Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Володимир Зеленски обвини Русия, че използва АЕЦ "Запорожие" за ядрено изнудване

Володимир Зеленски
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия, че използва атомната централа "Запорожие", за да упражнява ядрено изнудване спрямо целия свят. Според Киев руски части са обстрелвали района на централата, докато властите в Москва също обвиняват украинските военни, че са подложили на обстрел Запорожката АЕЦ. 

"Никой друг не е използвал атомна централа толкова очевидно, за да заплашва целия свят, както и да поставя условия. Абсолютно всеки по света трябва да реагира незабавно, за да изгоним окупаторите от територията на атомната централа "Запорожие". Това е въпрос на световен интерес, а не просто украинска нужда", заяви Зеленски.

Той също така предупреди представители на украинското правителство да не разкриват пред репортери военната стратегия на Киев. Предупреждението му идва, след като "Ню Йорк таймс" и "Вашингтон пост" цитираха неназовани украински служители, които потвърдили, че украинските сили са осъществили взривовете в руската авиобаза в Крим, припомня агенция Ройтерс. 

"Колкото по-малко подробности разкривате за нашите планове за отбрана, толкова по-добре ще бъде за прилагането на тези планове", подчерта украинският президент в традиционното си обръщение, публикувано на официалния му уебсайт.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Над 1,5 млрд. евро военна помощ за Украйна обещаха на дарителска конференция в Копенхаген

Повече от 1,5 млрд. евро помощ за укрепване на отбраната на Украйна са обещали 26 държави на днешната дарителска конференция в Копенхаген, съобщи датският министър на отбраната Морен Бьодсков: "Участниците се ангажираха да осигурят повече от..

публикувано на 11.08.22 в 19:41
Корабът Разони напусна Одеса на 1 август с 26 000 тона царевица на борда

В ООН очакват износът на пшеница от Украйна да почне идната седмица

Представителят на ООН Фредерик Кини, който отговаря за спазване на споразумението за износ на зърнената реколта от Украйна, потвърди, че износът на пшеница ще започне от следващата седмица. Първият товарен кораб, който напусна пристанището в Одеса..

публикувано на 11.08.22 в 08:33
Володимир Зеленски

Украйна готви отговор на руския обстрел в Днепропетровска област

Въоръжените сили на Украйна, разузнаването и правоохранителните органи няма да оставят без отговор руския обстрел в Днепропетровска област. Това заяви президентът Володимир Зеленски във вечерното си видеообръщение. Той отново обвини Русия в терор и добави,..

публикувано на 11.08.22 в 05:17
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пеевски изпрати записи в МВР, ДАНС и прокуратурата, иска проверка на автентичността им

Председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски изпрати в МВР, ДАНС и прокуратурата записи, в които се чуват реплики, свързани с парични потоци, които бяха разпространени от медии и социални платформи през месец май, съобщиха от пресцентъра на..

публикувано на 26.07.24 в 10:07

Овладян е пожарът в логистичния център на голямата верига за хранителни стоки край Елин Пелин

Пожарът в логистичния център на голямата верига за хранителни стоки край Елин Пелин е овладян. Няма пострадали сред работещите в базата, информираха от веригата.  Хеликоптер на ВВС облита района на инцидента в Елин Пелин Тази сутрин взривовете в..

публикувано на 26.07.24 в 10:02

Премиера на "Рилският пустинник" на площад "Св. Александър Невски"

Тази вечер на площад "Св. Александър Невски" ще се състои премиерата на музикалната поема "Рилският пустинник". Спектакълът, посветен на 100-годишнината от освещаването на Патриаршеската катедрала, ще се изпълни в три поредни вечери от петък до неделя..

публикувано на 26.07.24 в 09:52
Снимката е илюстративна

България - сред лидерите в ЕС по ръст на нощувките, свързани с вътрешен туризъм

България е сред водещите държави в Европейския съюз по ръст на нощувките, свързани с вътрешен туризъм според данните на Евростат през май.  Статистиката на Евростат по текущи данни потвърждава тенденцията за увеличение на интереса на българи към..

публикувано на 26.07.24 в 09:45

Шест допълнителни точки в пленарното заседание

Депутатите гласуваха включване на шест допълнителни точки в днешното пленарно заседание. След изслушването на служебния енергиен министър Владимир Малинов за финансовото състояние на "Мини Марица - изток"  Народното събрание ще обсъди проект за..

публикувано на 26.07.24 в 09:36
Антон Иванов

Антон Иванов за скока в цените на тока: Пазарните играчи да се адаптират. Не може все да се търси държавата

Сметките за ток за бизнеса през юли може да са с 60% по-високи . От бранша изказаха опасения за фалити, ако държавата не се намеси. Свободният пазар се характеризира с това, че има периоди на високи и на ниски цени. Пазарните играчи трябва да се..

публикувано на 26.07.24 в 09:35

Петър Пенчев, НД "Екогласност": Въздухът в Елин Пелин е опасен, затворете прозорците!

Въздухът в Елин Пелин е опасен за дишане, предупреди в интервю за БНР Петър Пенчев, заместник-председател на Национално движение "Екогласност". При висока температура се отделят диоксини и фурани , химически съединения, които са силно..

публикувано на 26.07.24 в 09:21