Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Може ли със законодателни промени да намалеят смъртните случаи по пътищата?

Снимка: ОДМВР Шумен


[/modulАко се беше случило… но не се е случило. Засега - ще казваме заради краткия живот на парламента. Затова по магистралите все още ще можем да караме със 140 (максимално по закон). Защото някъде преди Министерския съвет останаха идеите на МВР за промени в Закона за пътищата. Поредните, които трябва да счупят статистиката от 224 загинали и над 3500 ранени при близо 2800 ПТП-та само за половин година.

Дали мерките щяха да спасят хората - няма как да сме сигурни.

Но за да няма ръст на тези данни средно с 13 процента, през изминалия мандат МВР предложи двойни и тройни да станат санкциите за системни тежки нарушения. Така глобата за шофиране без книжка и на пияна глава или с наркотици трябваше да е 600 лв. 600 лева да е и глобата за превишаване над 40 км/ч на скоростта в населено или превишаване на разрешената скорост от 50 км/ч в извън населено място.

Не мина – защото нямаше време да мине – и предложението на МВР по магистралите и скоростните пътища да се движат превозни средства, чиято конструктивна максимална скорост надвишава 70 км/ч. Към момента тя е 50 км/ч.

За гонките пък беше предвидено да има сериозна глоба и отнемане на книжката. 100 лева трябваше да стане глобата, ако не минем на преглед на колата навреме. Както и за неправилно паркиране, игнориране на предимството, неправилно включване в движението, неправилно престрояване, маневриране, влизане срещу забранителен знак. 150 лв. - глобата за пътник, който не си слага предпазен колан или не носи каска.

Три месеца може да останем без кола, ако нямаме регистрационни табели, откажем да съдействаме на КАТ или не помогнем при ПТП. Електронизацията на част от процедурите, свързани с превозните средства, също не се случи. На ниво една комисия остана и друго предложение – за възможността да се коригира еднократно електронната винетка. А на най- най- последното си заседание Министерският съвет прие законопроект, с който въведе важни промени в Закона за електронното управление. Част от тях предвиждат отпадането на хартиените стикери за „Гражданска отговорност“, синия талон и за прегледа на колата.

Изобщо – изискването всякакви хартиени документи и други физически носители за доказване на данни за лица или обекти, които са вписани в регистър. Министерският съвет одобри и възможността за електронно връчване на актове, фишове и наказателни постановления. Стъпка, която трябва, поне на теория да улесни събирането на глобите. Но и за тези промени трябва да се чака редовно правителство, обясни бившият вече министър на електронното управление Божидар Божанов.

"Напълно сме наясно, че като приет в последното заседание законопроект, няма парламент, в който той да бъде внесен. Но това дава възможност при първия ден на следващото Народно събрание, служебния кабинет, ако прецени, че законопроектът е добър, да не минава през всички процедури на обсъждане, съгласуване и така нататък или дори да мине, но те да бъдат съкратени максимално, за да може да го внесе. Защо има нужда от такова бързане? Вътре има покриване на мерки в Плана за възстановяване. Там сроковете са ни доста съкратени. Имаше много позитивни и конструктивна коментари от администрациите, с които да покрием всякакви гранични случаи, които се случват. Така че мисля, че станаха едни доста добри законопроекти. Ако и служебният кабинет прецени, че те са с високо качество, може да му спестим дългите процедури.

Само за два часа няма как да преценя. Ако мога да преценя за два часа, било доста интересно и смело от моя страна", каза пък новият служебен министър на електронното управление Георги Тодоров. Лаконично. Между милион и 300 до милион и 700 хиляди са били платените между 2019-та и 2021-ва година пътни наказания. Над един милион глоби за нарушенията на пътя отчете за първите 6 месеца на тази година и зам.-главния секретар на МВР Станимир Станев.

От страна на МВР са предприети редица мерки за повишаване на ефективността от дейностите по контрол на пътното движение. Завишаване на контролната и превантивна дейност по пътищата, извън населените места. Ангажиране допълнителните полицейски сили в дейностите по контрол на пътното движение и други.

И допълни, че 67 нови камери вече наблюдават трафика. Но като че ли това никога не е достатъчно. Затова и МВР може би си мисли, че като отделили близо 13 и половина милиона лева от Фонда за безопасност на движението за поддръжка и купуване на камери и консумативи за тестване на алкохол и наркотици, отговорността преминава в шофьорите. Които обаче все още си мислят, че тротинетките са за магистралите.

А премазването на хора след булевардните състезания на пияна и дрогирана глава могат да остават безнаказани. Честата смяна на правителствата не работи за намирането на баланса между адекватното и силно законодателство и адекватното му и безкомпромисно прилагане. Затова и изведнъж МВР се сащиса от статистиката, че само в края на юли бяха хванати 23 водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол и 9 с наркотици. Трима от тях са отказали тест.

Впрочем, по тази тема Димо Нейков от Пловдив има идея за бъдещите управляващи:

"След като той и семейството му оцеляха от атака на пиян без книжка рецидивист, който има 14 нарушения. Просто да има законодателна промяна, която да задължи даването на проби за наркотици и алкохол при ПТП Човек, който е във видимо нетрезво състояние, да бъде санкциониран като такъв".

Чуйте повече в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Евросанкциите за дестабилизиране на Молдова - удължени с година

Съветът на ЕС удължи с една година санкциите срещу отговорните за подкопаването, дестабилизирането и заплахата за суверенитета и независимостта на Молдова. В санкционния списък са включени 11 лица и едно образувание. На попадащите под ограничителните мерки са замразени активите в ЕС, забранено е генериране на средства и достъп до икономически..

публикувано на 26.04.24 в 16:28
Венеция

Протести във Венеция и противоречиви мнения за таксата за еднодневните туристи

Във Венеция от 25 април, влезе в сила такса от 5 евро на човек за еднодневните туристи. Това предизвика и протести, и задоволство. Такса при еднодневен туризъм във Венеция от края на април до юли Протестът бе организиран от социални асоциации под надслов "Венеция не се продава, Венеция се защитава". Еднодневните туристи, бяха около..

публикувано на 26.04.24 в 16:24

И в Силистра фишовете за превишена скорост ще идват с писма от семейства, загубили близки при ПТП

И в Силистра електронните фишове за превишена скорост ще бъдат изпращани до нарушителите на Закона за движение по пътищата с писма, написани от семейства, загубили деца и близки при пътнотранспортни произшествия. Така дирекцията на полицията в крайдунавския град се присъединява към Националната кампания "Написах ти писмо", чиято идея е да се..

публикувано на 26.04.24 в 16:19

По нови тръби ще идва водата за свищовското село Александрово

В свищовското село Александрово започна изграждането на нов водопровод за населеното място. Честите аварии по досегашния са довели до 96 процента загуба на питейната вода за селото Реконструираният участък е 693 метра.  С полиетиленови тръби, устойчиви на налягане от 10 атмосфери, ще бъдат подменени старите азбесто-циментови от 60-те години на XX..

публикувано на 26.04.24 в 16:17

Свалена е металната ограда, която ограничаваше една от екопътеките към Витоша

Свалена е металната ограда, която ограничаваше една от екопътеките към Витоша, заради която жители на "Княжево" протестираха по-рано днес.  Металните ограждения с надпис "Частен имот" са били поставени предни дни с цел да възпрепятстват хората да ползват екопътеката. Асен Вълчев живее в "Княжево" и използва популярната туристическа пътека..

публикувано на 26.04.24 в 16:12

"Паис": Испания ще достави ракети прехващачи "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави малък брой ракети прехващачи "Пейтриът" на Украйна, но няма да даде на Киев цели установки за изстрелване, пише испанският вестник "Паис".  Изданието определя това като реакция на упражнения натиск от страна на ЕС и НАТО да се увеличи военната помощ за Киев, отбелязва Ройтерс.  "Паис" се позовава на неназовани..

публикувано на 26.04.24 в 16:08

Одобриха на първо четене ратификация на договора за изтребителите Ф-16

Мнозинството в Народното събрание от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и ИТН одобри на първо четене ратификация на ново изменение на договора за американските изтребители Ф-16, Block 70 и свързаната с тях поддръжка.  В доклада на военната комисия се уточнява, че промените няма да увеличат стойността на сделката.  Изменението е изготвено спрямо изискванията..

публикувано на 26.04.24 в 16:00