Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Свиване на производството, строителството и търговията на дребно през юни

Снимка: БГНЕС

През юни 2022 г. промишленото производство намалява на месечна база за пръв път от година насам, като се отчита понижение и в строителството и търговията на дребно, показват данните на Националния статистически институт.

Промишленото производство се понижава през юни с 0,8% спрямо предходния месец, когато нарасна с 1,4%, като това представлява първо свиване на промишлеността от юни 2021 г. насам.

Производственото понижение се дължи най-вече на спад с 9,6% в добивната промишленост и с 1,9% в преработващата промишленост, докато производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ нараства през юни с 13,9 на сто.

Спрямо годината по-рано (юни 2021 г.) промишленото производство нараства със 17,4% след ръст с 20,5% през май (най-добър растеж от година насам), като най-солидно повишение с цели 39,2% отчита производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ, докато производството в преработващата промишленост се повишава с 16,1%, а в добивната промишленост - с 2,7 на сто.

Индексът на НСИ за продукцията в сектор "Строителство" през юни се понижи с 1,4% спрямо май, когато нарасна с 1,9%, като това представлява първо понижение от три месеца насам. Продукцията от гражданското и инженерно строителство се свива през юни с 1,9%, а продукцията от сградното строителство - с 1,1 на сто.

На годишна база строителната продукция през юни се понижава с 0,5% след растеж с 6,6% през май. Сградното строителство нараства на годишна база с 0,7%, докато гражданското и инженерното строителство се свива с 2 на сто.

През юни 2022 г. НСИ отчита сиване на търговията на дребно с 1,4% спрямо май, когато се понижи с 0,5%, като това представлява понижение за трети пореден месец.

На годишна база растежът при търговията на дребно се забавя рязко през юни до едва 0,1% от 5% през май, запазвайки тенденцията на забавяне на експанзията за трети пореден месец.

Данните на НСИ показват, че бизнес дейността в промишленото производство, строителството и търговията на дребно се влошават през юни в резултат на негативните последствия от продължаващата руската военна инвазия в Украйна, която провокира ускорено нарастване на енергийните цени и на потребителската и производствената инфлация, както и допълнителни проблеми с глобалните вериги на доставки.

В края на юли НСИ представи проучване, което показва стабилизация на стопанската конюнктура в страната през седмия месец н година, като по-благоприятен бизнес климат се отчита в промишлеността и търговията на дребно, стагнация в сферата на услугите и влошаване в строителството.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Постоянното представителство на България в Брюксел.

Как протича вотът в Белгия

Най-много български граждани в Белгия са гласували досега в постоянното ни представителство в Брюксел и в секцията в Етербек в белгийската столица - по 300 души, съобщиха за "Хоризонт" от българското посолство в кралството. Вотът в чужбина В останалите 13 секции средният брой на далите вота си е по 100 души. Според запознати..

публикувано на 02.10.22 в 18:43

В област Велико Търново блокираха три машини, сменен бе всеки 5-и член на СИК

Във Великотърновска област избирателната активност към 16 часа беше 26 процента, което е с 2 на сто по-малко от парламентарния вот през ноември миналата година. Три от машините в Свищов и Горна Оряховица блокираха и се мина към хартиени бюлетини. Всеки пети член на изборните състави беше сменен. Рекордните 20,3% са смените на изборните състави,..

публикувано на 02.10.22 в 18:39
Четирима бяха задържани при акцията на полицията в ромската махала на Благоевград на 29 септември

Много избирателите в ромската махала на Благоевград отказват да гласуват след полицейската акция

След масираната акция на полицията в Благоевград преди няколко дни, при която по сигнал за купуване на гласове бяха задържани четири лица, голяма част от жителите на ромската махала в областния център са категорични, че няма да отидат да гласуват. Някои от тях признаха, че в миналото  са участвали в схеми за  платен вот. В една от секциите,..

публикувано на 02.10.22 в 18:20
Атанас Радев

Политолог: Ако имаме претенции към политиците, трябва да гласуваме

Националният младежки форум организира инициативата „Лига на младите гласоподаватели“. Нейната цел е да се  повиши интереса на тази възрастова група към изборите. Тя се провежда за втори път, обясни пред БНР политологът Атанас Радев. „Кампанията няма как да претендира за повишаването на избирателната активност при младите. Въпросът е как те..

публикувано на 02.10.22 в 18:15
Снимка: Facebook /Въоръжените сили на Украйна

НАТО: Изтласкването на руските части от района на Лиман е сериозен успех за Киев

Украйна обяви, че вече контролира напълно ключовия град Лиман в източната част на страната, а според НАТО изтласкването на руските части от района е сериозен успех за Киев. По темата продължава редакторът Лилия Димитрова. Лиман е "напълно прочистен" от руски сили, заяви президентът Володимир Зеленски. Градът се намира в северната част на..

публикувано на 02.10.22 в 18:05

Пет секции в община Ардино са без ток заради скъсани от силния вятър електропроводи

Пет секции в община Ардино са без ток заради скъсани от силния вятър електропроводи. Машините там работят на батерии и гласуването е продължено. Екипи на пожарната доставят генератори в проблемните секции, а три аварийни групи на електроразпределителното дружество пътуват за отстраняване на повредите по мрежата. 

публикувано на 02.10.22 в 17:53
Полският премиер Матеуш Моравецки говори пред оградата на границата с Беларус в Бяла Подляска, Източна Полша, 5 септември 2022 г.

Полша завърши предпазната ограда по границата с Беларус

Полша завърши изграждането на предпазната ограда по границата с Беларус. Нейното строителство започна в началото на тази година, след като миналата есен миграционната криза ескалира и се стигна до сблъсъци и използването на сълзотворен газ при опитите за бъде спрян бежанският натиск. Сега полската граница е най-добре защитена в Европа, заяви..

публикувано на 02.10.22 в 17:48