Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пинокио, Котаракът и Лисицата в италианския бит и култура

Снимка: Pixabay

Едва ли авторът на детския роман „Приключенията на Пинокио” Карло Колоди, е предполагал, че неговият герой, както Котаракът и Лисицата в него, ще са актуални и през 21-и век. Книгата излиза за първи път през 1883г. Преведена е на 240 езика. Особено е значението на героите ѝ в италианския бит и култура.

Когато трябва да се каже, че някой е лъжец, се казва просто „Пинокио”, или е достатъчен жеста с ръка от носа напред с описване на дълъг нос. И картинката е ясна. Стане ли дума за измамници –хитреци, се казва кратко и ясно: „Котарак и Лисица”! Традиционен съвет е „хитрувай, за да не те вземат за балама”. В народния дух например такъв е този, който спазва правилата, а хитрец е онзи, който ги заобикаля. И в ежедневието двете максими се състезават по между си. Обичат италианците „Приключенията на Пинокио”, символи и отражение не само на техния бит, но и на човешките нрави по цялото Земно кълбо. Героите са от област Тоскана, защото авторът чието действително име е Карло Лоренцини e роден във Флоренция, но живее в Колоди край град Пеша при дядо си. И там, в Колоди, преди 65 години е създаден чудния парк „Пинокио”, където може да се преживеят неговите приключения. А в селището Вернанте в област Пиемонте, по стените на къщите са нарисувани фрагменти от тях посветени на художника Атилио Мусино , който прави първите цветни илюстрации към книгата през 1911-а година. Конкретно за Котката и Лисицата, преди дни, в парка „Пинокио” в Колоди , историкът Джордано Бруно Гуери изнесе лекция на тема „Котараци и Лисици в историята на Италия”, в подсмисъл дали италианците са хитри и глупави. И от анализът му се получава неочакван отговор:

„Книгата за Пинокио е изключителна. Има голям успех по света и до днес, защото засяга човешките усещания и качества: любов, потисната омраза, отмъщение, благородство, алчност и изненада чрез личности представящи тези черти. И в тази изключителна галерия не липсват ситуации с хитреци. В книгата за Пинокио тези фигури са представени от Котарака и Лисицата, което придоби нарицателен смисъл. Но, от къде произлиза думата „хитър”? Важно е да се знае етимологията на думите. „Хитър” произлиза от латински “Fur furis” и означава „крадец”. От тук и думата“furfante” - измамник . Тя се пренася във френския език. И през 16-ти век, когато французите нахлували по италианските земи, наричали италианците нечестни хора. Италианците обаче, приели с охота това прозвище, закачили си го като медал, защото да си хитър е заслуга”.

И така, анализът на историка Джордано Бруно Гуери показва какви виртуози са италианците, да обръщат нещата и обидите даже в своя полза. Той цитира италиански книги-наръчници от Средновековието, в които се дават насоки по максимата „Fatti furbo” „хитрувай” в смисъл на гъвкавост, за предпазване от неуспех от баща на син, за висшето общество и кралете, и по-късно и за долните слоеве на обществото от автори като Николо Макиавели и Франческо Гуичиардини . Една вековна школа в добрия смисъл на ситуациите. За отрицателните, напомня в песента си Il Gatto e la Volpe (Котаракът и Лисицата) големият неаполски музикант Едоардо Бенато. Актуална по съдържание във времето особено настоящото, чрез нея авторът иронизира и същевременно предупреждава за сдружения „Котарак и Лисица” предлагащи лесни печалби и инвестиции, може да са търговски или политически, за менажерски и консултантски услуги и т.н. Подтекста подсеща , че човек трябва да се усети, че се хитрува , но не винаги е на време. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
 Анжелика Божанова

Анжелика Божанова и "Внимавай какво си пожелаваш"

През лятото е хубаво да си говорим за книги, които може да четете и на плажа. А какво по-хубаво за плажа от едно свежо, ново криминале .  Такава е дебютната книга на Анжелика Божанова "Внимавай какво си пожелаваш" – историята с главен герой младият детектив Ангел Дегански , който, заедно с помощта на чичо си, трябва да разкрие заплетено..

публикувано на 16.07.24 в 16:51
На временния пункт на Община Русе на централния площад

Термометрите в Русе днес стигнаха 41,2 градуса

Максималната измерена температура, измерена днес в Русе, е 41,2 градуса, съобщиха от Хидрометеорологичната станция в града. Това е рекордна стойност за тази дата. Червен код за много високи температури в сряда

публикувано на 16.07.24 в 16:46

Високите температури налагат ограничения на скоростта на влаковете

Високите температури налагат и днес ограничения на скоростта на влаковете, съобщават от Националната компания "Железопътна инфраструктура".  Ограниченията се правят ежегодно в участъци с критично високи температури на релсите.  От железопътната компания обясняват, че тези превантивни мерки няма как да бъдат избегнати. В противен случай ще..

публикувано на 16.07.24 в 16:29
Андрей Гюров

Андрей Гюров очаква УС на БНБ да отхвърли отстраняването му от поста подуправител

Андрей Гюров очаква Управителният съвет на БНБ да отхвърли отстраняването му от поста подуправител и ръководител на управление "Емисионно" заради несъвместимост. Това се казва в позиция на Гюров, разпространена в социалните медии, изпратена и до БНР.  Гюров в отпуск от БНБ, антикорупционната комисия е установила несъвместимост На 16 юли УС на..

публикувано на 16.07.24 в 16:14
Д-р Зорница Тоткова

Д-р Зорница Тоткова: Високите температури правят водачите не толкова бдителни на пътя

В жегите агресията на пътя се засилва , това предупреждава доц. Зорница Тоткова от Института за изследване на населението и човека при БАН .  Тя е и психолог, който направи преди година проучване в областта на транспортната психология .  В жегите да тръгваме на път с кола с климатик. И с нагласата да не бързаме в очакване на дълго планираната..

публикувано на 16.07.24 в 16:06

Такси и инфраструктура намалиха работата на фериботния терминал край Силистра

Няма увеличение на натовареността на работа на фериботния терминал за тежкотоварни автомобили край Силистра, след началото на ремонта на Дунав мост. Дори е намаляла, сравнено с началото преди три години, въпреки организирания денонощен режим на работа и на двете платформи – българската и румънската. Факторите за това са много – таксите,..

публикувано на 16.07.24 в 16:03

14-годишно момиче загина в катастрофа край Ивайловград

Момиче на 14 години от Ивайловград е жертва в катастрофа, станала след полунощ на пътя между село Хухла и Ивайловград, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Хасково. Момичето е пътувало в автомобила на 18-годишен шофьор. Младежът е загубил контрол над колата и е последвал удар в ограда и преобръщане на автомобила.  Ранени са и връстнички на..

публикувано на 16.07.24 в 16:03