Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шефът на ООН иска демилитаризирана зона в Запорожие заради опасенията от ядрена катастрофа

Русия пое контрола на Запорожката АЕЦ през март.
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Ръководителят на ООН Антониу Гутериш предложи създаването на демилитаризирана зона в Запорожие заради опасенията от ядрена катастрофа. Това стана на фона на продължаващи обвинения между Русия и Украйна за обстрела срещу най-голямата атомна електроцентрала в Европа и съобщенията за нови атаки в района около нея.

На заседание на Съвета за сигурност на ООН, свикано за обсъждане на ситуацията, ръководителят на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси, че агенцията трябва да получи разрешение да инспектира украинската атомна електроцентрала в Запорожие, като посочи, че боевете в близост до обекта са предизвикали "сериозна" криза.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш също каза, че случващото се може да „доведе до катастрофа“.

По-рано Вашингтон също призова за създаване на демилитаризирана зона около съоръжението.

Руският представител в ООН обаче каза, че това не е опция, тъй като ще направи централата по-уязвима за "провокации" и "терористични атаки".

Украйна твърди, че Русия е превърнала мястото във военна база, за да започва атаки оттам, знаейки, че е малко вероятно украинските сили да отвърнат. Москва отрича твърдението.

Украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия, че използва атомната централа "Запорожие", за да упражнява ядрено изнудване спрямо целия свят.

"Никой друг не е използвал атомна централа толкова очевидно, за да заплашва целия свят, както и да поставя условия. Абсолютно всеки по света трябва да реагира незабавно, за да изгоним окупаторите от територията на атомната централа "Запорожие". Това е въпрос на световен интерес, а не просто украинска нужда", заяви Зеленски.

Междувременно бившият руски президент и в момента заместник-председател на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев, придружен от други високопоставени представители на руските власти, посети проруски сепаратистки регион в Източна Украйна, като призова за по-нататъшното му сближаване с Русия. Медведев разговаря в Луганск с лидерите на луганските и донецките сепаратисти.

Посещението на Медведев се извършва на фона на подозрения, че Москва подготвя анексирането на големи части от Украйна.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Красимир Стоев

Красимир Стоев: От четвъртък разхлажадне, дъжд и градушки

Доста високи температури и горещата вълна продължава и през следващите 48 часа, дори температурите още малко ще се повишат, предупреди синоптикът от НИМК Красимир Стоев в интервю пред БНР.   Захлаждане ще има в четвъртък и петък, когато се очакват гръмотевични бури, дъжд в следобедните часове и градушки. "Продължителна е горещата вълна, утре е..

публикувано на 15.07.24 в 21:53

В Силистра термометрите стигат до 45 градуса

От година на година лятото в Силистренско става все по-горещо, а зимите все по-меки.  Последно Дунава е замръзвал през 2017-та година, а жегите при 35-40 градуса са вече ежедневие. От петък се пристъпи и към затваряне на път I-7 – Силистра – Шумен във времето от 13 до 21 часа,  отново заради високите градуси.  Всъщност за силистренци..

публикувано на 15.07.24 в 21:31

ЕС удължи с една година санкциите срещу Иран заради подкрепата му за руска война в Украйна

Страните - членки на ЕС удължиха с една година санкциите, наложени заради подкрепата на Иран за руската агресия в Украйна и за бунтовнически групировки в Близкия изток и Червено море. Мерките се отнасят и за флотата на Корпуса на гвардейците на ислямската революция. Тя снабдява с оръжия, включително ракети и дронове, бунтовниците хуси в..

публикувано на 15.07.24 в 20:48

Гасенето на пожара край граничнитe села Преколница и Коприва ще продължи и утре

Гасенето на пожара   край граничнитe села Преколница и Коприва ще продължи и  утре. През  целия  ден три противопожарни екипа, два екипа с леки автомобили с 11 служители и три екипа с автомобили на ДГС "Осогово" през бяха на терена и гасиха пожара, който възникна на 11 юли в смесена гора в района на  граничните села Коприва, с. Цървен дол и с...

публикувано на 15.07.24 в 20:36

Св. Синод на БПЦ с призив за молитва и подкрепа към борещите се с огнената стихия в страната

Св. Синод на БПЦ отправя призив за молитва и подкрепа към огнеборците, служителите на МВР, доброволците и всички, които помагат в борбата с огнената стихия в страната, както и за подкрепа към всички пострадали, загубили своя дом. Нека в тези трудни дни, когато хиляди декари българска земя са обхванати от това бедствие, да отправим молитвен..

публикувано на 15.07.24 в 20:25

Частично бедствено положение обявиха в Стара Загора заради бушуващия край града пожар

Частично бедствено положение обявиха в Стара Загора заради пожара, който бушува край града. В гасенето участват 7 екипа на пожарната в Стара Загора, Казанлък и Чирпан. В борбата с пламъците се включват и военните, горски служители и десетки доброволци. Пламъците обхващат труднодостъпен терен между местностите 7-ми километър и Черен острец...

публикувано на 15.07.24 в 20:21
Семинар по българистика във Велико Търново

88 българисти от 32 държави от Европа, Азия и Америка се събраха във Велико Търново

88 българисти от 32 държави от Европа, Азия и Америка се събраха във Великотърновския университет, за са се посветят три седмици на езика и културата ни.  В 47-ото издание на форума участват както студенти и докторанти, така и университетски преподаватели, учители, преводачи, има акордеонист, полицай, композитор и държавни служители. Всички са..

публикувано на 15.07.24 в 20:17