Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов протест #ГАZwithme вторник вечер пред президентството

| обновено на 10.08.22 в 21:07

Тази вечер се проведе нов протест пред президентството срещу подновяване на доставките на природен газ от "Газпром", спрени едностранно от руския монополист заради отказа на България да се подчини на искането за плащане в рубли.

Организаторите от #ГАZwithme обявиха, че очакват отговори от държавния глава за доставките на газ и премахване на монопола на "Газпром" и "Лукойл".

Протестиращите оповестиха, че са изпратили и седем въпроса към служебното правителство и политиците по актуалните за страната проблеми, като отговори са получени единствено от "Продължаваме промяната" и "Демократична България".

С освиркване на президента Радев и в подкрепа на Украйна започна днешния протест с основни искания да не се връща обвързаността ни с "Газпром" и да се организират честни предсрочни парламентарни избори. Протестиращите настояват да се гарантира проевропейското и проатлантическо бъдеще на България.

Лидерът на движение БОЕЦ Георги Георгиев, който участва  в днешната проява, заяви че започва подписка за сваляне на Румен Радев като държавен глава. За час и половина от началото на протеста бяха събрани над 330 подписа.


Участниците в протеста обявиха, че ще отидат в петък следобед, в 16.00 часа, до енергийното министерство и ще накарат министъра да подпише пред тях декларация, че той като министър няма да подписва никакви договори за доставката на руски газ.

След този призив протестиращите започнаха да скандират: "Радев, вън!".

Асен Генов

"Газът от вътрешно политически проблем, вече се превръща във външно политически. Интересът на България е да сме адекватни и с все по-тясна интеграция с ЕС и НАТО. Българската демокрация трябва всекидневно да бъде защитавана, но президентът се опитва да я дресира. Нашият президент ни управлява по телевизора, по примера на своя колега Ким Чен Ун и по примера на Владимир Путин", заяви пред множеството Асен Генов – блогър и политически коментатор.

Скандирате "Радев, вън!". Той обаче изобщо не трябваше да бъде пускан вътре, настоя той.

Президентът, по думите му, привиква служебния премиер и министрите му и им дава заповеди какво и как да вършат.

Ето какво споделиха пред БНР част от протестиращите:

"В общи линии очакванията са да се организират предсрочните избори и да не се предприемат радикални стъпки, примерно като подписване на нов договор с „Газпром".

"Ако трябва да се идва и да се протестира, да се показва гражданска позиция, общо взето аз и моите приятели сме на протеста именно за това".

"Аз мога кажа, че всъщност съм гласувала за президента Радев. Така че идвам на протеста и с голямо разочарование, защото той, въпреки че не го е казал ясно, че подкрепя Русия и нейната война, но с действията си и с бездействията си това някак си се набива на очи".

На протеста пред президентството ясно се откроиха две фигури, тези на двама младежи - Петър Танев и Александър Стоцки, които са представители на "Движението за Свободна Русия", регистрирано у нас преди месец, под председателството на опозиционера Генадий Гудко.

Тази вечер двамата се изправиха пред протеста и изразиха явно несъгласие с решението на Варненският апелативен съд, който преди ден потвърди мярката за неотклонение "задържане под стража" на руския гражданин Алексей Алчин.

Съдът във Варна остави в ареста руснака Алексей Алчин, изгорил паспорта си

Той беше задържан преди седмица във Варна по искане на Москва заради задочно повдигнати му обвинения за укриване на данъци в особено големи размери.

В понеделник Варненският окръжен съд постанови на първа инстанция той да бъде върнат в Русия, неглижирайки опасенията на защитата му, че там ще бъде подложен на политически репресии.

"Наблюдаваме невероятна грешка, която може да бъде извършена от българската страна, с екстрадицията на Алексей Алчин, който направи протестна акция пред руското посолство, като изгори паспорта си и се обяви срещу политиката на Владимир Путин, срещу войната, която взима жертви в Украйна", коментира пред БНР Петър Танев.

По думите му, съдът в Русия не е прозрачен: "Прекрасно знаем как Русия репресира опозиционерите".

Затова съратниците му у нас подозират, че Алчин ще бъде осъден на много години затвор, защото е против режима на Кремъл.


Протестни акции се планират също така за утре, и на 12 август.

Видео: Димитър Ганев, БНР
Снимки: Диана Костова, БНР


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лойд Остин и Андрей Белоусов са обсъдили по телефона намаляването на риска от ескалация

Министрите на отбраната на САЩ и Русия Лойд Остин и Андрей Белоусов са провели телефонен разговор за намаляване на риска от ескалация. Това съобщиха от ведомството на Белоусов, по чиято инициатива се е състоял разговорът, цитирано от Ройтерс. Наскоро Москва обвини Съединените щати за полетите на разузнавателни дронове над Черно море. Остра реакция..

публикувано на 12.07.24 в 21:01

Стотици посетители се очакват за фестивала "Хисарлъка Experience"

Стотици се очаква да посетят фестивала "Хисарлъка Experience", който започва в петъчната вечер и ще продължи до неделя. Той се провежда за четвърти път, обявиха огранизаторите от Сдружението по туризъм и Общината в Кюстендил.  Достъпът е свободен, а през трите дни атракционният бус ще превозва до 21 ч. желаещите да видят или да участват в..

публикувано на 12.07.24 в 19:58
Снимката е илюстративна

Над 1000 декара сухи треви и храсти горят между елховските села Гранитово и Мелница

Над 1000 декара сухи треви и храсти горят между елховските села Гранитово и Мелница. Огънят е навлязъл в гората на село Срем, съобщи кметът на община Елхово Петър Гендов. Пожарът е обхванал района на пътя за граничния пункт Лесово, но той засега не е затворен. Пет противопожарни автомобила и над 20 огнеборци, горски и гранични служители се..

публикувано на 12.07.24 в 19:39
Атидже Алиева-Вели

ДПС – Ловеч застана "непоклатимо" зад Доган и решението му за оставка на Пеевски

Областният съвет на ДПС – Ловеч излезе с декларация, в която се посочва, че членовете му застават непоклатимо до почетния председател на партията Ахмед Доган и решението му за оставки на Делян Пеевски и останалите в позицията му.  От ДПС – Ловеч призоваха народния представител, избран с мандат от региона Атидже Алиева – Вели да подкрепи и изпълни..

публикувано на 12.07.24 в 19:03
Снимката е илюстративна

Ограничен е горският пожар между селата Сливка и Сейменци

Пожарът, който избухна по-рано днес в труднодостъпен горски  масив между селата Сливка и Сейменци в община Баните е ограничен. Огънят е обхванал около 12 декара площ. Причината за възникването му тепърва ще се изяснява. От Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ – Смолян апелират за изключителна бдителност на гражданите...

публикувано на 12.07.24 в 18:59

Националният съвет на ПП решава в събота дали да подкрепи ДБ за опит за правителство

Партия "Волт", която влиза в състава на коалиция ПП ДБ, призова вторият мандат да бъде върнат веднага, след като бъде връчен от президента.  "Съставянето на кабинет в това Народно събрание не е в интерес на България и ние трябва да останем верни на избирателите," се казва в позицията. От ПП-ДБ искат оставката на Калин Стоянов, обмислят как да..

публикувано на 12.07.24 в 18:46
Михайло Подоляк

Украйна отново призова за край на ограниченията при използването на оръжия от НАТО срещу цели в Русия

Украйна отново призова за край на ограниченията при използването на доставени от НАТО оръжия срещу цели във вътрешността на Русия. Москва определи подобно разрешение като "опасна ескалация".  В публикация в социалната мрежа "Х" съветникът на украинския президент - Михайло Подоляк обясни, че не става дума за символични, демонстративни единични удари, а за..

публикувано на 12.07.24 в 18:43