Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"С тази избирателна система сме обречени на слаби парламенти"

Георги Марков: Чрез въшлясване към демокрация

"Тръмп е в блестяща форма, ще помете демократите"

Георги Марков
Снимка: БГНЕС

"Доналд Тръмп е в блестяща форма. Такава скорост е набрал, че ще помете демократите. Затова акцията от днес не ме изненадва. Това е безпрецедентно - претърсване на американски президент, докато той не е в дома си. В оставащите 90 дни до началото на изборите за Конгрес демократите са способни и на война - НАТО да влезе в Украйна. В САЩ всичко е рухнало".

Това каза пред БНР Георги Марков, бивш депутат и бивш конституционен съдия.

И допълни, че победа на Тръмп на 8 ноември означава разследване на Байдън - баща и син и на Зеленски.

"Светът след 8 ноември и САЩ ще бъдат други. Нещата силно наподобяват 1989 година и разпада на комунистическия режим. Тия шашкъни ликвидираха християнството, традиционния брак, разпалиха войни, ислямизираха Европа. Това ли са евроатлантическите ценности? Обрекоха на гибел Европа, за да обслужват администрацията на Байдън. Това ли е Европа през 2022 година? На некъпане. На спиране на фонтаните. На зъзнене и на студ. Самоубийствена работа. Вместо да накажеш руснаците, наказваш европейските граждани. Няма да се къпем! Чрез въшлясване към демокрация".

В предаването "12+3" той коментира и предстоящите избори в България:

"България няма бъдеще. Чака ни жестока криза и национална катастрофа. Защо президентът Румен Радев не може да разбере, че при тази избирателна система сме обречени на слаби парламенти и на президентски управления? Отиваме към пълна конституционна несъстоятелност. Нищо не функционира правилно. Страх ги е нашите политици от американското посолство".

Интервюто с Георги Марков можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Празник на яйцето в Павликени

Десетки ястия с яйца ще бъдат приготвени и раздадени на посетителите в Павликени за 11-ото издание на празника на яйцето, който се провежда днес в градския парк „Кирил Ракаров“. Тази година празникът е двудневен и изцяло насочен към традициите и екологията.  Превръщаме празника в общностен с представяне на всички населени места в общината и с екологична..

публикувано на 11.05.24 в 04:39

В Стефан Караджово честваха годишнина от рождението на революционера

В село Стефан Караджово отбелязаха тържествено 184-тата година от рождението на  бележития българин. Официално беше открито и ремонтираното Основно училище, носещо името на героя.   В боляровското село се съхранява родната къща на Стефан Караджа, днес  превърната в музей, а в църковния храм, който е с над 250-годишна история е запазен..

публикувано на 11.05.24 в 04:29

В Горна Оряховица ще бъде създадена общинска полиция

Община Горна Оряховица ще създава общинска полиция, след като получи съответния лиценз.  Съществуващата досега общинска служба „Обществен ред и сигурност“ нямаше правно основание за проверка на лица, на документи за самоличност, на багажи при посещение в общински обекти.   С получения лиценз за извършване на охранителна дейност тези..

публикувано на 11.05.24 в 04:16

Инициатива популяризира спортния туризъм по Черноморието

Хотелиерът Силвия Кьосева ще пробяга българското Черноморие от най-северната до най-южната му точка за 6 дни. Инициативата е под надслов 1 SEA (Едно море) и цели да популяризира региона не само като място за лятна почивка, но и с възможностите му за спортен туризъм. Силвия Кьосева, която е и любител бегач предприема инициативата "Едно море"..

публикувано на 11.05.24 в 03:51
Снимката е илюстративна

Проверки за обработка срещу кърлежи и комари в Ямболско

От Регионалната здравна инспекция в Ямбол ще направят проверки в петте общини на областта  за извършените обработки на тревни и водни площи срещу кърлежи, комари и гризачи. Със затоплянето на времето и зачестилите валежи са се увеличили сигналите за наличие на кърлежи в паркове и затревени блокови пространства, оплаквания има и за големи..

публикувано на 11.05.24 в 03:44
Крал Чарлз Трети, 9 септември 2022 г.

Крал Чарлз Трети се срещнал с Дейвид Бекъм, но пренебрегнал принц Хари

Британският крал Чарлз Трети е пров ел  лична среща с бившата английска  футболна  звезда Дейвид Бекъм след като пренебрегна своенравния си син Хари,  пише таблоидът „Сън“.  Вестникът съобщава, позовавайки се на източник близък до краля, че 49-годишинят Бекъм е посетил Чарлз в провинциалното му имение „Хайгроув“, в графство Глостършър, за да..

публикувано на 11.05.24 в 03:26

Германия подкрепи Харков след руската офанзива

Германия призова съюзниците на Украйна да продължат да подкрепят Киев, след като Русия започна офанзива срещу северната част на Харковска област, предава АФП. Украйна съобщи за опит на руски диверсионни групи да пробият границата "Хората от Харков продължават смело да се съпротивляват на постоянните руски бомбардировки. Вашата смелост изисква..

публикувано на 10.05.24 в 22:43