Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съветът на ректорите критикува кабинета "Петков" за увеличението на преподавателските заплати

Снимка: Ани Петрова

Остро становище на Съвета на ректорите по повод решението на предишното правителство да повиши от 1300 на 1500 лв. минималната заплата за преподавател във висше училище, за което държавата отпусна допълнително 20 млн. лв. на държавните университети. Според Съвета, повишаването на минималната заплата в сектора е непосилно за бюджетите на немалко от българските висши училища, които ще бъдат изправени пред опасността от фалит в средата на следващата година заради взетото в последния момент от "живота" на предишния кабинет "неправилно и незаконосъобразно" решение.

В понеделник от Министерството на образованието съобщиха, че минималната заплата за преподавател във висше училище се увеличава от 1300 на 1500 лева със задна дата от 1 юли и за целта се отпускат още 20 млн. лева за 33 държавни висши училища.

От Съвета на ректорите обаче днес в свое становище до медиите изразяват тревога относно това решение, тъй като то било в пълен разрез с тяхното предварително становище.

"Няма ректор, който да не желае доходите в ръководеното от него висше училище да са високи. Няма обаче и ректор, който да е готов безразсъдно да вдига доходи, без те да са предварително финансово обезпечени за обозримо дълъг период напред във времето" , пише в становището.

В него се посочва, че отпуснатите 20 милиона лева не покриват многобройните допълнителни съпътстващи разходи на университетите, че вдигането на заплатата е разход с постоянен характер, а извънредното дофинансиране - с инцидентен и че по недопустим начин се смесват два отделни въпроса - разпределението на средствата от бюджета и определянето на минимална заплата минималния размер за длъжността „Асистент“.

Ректорите изтъкват, че не могат да бъдат изправени пред дилемата да избират между оцеляването на университетите и осигуряването на по-високи заплати и че ще предложат изработени от тях промени на методиката на финансиране на висшите училища, а служебният кабинет да приеме онези от тях , които са в неговата компетенция. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Александър Маринов: Отиваме на избори, правителство няма да има с втория и третия мандат

Правителство няма да има с втори мандат, мисля, че и с трети няма да има. Отиваме на избори, прогнозира политологът Александър Маринов в интервю пред БНР. Да се отложи връчването на втория мандат за съставяне на правителство, това е много екзотично предложение, дори по високите български стандарти за екзотика в политиката, оцени той искането..

публикувано на 15.07.24 в 19:39

Над две катастрофи средно на ден са ставали по пътищата в област Монтана през юни

По над две катастрофи средно на ден са ставали по пътищата в област Монтана през юни. Катаджиите са установили над 3000 нарушения, като повече от половината са за превишена скорост. 73 пътно-транспортните произшествия в област Монтана са станали през юни. От тях 22 са тежки, като са загинали двама души, а 32-ма са ранени. В сравнение с..

публикувано на 15.07.24 в 19:30

ПП-ДБ публикува декларацията, която настоява НС да приеме преди връчването на втория мандат

На среща с президента Румен Радев лидерите на коалиция "Продължаваме промяната – Демократична България" настояха връчването на втория мандат за съставяне на правителство в 50-ото Народно събрание са бъде отложено с 3 месеца, като предложиха парламентът да приеме декларация. Първо антикорупционни закони и решения, после разговори за правителство, беше..

публикувано на 15.07.24 в 19:09

Редица влакове в страната се движат със закъснения заради високите температури

Повечето влакове в страната се движат със закъснения, след като бяха въведени ограничения на скоростта заради температури над 40 градуса, съобщават от пресцентъра на БДЖ.  С близо два часа закъснява влакът Варна - София.  От БДЖ съобщават още, че вече ще има директен влак по направлението Русе - Пловдив, свързващ Северна и Южна България...

публикувано на 15.07.24 в 18:43
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски не е разтревожен от евентуален втори мандат на Доналд Тръмп

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че не е разтревожен от евентуален втори мандат на Доналд Тръмп. Зеленски също така заяви, че Русия трябва да присъства на втората среща на върха за мир в Украйна през ноември. Зеленски си поставя за цел да бъде готов за втората мирна среща на върха през ноември На пресконференция в Киев..

публикувано на 15.07.24 в 18:35
Йордан Цонев

Цонев: Действията на ПП-ДБ са поредният брутален опит да изнасилят Конституцията

ДПС няма да подкрепи идеята за отлагане с 3 месеца на връчването на мандат за съставяне на правителство с цел законодателна дейност, каза  заместник-председателят  на парламентарната група на ДПС  Йордан Цонев и определи искането на ПП-ДБ като насилие над Конституцията. ПП-ДБ публикува декларацията, която настоява НС да приеме преди връчването на..

публикувано на 15.07.24 в 18:30
Доналд Тръмп

Доналд Тръмп ще призове за национално единство

Два дни след покушението срещу него и малко преди започващата днес Национална конвенция на Републиканската партия, бившият президент Доналд Тръмп заяви, че е пренаписал изцяло предстоящата си реч и че ще призове към национално единство. Доналд Тръмп е леко ранен след атака срещу него, нападателят е загинал Само ден, след като беше леко..

публикувано на 15.07.24 в 18:30