Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всички пострадали са настанени в болници

Катастрофа с 4-ма загинали затвори участък от пътя Русе – Велико Търново

Движението е възстановено в двете посоки

| обновено на 06.08.22 в 19:20
5
Снимка: Здравка Маслянкова, БНР

Четирима души загинаха при катастрофа тази нощ на румънски автобус при село Куцина на главния път Русе – Велико Търново. Пътят остана затворен 13 часа. Във Великотърновската окръжна прокуратура е образувано досъдебно производство за причиняване на смърт по непредпазливост. Разследването се пое от Националната следствена служба. Петимата ранени румънски граждани бяха откарани с хеликоптери до болниците в Букурещ, във великотърновската болница остават двама ранени турски граждани от катастрофата. 

Екскурзия от Истанбул до Букурещ на 27 румънци и турци завърши фатално около 2 часа тази нощ в крайпътно дърво до село Куцина, посочи наблюдаващият прокурор и говорител на Великотърновската окръжна прокуратура Илиян Благоев: 

„Изключително тежък инцидент, при който са починали четирима души. Румънски автобус, който е превозвал туристи, които са се завръщали от екскурзия в Турция“.  

В зона на завой автобусът се удря в паркиран извън пътя автомобил с холандска регистрация, в който са били трима мъже от село Драганово, поясни следовател Бранимира Вергова от Националната следствена служба: 

„След удара в спрелия автомобил, автобусът се е ударил в това дърво и може би след около още 140 метра е спрял по-надолу“. 

Бранимира Вергова и Илиян Благоев

Хората от леката кола не са пострадали. От Великотърновската прокуратура и Националната следствена служба не пожелаха да посочат подробности от огледа, има ли спирачен път на автобуса и колко е той, с каква скорост евентуално се е движил и дали тя надвишава 90 километра в час, каквато е максимално разрешената за участъка, в който е станала тежката катастрофа на главния път Русе- Велико Търново.  

Работи се по всички версии за катастрофата: 

„Както човешка грешка, вина на шофьора, така и техническа неизправност и всички останали неща, които биха допринесли за това произшествие“, посочи следовател Бранимира Вергова. 

„Задържани са за срок до 24 часа двамата шофьори на румънския автобус. Основно към техните действия е насочена преценката на доказателствата“, заяви прокурор Илиян Благоев. 

Тази сутрин във великотърновската болница постъпват девет ранени от катастрофата. Един турски гражданин с тежка черепно-мозъчна травма умира в реанимацията. Петима от ранените румънски граждани с румънски хеликоптери вече са транспортирани до болници в Букурещ, посочи болничният директор д-р Красимир Попов:  

„Травмите са тежки, но пациентите бяха стабилни. Нашите екипи оказаха адекватно лечение и смятам, че ние можехме да завършим лечението им и в нашата болница. Току що ми съобщиха, че два от хеликоптерите вече са кацнали в румънска болница, в Букурещ“. 

д-р Красимир Попов

В болницата беше и румънският консул. Двамата ранени турски граждани от катастрофата са стабилизирани, те са с контузии на мозъка и остават за лечение и наблюдение.  

Държавната агенция по безопасност на движението по пътищата инспектира мястото на тежката катастрофа. Първоначалният оглед показва, че има недостатъци в пътната инфраструктура и необезопасени обекти край пътя, съобщиха проверяващите от агенцията.  

Пътят е много лош, сподели един от над 50-е тираджии, които 13 часа останаха блокирани след катастрофата: 

„Пътят е много лош, не виждаш“. 

Продължават разпитите на 14-е пътници от катастрофиралия автобус, някои от тях може да се нуждаят от допълнителна медицинска помощ, след което ще бъдат върнати в Румъния и Турция, съобщи наблюдаващият прокурор. 

Разследването на причините за тежката катастрофа продължава. 


Настилката на пътя Русе-Велико Търново на територията на Великотърновска област е била "изкърпена" миналия месец, заявиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Възложено е премаркиране на отсечката с осева и крайни линии с краен срок 30 август. От АПИ подчертават, че "изкърпването" е било възложено, веднага след като решението на Народното събрание от края на април е позволило текущи ремонтни работи.

До 30 септември трябва да бъде готов технологичен проект за ремонт на пътната настилка и обезопасяване на трасето в населените места и крайпътното пространство.


Снимка: Здравка Маслянкова

След като движението беше освободено, около мястото личаха следи от инцидента


Снимки: Здравка Маслянкова, БНР.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

В Широка лъка спазиха стародавната традиция Лазаруване

Момиченца, облечени в народни носии от читалище "Екзарх Стефан" в родопското село Широка лъка, за поредна година спазиха стародавната традиция Лазаруване.  От рано сутринта момиченцата, пременени в носии, с кошници в ръце пълни с върбови клонки и стръкчета здравец тръгнаха с песни из калдъръмените уличики в Широка лъка, за да посетят всеки дом..

публикувано на 27.04.24 в 17:36

25 двойки с репродуктивни проблеми от община Велико Търново ще получат помощ от фонд "Ин витро"

25 двойки с репродуктивни проблеми от община Велико Търново са одобрени за финансово подпомагане на изследвания и процедури, свързани с лечение на безплодие.  Двойките, които са кандидатствали тази година за финансиране от общинския фонд "Ин витро", ще получат до 2000 лв., реши на последното си заседание Великотърновският общински съвет. Ако..

публикувано на 27.04.24 в 17:18
Къщата, в която е живял Владимир Димитров-Майстора в Шишковци.

Лазаровден с благотворителен базар в кюстендилското с. Шишковци

Лазаровден с благотворителен базар на домашно приготвени изделия организират днес в кюстендилското с. Шишковци, където над 30 години е живял и творил големият ни художник Владимир Димитров -Майстора.  Събраните средства ще бъдат преведени на сметката на местното сдружение "Възход за село Шишковци“, което от година замисля различин инициативи, за..

публикувано на 27.04.24 в 17:06

Мотосезонът в Силистра започна с парад от над 180 мотора

С парад от над 180 мотора Силистра откри новият мотосезон. Традиционно гости идват от Североизточна България и от съседния румънски град Кълъраш. След почетната обиколка шествието се отправи към Дулово, където в храма "Св. вмчк. Георги Победоносец" беше отслужен водосвет. Домакини вече близо 10 години са клуб "FREE RIDERS". Традиционно..

публикувано на 27.04.24 в 16:58

Хиляди се събраха на митинг в Мадрид в подкрепа на премиера Санчес

Хиляди привърженици на управляващата в Испания социалистическа партия се събраха на митинг в Мадрид в подкрепа на премиера Педро Санчес. Той обяви, че може да напусне поста, след като срещу съпругата му Бегоня Гомес започна разследване за корупция, предаде Ройтерс. В сряда Санчес заяви, че започнатото съдебно дело в столицата, засягащо бизнес..

публикувано на 27.04.24 в 16:53

Десетки почетоха паметта на режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева

Десетки приятели, близки и колеги почетоха паметта на режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева.  Тя почина на 23 април, а поклонението се състоя днес в столичния храм „Свети Седмочисленици“. "Израснали сме  с нейните филми, с нейната усмивка, с нейния талант, с нейната изключителна душа", каза певицата Йорданка Христова. Изключително лъчезарна,..

публикувано на 27.04.24 в 16:47

Ръст на вече подадените данъчни декларации в НАП

Близо 10% ръст на вече подадените данъчни декларации спрямо миналата година, отчитат от Националната агенция за приходите. Пред БНР Анна Митова от ведомството обясни, че вероятно активността се дължи на напомнителните имейли, които от агенцията изпратиха на данъкоплатците. В тях се посочва, че получателите на съобщението имат задължението да подадат..

публикувано на 27.04.24 в 16:40