Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ремонти за 50 000 лв. в дупнишкото село Самораново

Снимка: Кирил Фалин

Прави се ремонт и благоустрояване на площада в село Самораново, което отстои само на километър от Дупница, казаха от Общината. Същевременно се подменя водопроводът на 3 улици, а вече трябва да започне изграждането и нов затвор, който ще е при бившото военно поделение на входа на селото.
На площада се подменя настилката по алеите, изграждат се нови стълбищни подходи, ще бъдат монтирани нови стълбове за осветление, ще бъде изградена декоративна чешма, доставени и монтирани са пейки за отдих и кошчета за отпадъци и други.
Стойността на ремонтите е 50 хил. лева лв., а те трябва да приключат за 60 календарни дни.
Селото е напът да реши проблема с питейната вода - продължава подмяната на водопровод по три улици - "Рила", "Г.Димитров" и "Скакавица". Финансирането е на стойност 336 000 лв., осигурени със заем от Общината.
Преминаването на МПС-та по тях е затруднено заради изкопните дейности.
От Община Дупница призовават жителите на селото за търпение по време на ремонтните дейности и за дискомфорта, който им се създава. Предстои започването на новия затвор край селото, срещу което се обявиха една част от жителите, но бяха убедени, че тоав с нищо няма да навреди на реда и сигурността на живеещите, а заради затвора, чието изграждане по Норвежкия механизъм е за над 40 мил. лева, ще се подбодри инфраструктурата в Самораново.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пътят Плевен - Бяла е затворен заради задимяване

Заради задимяване от пожар е спряно движението по пътя Плевен - Бяла, в участъка от разклона за Гривица до разклона за Буковлък.  Обходният маршрут е през общинската пътна мрежа на Плевен.

публикувано на 07.08.24 в 17:05
Учение на украинската полиция и национална гвардия

Кабинетът разреши наши военни да обучават украински на територията на страни от НАТО

Кабинетът разреши на български военни да обучават украински военни на територията на страни членки от НАТО.  С приемането на решението страната ни дава ясен знак за ангажираността си в подкрепата към Украйна, отстояване на евроатлантическите ценности и затвърждаване на своята съюзна солидарност към общите усилия в подкрепа на международния мир..

публикувано на 07.08.24 в 17:01
Вечерта на инцидента

Собственикът на салона в Кърджали, чийто покрив падна: Не ми се вярва да е заради дъжда

Собственикът на кърджалийския сватбен салон, чийто покрив рухна и нарани 20 души пред няколко дни, смята, че инцидентът може да се дължи на вибрации от силната музика, а не на проливния дъжд.  Предположението си Джейлян Али направи, след като беше пуснат от следствения арест, където той и двамата управители на салона бяха задържани за денонощие...

публикувано на 07.08.24 в 16:56
Народните представители Тошко Йорданов, ИТН (вляво), и Костадин Костадинов,

Забрана за популяризиране на идеи за полова идентичност, различна от биологичната, в детски градини и училища

В рамките на едно пленарно заседание депутатите приеха окончателно промените в Закона за предучилищното и училищното образование, с вносител парламентарната група на "Възраждане". НС прие промени в Закона за предучилищното и училищното образование 135 депутати подкрепиха в детски градини и училища да е забранено популяризиране и подстрекаване по..

публикувано на 07.08.24 в 16:19
Кабинет в Националния институт по метеорология и хидрология

НИМХ: Правителството да постави справедливо института наред с другите научни организации

От Националния институт по метеорология и хидрология недоволстват, тъй като за изпълнение на заложените в Закона за висшето образование минимални възнаграждения за асистенти, специалисти и изследователи са необходими над 2 милиона и 160 хиляди лева, а по бюджета на Министерството на околната среда и водите за Института са одобрени допълнително едва 736..

публикувано на 07.08.24 в 16:09

РИОСВ - Русе с нов директор

Със заповед на служебния министър на околната среда и водите Петър Димитров е сменен директорът на Регионалната екоинспекция в Русе. На мястото на Анелия Николова застава предишен директор - Дауд Ибрям. Рокадата в еконспекцията в Русе се случва точно седем месеца след последната смяна на директор. С днешна дата начело на контролната институция..

публикувано на 07.08.24 в 16:02
Симеон Матев

Симеон Матев: Очаква се август и септември да са с по-високи от обичайните температури

Очаква се и септември да бъде с по-високи от обичайните температури, какъвто ще е и август . Това прогнозира пред БНР климатологът Симеон Матев, главен асистент в Геолого-географския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски":  "В следващите 15-ина дни от август температурни рекорди не се очакват, но предстои поредният сух и горещ..

публикувано на 07.08.24 в 15:54