Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов протест #ГАZwithme вторник вечер пред президентството

| обновено на 10.08.22 в 21:07

Тази вечер се проведе нов протест пред президентството срещу подновяване на доставките на природен газ от "Газпром", спрени едностранно от руския монополист заради отказа на България да се подчини на искането за плащане в рубли.

Организаторите от #ГАZwithme обявиха, че очакват отговори от държавния глава за доставките на газ и премахване на монопола на "Газпром" и "Лукойл".

Протестиращите оповестиха, че са изпратили и седем въпроса към служебното правителство и политиците по актуалните за страната проблеми, като отговори са получени единствено от "Продължаваме промяната" и "Демократична България".

С освиркване на президента Радев и в подкрепа на Украйна започна днешния протест с основни искания да не се връща обвързаността ни с "Газпром" и да се организират честни предсрочни парламентарни избори. Протестиращите настояват да се гарантира проевропейското и проатлантическо бъдеще на България.

Лидерът на движение БОЕЦ Георги Георгиев, който участва  в днешната проява, заяви че започва подписка за сваляне на Румен Радев като държавен глава. За час и половина от началото на протеста бяха събрани над 330 подписа.


Участниците в протеста обявиха, че ще отидат в петък следобед, в 16.00 часа, до енергийното министерство и ще накарат министъра да подпише пред тях декларация, че той като министър няма да подписва никакви договори за доставката на руски газ.

След този призив протестиращите започнаха да скандират: "Радев, вън!".

Асен Генов

"Газът от вътрешно политически проблем, вече се превръща във външно политически. Интересът на България е да сме адекватни и с все по-тясна интеграция с ЕС и НАТО. Българската демокрация трябва всекидневно да бъде защитавана, но президентът се опитва да я дресира. Нашият президент ни управлява по телевизора, по примера на своя колега Ким Чен Ун и по примера на Владимир Путин", заяви пред множеството Асен Генов – блогър и политически коментатор.

Скандирате "Радев, вън!". Той обаче изобщо не трябваше да бъде пускан вътре, настоя той.

Президентът, по думите му, привиква служебния премиер и министрите му и им дава заповеди какво и как да вършат.

Ето какво споделиха пред БНР част от протестиращите:

"В общи линии очакванията са да се организират предсрочните избори и да не се предприемат радикални стъпки, примерно като подписване на нов договор с „Газпром".

"Ако трябва да се идва и да се протестира, да се показва гражданска позиция, общо взето аз и моите приятели сме на протеста именно за това".

"Аз мога кажа, че всъщност съм гласувала за президента Радев. Така че идвам на протеста и с голямо разочарование, защото той, въпреки че не го е казал ясно, че подкрепя Русия и нейната война, но с действията си и с бездействията си това някак си се набива на очи".

На протеста пред президентството ясно се откроиха две фигури, тези на двама младежи - Петър Танев и Александър Стоцки, които са представители на "Движението за Свободна Русия", регистрирано у нас преди месец, под председателството на опозиционера Генадий Гудко.

Тази вечер двамата се изправиха пред протеста и изразиха явно несъгласие с решението на Варненският апелативен съд, който преди ден потвърди мярката за неотклонение "задържане под стража" на руския гражданин Алексей Алчин.

Съдът във Варна остави в ареста руснака Алексей Алчин, изгорил паспорта си

Той беше задържан преди седмица във Варна по искане на Москва заради задочно повдигнати му обвинения за укриване на данъци в особено големи размери.

В понеделник Варненският окръжен съд постанови на първа инстанция той да бъде върнат в Русия, неглижирайки опасенията на защитата му, че там ще бъде подложен на политически репресии.

"Наблюдаваме невероятна грешка, която може да бъде извършена от българската страна, с екстрадицията на Алексей Алчин, който направи протестна акция пред руското посолство, като изгори паспорта си и се обяви срещу политиката на Владимир Путин, срещу войната, която взима жертви в Украйна", коментира пред БНР Петър Танев.

По думите му, съдът в Русия не е прозрачен: "Прекрасно знаем как Русия репресира опозиционерите".

Затова съратниците му у нас подозират, че Алчин ще бъде осъден на много години затвор, защото е против режима на Кремъл.


Протестни акции се планират също така за утре, и на 12 август.

Видео: Димитър Ганев, БНР
Снимки: Диана Костова, БНР


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пеевски с нов призив към президента да одобри смяната на министри в служебния кабинет

Председателят на парламентарната група на ДПС и съпредседател на партията Делян Пеевски отново призова президента да изпълни Конституцията и да одобри предложената смяна на министри. "Съгласно Конституцията той е длъжен да ги разпише, но от това, което наблюдавам, нека държавните мъже да бъдат на висотата на доверието на хората и да спрат с..

публикувано на 18.04.24 в 12:02

Даниел Митов: Бавенето на рокадата в МВнР застрашава изборите в чужбина

Номинираният за външен министър Даниел Митов, който е заместник-председател на ГЕРБ, коментира в кулоарите на парламента, че забавянето на рокадата в кабинета застрашава организацията на изборите в чужбина. Пред журналисти Митов беше категоричен, че е готов за поста и има подкрепата на лидера на партията Бойко Борисов. "Първият разговор е..

публикувано на 18.04.24 в 11:54
Марк Рюте

Рюте уверил Главчев, че ще съдейства за пълноправно членство на България в Шенген

Премиерът на Нидерландия Марк Рюте е уверил колегата си Димитър Главчев, че ще съдейства на България за пълноправното ѝ членство в Шенген пред Австрия. "Това беше заслуга на България, неприемливо е да не сте членове и по суша. България се справя сама", е заявил още Рюте. Нидерландия дълго време налагаше вето на България заедно с Австрия за..

публикувано на 18.04.24 в 11:51
Бойко Борисов в село Шуменци

Борисов призова за осъзнаване и отрезвяване на политическата класа

За осъзнаване и отрезвяване на политическата класа, призова Бойко Борисов в село Шуменци, край Тутракан, където участва в тържественото откриване на новия иновативен музей в Мемориалния комплекс „Тутраканска епопея -1916“. "Искам да остане този министър, да си носи отговорност Радев за провалите на това и на всички други служебни..

публикувано на 18.04.24 в 11:51
Лидерът на „Алтернатива за Германия“ в Тюрингия Бьорн Хьоке

Бьорн Хьоке се изправя пред съда

В Хале започва съдебният процес срещу един от най-изявените крайнодесни лидери в Германия Бьорн Хьоке от "Алтернатива за Германия". Той е обвинен за използване на забранени нацистки лозунги по време на политически митинги. "Интересът към съдебния процес е обясним. Проблемът не е само с Бьорн Хьоке, но и с много негови съпартийци и цялата партия и..

публикувано на 18.04.24 в 11:44

ЦИК започва прием на документи за НПО-наблюдатели на изборите

Централната избирателна комисия ще започне да приема от 25 април документи за регистрация на български неправителствени организации (НПО), желаещи да участват с наблюдатели в изборите за българските евродепутати и за народни представители. Крайният срок е до 12 часа на 8-ми юни, уточняват от ЦИК.

публикувано на 18.04.24 в 11:39

НС реши да няма заседания по време на предизборната кампания

Мнозинството в Народното събрание реши за времето от откриване на предизборна кампания за избори за парламент до свикване на новоизбраното Народно събрание да не се провеждат редовни пленарни заседания и заседания на комисиите. Сроковете на действащия правилник ще спират да текат с изключение на писмените отговори от членовете на..

публикувано на 18.04.24 в 11:07