Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво представлява работата на доброволците

Снимка: Пейо Жеков

Имаме регистрирани формирования по Закона за защита от бедствия и аварии и помагаме на службите на пожарната, когато се налага. Може да е свързано с природно бедствие, наводнение, земетресение, пожари. Пожарите са най-чести. Ходим също на катастрофи и друг тип произшествия

Така обобщи за БНР работата на доброволците у нас Георги Влайков от „Аварийно спасяване" – Пловдив. Елемент на самоорганизиране при доброволците няма. Ако някоя пожарна служба има нужда от доброволци, тя се свързва с Оперативен щаб на Националната асоциация на доброволците. На местно ниво, Оперативния център на пожарната се свързва с местните ръководства на доброволни формирования. 

„Има все още общини, които нямат регистрирани доброволни формирования. Причините са различни - застаряващо население или липса на мотивация сред младите хора да се занимават с това“, обобщи Влайков в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“. При нужда им помагат формирования от съседни региони.

Влайков обясни и причината все още да няма закон за доброволчеството в България:

„Все още не е толкова належащо, а при нас нещата се случват, чак след като станат много належащи. Опитът от Турция показва, че след голямо бедствие, както при тях станаха земетресенията, те в момента имат една от най-странните структури за спасителна дейност – държавна, частна, неправителствена, доброволна – всичко е организирано прекрасно“.

Заплахите за уволнения не са градски легенди

„Нашият тип доброволчество е малко по-различен. Занимаваме се строго с аварийно-спасителна дейност. Има член в Кодекса на труда, че работодателят трябва да освободи съответния доброволец, когато той изпълнява такива задължения - този човек се води в неплатен отпуск. Проблемът идва от това, че има хора, които работят в частни фирми и има работодатели, които казват: „Ако ми липсваш три пъти по два дена за този месец, може после просто да не работиш“. Тук по-скоро е въпрос на начин на мислене и възприемане на доброволчеството от страна на работодателя, а толкова документално. Въпрос на култура на възприемане на доброволчеството! На Запад, когато в една фирма доброволците отидат до свършат някаква работа, после работодателят това го пише по всичките социални медии и казва: „Наши доброволци бяха там и помогнаха“, докато тук…“.

И в България има големи западни предприятия, които имат регистрирани доброволни формирования по западен образец, екипирани от самото предприятие, оптимист е Влайков.

Обученията са в пожарните служби или в Центъра за професионално обучение към Националната асоциация за доброволците. Има задължителен курс при встъпването в доброволното формирование, а след това - възможност да се надгражда.

Има държавно делегиран бюджет за екепировката и оборудването, с които се закупува част от екепировката. Формированията към юридически лица са на самоиздръжка:

Спасителната дейност не евтина никъде по света и проблемът с оборудването винаги го има. Няма евтино нещо, което можеш да си купиш! Няма компромис, който може да направиш с личната си безопасност. Ако отговаряте за 10 човека и трябва да ги вкарате в пожар, а след това - да ги върнете вкъщи, няма да направите компромис с качеството“.

Организацията е най-тежката дейност за доброволците, защото иска много време и усилия.

„Ние не получаваме заплащане за това, което правим и няма как да отделим двама човека на пълен работен ден да се занимават с организация. Всеки поема по нещо, доколкото може“.

Пожарите най-често се дължат на човешкия фактор. Опитът на доброволците сочи като най-явни причини горенето на стърнища, небрежността в къмпингуването, гасенето на цигари:

„Разбира се има и теории, че има хора, които искат да запалят точно тази гора, защото после искат да вземат дърветата за дърводобив, но не е наша работа да определяме кой, защо и как го прави“.

Влайков призова за припознаване от общество на това, което правят доброволците. 


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Виктор Орбан

Унгария е готова да посредничи между България и РСМ за "приемливо и за двете страни решение"

Унгария е готова да посредничи между България и Северна Македония, за да бъде намерено решение, "което да е приемливо и за двете страни", каза на пресконференция в Охрид премиерът на Унгария Виктор Орбан, който е на двудневно посещение в Република Северна Македония. Той определи като историческа грешка, за която не вижда причина, разделянето на..

публикувано на 27.09.24 в 16:13

НАТО създава ново сухопътно командване във Финландия край границата с Русия

НАТО ще създаде догодина ново сухопътно командване във Финландия край границата с Русия, което ще има за задача водене на сухопътните операции на Алианса в Северна Европа в случай на военен конфликт, съобщи финландският министър на отбраната Анти Хякянен, цитиран от Ройтерс.  Финландия се присъедини към НАТО миналата година в отговор на пълномащабната..

публикувано на 27.09.24 в 16:06
Шигеру Ишиба , премиер на Япония

Шигеру Ишиба е следващият премиер на Япония

Бившият японски министър на отбраната Шигеру Ишиба ще е следващият премиер на страната. 67-годишният политик спечели лидерската битка в управляващата консервативна партия. В рамките на балотаж той спечели с 21 делегатски гласа повече от националистката Санае Такайчи, която можеше да бъде първата жена-премиер на Япония. Либералдемократичната..

публикувано на 27.09.24 в 16:05
Агенция за социално подпомагане

Правителството вдига със задна дата заплатите в Агенцията за социално подпомагане

Заплатите в Агенцията за социално подпомагане ще бъдат увеличени със задна дата, от 1-ви юли тази година. Това реши правителството с приети промени в устройствения правилник на Агенцията. Разходите за персонал за тази година се повишават с близо 15 милиона лева и ще има нови размери на индивидуалните месечни заплати. Необходимият ресурс е за..

публикувано на 27.09.24 в 15:53

Николай Христанов: Все по-силен е интересът към висше образование в чужбина

Има тенденция в последните две години на все по-силен интерес към висше образование в чужбина и повече заминаващи да учат навън. Това каза пред БНР Николай Христанов, организатор на проекта "Световно образование" , като обясни: "Това е породено от престиж на учебните заведения, по-модерна база, подходящи програми, дори някои по-нишови сфери,..

публикувано на 27.09.24 в 15:52

Работна група ще предложи изграждането на държавни буферни паркинги на граничните пунктове

Сформираната от служебният премиер Димитър Главчев работна група за разположението на буферните паркинги за тежкотоварни автомобили по границите ни с Румъния и Гърция ще предложи построяването на държавни такива, като част от цялостната концепция за модернизация на граничните пунктове, които ще разполагат и със системи за управление на трафика...

публикувано на 27.09.24 в 15:45