства върху млади жени, които твърдят, че са били упоени с наркотични вещества по време на плажни партита и дискотеки. От жертвите са взети проби, някои от които доказват наличието на наркотик, а други все още се изследват.

От 11 юли до сега са подадени най-малко 40 жалби от млади жени. Те твърдят, че докато са били на дискотека или на парти на плажа са били инжектирани с наркотично вещество. Силите за сигурност и полицията в туристическите региони са активирали висока степен на защита, предупредени са и собствениците на нощни заведения и клубове, които трябва да засилят мерките за сигурност. Проблемът съществува от началото на годината, но сега по време на активния туристически сезон случаите зачестиха.

Само в Каталуния се разследват 17 жалби, подадени за една седмица, като основно те са в Лорет де Мар (Жирона), Бланес и Барселона. В Страната на баските се проучват други 12, следват ги Андалусия, Кантабрия и Валенсия . Всичките са подадени от жени, има само една от мъж. Повечето са непълнолетни и казват, че дори са усетили моментът на пробождането със спринцовката, но заради многото хора около тях не са разбрали кой ги е инжектирал.

По думите им след това са получили "внезапно виене на свят, дезориентация, умора и сънливост".

Някои от тях са изведени от приятелите си, други са получили помощ от охраната на заведенията, но има и случаи на злоупотреба. Тези, които са откарани в болница, са изследвани и на някои от тях в кръвта са намерени упойващи вещества.

Според лекарите, ако се закъснее с взимането на пробата, след това трудно се доказва наличието на наркотик. С цел да се предотвратят сексуалните посегателства над млади момичета и момчета полицейските части засилиха охраната около плажовете и нощните заведения, а пострадалите се организират в социалните мрежи с призиви да бойкотират нощния живот.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ВВВУ - Долна Митрополия и Висшето училище по телекомуникации и пощи ще подготвят кадри заедно

Във Висшето военно-въздушно училище "Георги Бенковски" започва подготовка на инженерни кадри в партньорство с Висшето училище по телекомуникации и пощи. Това става реалност след утвърден съвместен учебен план. Висшето училище по телекомуникации и пощи и Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски" сключиха споразумение за извършване на..

публикувано на 25.04.24 в 16:42
Испанският премиер Педро Санчес със съпругата си Бегоня Гомес.

Испанската прокуратура иска прекратяване на делото срещу премиерската съпруга

Испанската прокуратура съобщи днес, че е поискала да бъде прекратено делото за корупция срещу съпругата на испанския премиер Педро Санчес, станало причина той да обяви, че обмисля да подаде оставка, предаде Ройтерс. Прокуратурата заяви, че е протестирала вчерашното решение на мадридски съд да разгледа частен иск от антикорупционни активисти..

публикувано на 25.04.24 в 16:35

Не всички депутати в комисията за Митниците бяха прочели доклада, който приеха

Докладът на временната комисия за Агенция "Митници" беше приет без всички депутати в нея да са го прочели. Това стана ясно на последното заседание на комисията, свикано в почивка на удълженото пленарно заседание. От думите на Димо Дренчев от "Възраждане" стана ясно, че документът е 37 страници, а според Константин Бачийски от ПП-ДБ е раздаден..

публикувано на 25.04.24 в 16:34
Kитайската космическа станция

Китайската Shenzhou-18 излетя към космическата станция Тянгун

Екипажът от трима астронавти на китайската мисия Shenzhou-18 излетя с ракета, насочена към космическата станция "Тянгун", съобщиха държавните медии в страната, цитирани от БГНЕС. Това е най-новата мисия от космическата програма на Пекин, която има за цел да изпрати астронавти на Луната до 2030 г. 

публикувано на 25.04.24 в 16:30

Насрочиха нов конкурс за управител на дупнишката болница

Нов конкурс за управител на общинската болница в Дупница, след като първият на 4 април се провали, беше насрочен за след изборите - на 12 юни. Това гласуваха общинските съветници в местния парламент. На сесията има остри дебати и напрежение, а кметът на града Първан Дангов обвини съветниците, че водят здравното заведение към влошаване, дори до..

публикувано на 25.04.24 в 16:23
Димитър Манолов

КТ "Подкрепа" за отлагането на либерализацията: Работа на парче

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов определи като "работа на парче" отлагането с една година на либерализацията на пазара на електроенергия. Той смята, че парламентът нямаше да вземе решение за отлагането, ако не предстояха предсрочни избори на 9 юни: Либерализацията на пазара на ток на едро се отлага с година "Можеше да не се..

публикувано на 25.04.24 в 16:17

ПП-ДБ остана без група в Общинския съвет в Плевен

Коалиция "Продължаваме промяната – Демократична България" остана без група в Общинския съвет в Плевен. Причина е заявеното желание на един от съветниците за напускане на групата. Групата на ПП-ДБ до момента беше от трима съветници, колкото е минимумът за група. Искането за напускане е от Павлин Стефанов. Не е ясно какво ще се случи със..

публикувано на 25.04.24 в 15:51