Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

14-годишен връх при продажбите на недвижими имоти в Кипър през юли

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Кипър през юли за седми пореден месец продажбите на недвижими имоти достигнаха 14-годишен връх. Инвеститори от Русия и Украйна тласкат нагоре пазара на жилища и офиси на острова, засилва се присъствието и на бизнесмени от Израел, Йордания и Ливан.

Над 1200 имота са продадени в Кипър през юли, което е с 41% повече от същия месец миналата година.

Същото увеличение бележат сделките за недвижимости, извършени през първите седем месеца на тази година в сравнение с 2021 г., достигайки почти 7500, съобщиха от Отдела за поземления регистър.

Броят продажби и през двата отчетени периода са най-високите регистрирани стойности от 2008 г.

Повишава се търсенето от чуждестранни инвеститори, като придобитите от тях имоти на острова от януари до юли са с 80% повече, отколкото през миналата година. Само през юли продажбите на граждани на трети държави са нараснали с над 100%.

Тази тенденция е много важна след наблюдавания спад поради пандемията и прекратяването на програмата за "златните паспорти", коментират експерти от финансовия и строителния сектор.

Офиси и жилища се търсят масово от инвеститори от Русия и Украйна, които се преместват в Кипър заради войната, а също от международни компании, които пребазират централите си на острова заради обявените от правителството данъчни облекчения.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

МТСП: Около 700 безработни могат участват в дейности по преодоляване на щетите от огъня

Около 700 безработни ще могат да се включат в дейности, свързани с гасенето на пожарите и преодоляване на нанесените от огъня щети в засегнатите общини. Това съобщиха от МТСП.  Средствата за сформирането на аварийните екипи в размер на 3,4 млн. лв. са осигурени след одобрено от министъра на труда и социалната политика Ивайло Иванов преразпределение..

публикувано на 23.07.24 в 12:38

Човек е загинал, а петима са ранени при украинско нападение над ферибот в пристанище в Керченския пролив

Един човек е загинал, а петима са ранени при украинско нападение с дронове срещу ферибот в акваторията на пристанище Кавказ, в южната част на Краснодарския край, съобщи губернаторът на района. Агенция Франс прес отбелязва, че поразеният ферибот се намира в пристанище в Керченския пролив, разделящ Русия от Крим.  Засега няма коментар от украинска страна...

публикувано на 23.07.24 в 12:27

ЕК отпуска 80 млн. евро за по-бърз интернет в Гърция

Европейската комисия отпуска 80 милиона евро за по-бърз интернет за гърците.  В сравнение с България интернетът в съседната страна е по-бавен и по-скъп, сочи европейско проучване. С ваучери до 200 евро гърците ще си осигурят високоскоростен интернет съгласно европейската схема за "гигабитови ваучери". Право на тази помощ имат физически..

публикувано на 23.07.24 в 11:52
Жители на сградата я напуснаха след инцидента.

Двама загинали след срутване на балкон в Неапол

В неаполския квартал "Скампиа" се срути външен балкон на една от емблематичните в него жилищни сгради. Загинали са двама души, ранените са 13, от които 7 деца. След много силен тътен комуникационният балкон на ниво трети етаж на жилищната кооперация наречена "Синята платноходка" заради нейната форма и цвят, се срутва върху комуникационните..

публикувано на 23.07.24 в 11:44

5 медала за българските ученици от най-престижното състезание по математика в света за 2024 година

Най-добрите български ученици по математика спечелиха 5 медала с участието си в най-престижното състезание по математика в света за 2024 година. На 65-ата Международна олимпиада по  математика  българският национален отбор спечели 3 сребърни и 2 бронзови медала и почетна грамота, съобщиха от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки, цитирани..

публикувано на 23.07.24 в 11:08

Премиерът: Процедурата за временно управляващ посолството ни в Украйна е спазена

Служебният премиер Димитър Главчев потвърди, че Николай Ненчев, бивш министър на отбраната, е назначен за временно управляващ посолството ни в Украйна. Главчев е категоричен, че за това не се изисква указ от президента и процедурата е спазена. "Няма чак толкова много желаещи да отидат там за посланици. Това е формата, която съм преценил, че..

публикувано на 23.07.24 в 11:00
Христофор Караджов

Христофор Караджов за вота в САЩ: Спринт за Камала Харис, беше най-логичният кандидат

"Това е абсолютно осъзнато решение на Байдън, което не му се удаде лесно. До събота буквално е казвал – не, ще стоя", обясни в интервю за БНР  проф. Христофор Караджов, преподавател в Калифорнийския университет. Завръщането на Тръмп на власт би било колосален провал за демократите и той е послушал съветниците си, допълни той...

публикувано на 23.07.24 в 10:59